Sinterklaas recepten om samen met kinderen te maken
Wil je samen met de kinderen heerlijke dingen maken voor het Sinterklaas feest of om gewoon lekker te snoepen. We hebben een recept voor kruidnootjes en gevulde speculaas:
Kruidnootjes maken
Hoe leuk is het om zelf kruidnootjes te maken. Dit is namelijk heel gemakkelijk en snel klaar. Dus leuk om samen met kinderen te doen.
Het deeg maken kost ongeveer 10 minuutjes en daarna samen bolletjes maken. De bolletjes aan 20 minuten in de over op 175 graden. En binnen een half uurtje heb je je eigen kruidnootjes. Wel een beetje af laten koelen en daarna smullen maar!
Wat heb je nodig?
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 50 gram donkere basterdsuiker
- 40 gram koude boter of margarine
- 2 eetlepels melk
- 2 theelepels koek- en speculaaskruiden
- snufje zout
Hoe maak je het?
- Snijd de boter in kleine blokjes en doe ze met de rest van de ingrediënten in een kom.
- Kneed alles goed door elkaar, de boter moet goed worden gemengd met de rest. Even goed door kneden totdat het een samenhangend en glimmend geheel is.
- Neem de bakplaat alvast uit de oven (voordat je deze aangezet heb) en vet deze in, of leg er bakpapier op. Maak van het deeg kleine bolletje, ongeveer knikker formaat. Leg de bolletjes op de bakplaat en druk ze een klein beetje aan. Zet de bakplaat iets onder het midden in de oven, die je voorverwarmd hebt op 175 graden. Na 20 minuten zijn de kruidnootjes klaar en kun je ze even af laten afkoelen. Als ze koud zijn kun je ze lekker opeten maar een beetje warm is ook lekker!
Smullen maar!
Gevulde speculaas maken
Het recept van speculaas is hetzelfde als van kruidnootjes. Je kunt het dus ook heel gemakkelijk zelf maken. Voor gevulde speculaas heb je uiteraard wel wat extra ingrediënten nodig en het deeg moet langer in de oven. Het deeg maken kost ongeveer 10 minuten, daarna moet je het even in de koelkast laten rusten. Je kunt dan verder gaan met de bereiding van de vulling.
Wat heb je nodig voor het deeg?
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 100 gram donkere basterdsuiker
- 100 gram koude boter of margarine
- 4 eetlepels melk
- 4 theelepels koek- en speculaaskruiden
- halve theelepel zout
Wat heb je nodig voor de vulling?
- 200 gram amandelspijs
- 2 eetlepels (koffie)room
- 2 eidooiers (het eiwit bewaren)
Hoe maak je het klaar?
- Snijd de boter in kleine blokjes en doe ze vervolgens met de rest van de ingrediënten in een kom.
Kneed met koude handen alles goed door elkaar, de boter moet goed gemengd worden. Eerst wordt het een korrelig geheel, maar als je door blijft kneden wordt het samenhangeld en glimmend. Leg het dan even in de koeling om te rusten. - Neem de amandelspijs en roer daar in een kom de eidooiers en de room door.
- Als het deeg een uur heeft gerust neem je het uit de koelkast en rol je het uit op een gebloemd aanrecht. Maak twee plakken van gelijk gewicht, maximaal 1 cm. dik. Zorg dat ze hetzelfde formaat hebben, een maat die op de bakplaat past. Neem de bakplaat en vet deze in, of leg er bakpapier op. Leg de eerste plak erop en bestrijk deze met eiwit. Strijk vervolgens de amandelspijs erover uit. Neem de tweede plak deeg en strijk ook hier eiwit over aan één kant. Leg die kant vervolgens op de amandelspijs.
- Zet de bakplaat iets onder het midden in de oven, die je voorverwarmd hebt op 175 graden. Na 40 minuten is de speculaas gaar en kun je hem op de bakplaat laten afkoelen. Voordat hij helemaal koud is kun je hem het beste alvast snijden in porties en daarna: lekker opeten!
Eet smakelijk!