Ja de zomervakantie is weer begonnen! Even geen stress in de ochtend om iedereen op tijd de deur uit te krijgen. Samen ontspannen, opladen en genieten van de tijd met elkaar. Misschien heb je wel een reis gepland naar een heerlijk zandstrand of ga je voor meer avontuur tijdens een rondreis door de bergen. Wat je plannen ook zijn, vakantie zorgt vaak voor meer onrust. En het kan al snel het slaappatroon van je kind beïnvloeden. Om te voorkomen dat het helemaal uit de hand loopt heb ik handige tips voor je.

Hou zoveel mogelijk vast aan je dagritme van thuis

Ik weet dat dit best lastig is met alle verleidingen van je vakantie adres. Ik blijf me verbazen over de tijden waarop sommige kindervoorstellingen beginnen. En een enkele keer laat naar bed is niet erg. Je wilt ook graag mooie herinneringen maken bij die mooie vuurwerkshow of grappige clown act. Hou er wel rekening mee dat je kind de volgende dag wat minder gezellig is en plan een rustig dagje in.

Sla geen dag slaapjes over. Juist op vakantie kan je kindje deze extra rustmomenten gebruiken. En slaap leidt tot slaap. Goede slaapjes overdag helpen om ook ’s nachts goed te kunnen slapen.

"Wij hebben vorig jaar rolluiken laten installeren. By far de beste investering die we in ons huis hebben gedaan."

Zwarte vuilniszakken en witte ruis

Slapen doe je het beste in een rustige donkere ruimte. Wij hebben vorig jaar rolluiken laten installeren. By far de beste investering die we in ons huis hebben gedaan. De slaapkamers zijn nu goed verduisterd, het houdt warmte buiten én het dempt geluid van buiten spelende buurkinderen. Ik begrijp dat rolluiken niet voor iedereen een mogelijkheid zijn en in de meeste vakantiewoningen zul je ze ook niet vinden. Daarom heb ik handige tips voor je die snel en goedkoop toe te passen zijn.

De 1e: zwarte vuilniszakken. Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar ze verduisteren als de beste! Zet dus een rol zwarte vuilniszakken en tape op de inpaklijst. Hiermee verduister je heel eenvoudig alle ramen op je vakantie adres. Heel fijn op de lange lichte zomerdagen.
De 2e: witte ruis. Of white noise. Dit is een statisch geluid, denk aan een stofzuiger, waarmee je omgevingsgeluiden dempt. Het werkt vooral heel goed bij baby’s tot een maand of vijf. Maar ook voor oudere kinderen kan het een fijn hulpmiddel zijn. Via je telefoon of tablet zijn allerlei gratis apps te downloaden. Zeker het proberen waard wanneer je in een luidruchtige omgeving slaapt.

Help je kind beter slapen met vertrouwde spulletjes
Rustig de dag afsluiten

Probeer om een halfuur voor je de bedtijdroutine start al meer rust in te bouwen. Dit is vooral fijn voor kindjes die moeite hebben met de overgang van dag naar nacht. Ik snap dat het op vakantie niet altijd haalbaar is, maar minder zonlicht vlak voor bedtijd helpt enorm. Het felle licht van de zon geeft signalen aan je hersenen dat je actief moet blijven. Dat is natuurlijk niet wat je wilt vlak voor bedtijd. Het scheelt al wanneer je de bedtijdroutine in gedimd licht doet. Een donkere ruimte helpt je lichaam met het aanmaken van het slaaphormoon melatonine.

Eigen vertrouwde spulletjes

Op een vreemde plek slapen kan voor je kindje best lastig zijn. Er zijn andere geluiden, geuren, de slaapkamer is heel anders dan thuis. Het is fijn wanneer je zoveel mogelijk eigen spulletjes meeneemt. Hiermee creëer je een vertrouwd plekje voor je kind. Denk in ieder geval aan knuffels, muziekdoosje, nachtlampje en beddengoed. Heb je nog ruimte over in de auto? Neem dan ook een campingbedje mee.

"Met eigen spulletjes creëer je een vertrouwd plekje voor je kind."

Zorg voor koele lucht

In de meeste vakantielanden zijn de zomers warm. Maar ook hier in Nederland hebben we de afgelopen jaren flink wat tropische dagen gehad. Persoonlijk heb ik nog altijd liever 30 dan 15 graden tijdens mijn vakantie, maar het maakt in slaap vallen wel lastiger. Zeker voor kinderen die vaak naar bed gaan voordat de temperatuur ’s avonds daalt. Sommige (vakantie)huizen hebben de luxe van een airco. En anders maak je er zelf één. Zet een flesje met bevroren water voor een ventilator. Die blaast langs het flesje en maakt zo een koele luchtstroom.


Geniet van de zomer!

 

> Meer weten over Zoete Slapers