Waterspelletjes tips voor kinderen

Waterspelletjes voor kinderen tijdens de zomer; thuis, op vakantie of op school.

De zomer is in Nederland echt van start en de temperaturen stijgen. Heerlijk voor de kinderen om buiten te spelen. Bij Go-Kids hebben we een aantal tips voor leuke waterspelletjes. Die zorgen voor veel plezier en voor verkoeling tijdens de warme dagen op school, of in de tuin, of in een lokale speeltuin met buurtgenootjes of misschien wel op de camping.

Waterspelletjes voor kinderen

Waterspelletje 1: Waterballonnen gevecht

waterballonnen - waterspelletjes

Onze kinderen vinden waterballonnen fantastisch!  Het nadeel is alleen dat ze zelf geen knopen kunnen leggen in de kleine ballonnen. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook zelfsluitende waterballonnen te koop. 

Je kan natuurlijk een waterballonnen gevecht houden óf plaats ieder kind een tuinstoel buiten en elke kind krijgt 4 ballonnen. Ze mogen de ballonnen een voor een op de stoel leggen en gaan zitten en proberen de ballon kapot te maken zonder hun handen te gebruiken. Diegene die als eerste de ballonnen kapot heeft gekregen is de winnaar!

Waterspelletje 2: Flessenvoetbal

waterspelletjes tips - flessenvoetbal

Je hebt met water gevulde plastic flessen nodig. Elk kind gaat voor een fles staan. Ze kunnen in een cirkel of verspreid staan. Met een voetbal moeten de kids proberen elkaars waterfles om te krijgen. Hun eigen fles mag natuurlijk niet omvallen. Mocht hun fles toch omvallen, dan moeten ze eerst de bal halen, daarna mogen ze hun fles pas rechtop zetten. Diegene die overblijft met het meeste water in de fles, is de winnaar.

Waterspelletje 3: Snoephappen

waterspelletjes - snoephappen

Neem een teiltje, die groot genoeg is voor een gezicht, en vul deze met lauw water. De hoeveelheid water die je gebruikt hangt af van de leeftijd van je kind natuurlijk, bij kleintjes kun je ook een heel klein laagje water erin doen. Doe wat snoepjes in de bak en happen maar!

Waterspelletje 4: Wipwap met kartonnen bekers

waterspelletjes

Maak een wipwap met een plank met een baksteen. Aan de ene kant zet je er een kartonnen bekertje water op. De kinderen mogen op het andere uiteinde van de plank trappen, zodat het bekertje water de lucht in vliegt. De kinderen moeten het water op zien te vangen met een andere beker. En probeer dan maar eens een beker vol te krijgen. Hoeveel bekertjes heb je nodig?

Waterspelletje 5: Sponstikkertje

waterspelletjes - sponstikkertje

Tikkertje spelen met een spons. Het is niet heel moeilijk. De tikker krijgt een natte spons en moet de andere kinderen proberen aan te tikken. Als je getikt bent, maak je de spons weer nat en ben je zelf de tikker.

Waterspelletje 6: Stoelendans met teiltjes water

Zet een aantal teiltjes water in een kring met ruimte er tussen. Terwijl de muziek speelt, lopen de kids rondjes in een kring. Stop de muziek? Dan moeten de kinderen zo snel mogelijk in een teiltje water gaan zitten. Geen teiltje kunnen bemachtigen? Dan ben je af. Bij iedere ronde haal je een teiltje water weg en doe je de “teiltjes dans” opnieuw. Degene die overblijft die wint!

Waterspelletje 7: Enorme bellen maken

waterspelletjes met flessen

Ik kwam dit idee ooit tegen in een filmpje en het is te leuk (en simpel!) om niet te delen.

Je neemt een lege plastic fles, draait de dop er af en knipt de onderkant er vanaf. Deze gebruik je niet. Pak een oude sok en doe deze over het de grote opening in het bovenste deel van de fles, het deel waar de dop zat laat je vrij. Maak een teiltje sop met afwasmiddel. Nu kunnen de kinderen het deel met de sok een beetje in het sopje dopen en vervolgens blazen door de flesopening. 

waterspelletjes - bellen maken

Let vooral op de verbazing van de kinderen!

Waterspelletje 8: Ballen gooien in het water

waterspelletjes met ballen

Neem net zo veel bakken/ emmers / teilen met water als dat er deelnemers zijn en 1 bal.

Zet voor iedere deelnemer een bak neer en ga overgooien. Niet naar elkaars handen natuurlijk, maar naar elkaars bak. Wie blijft het langste droog?

Waterspelletje 9: Een frisse water douche

Heb je nog een oude tuinslang liggen? Of misschien je buren, ouders, kennissen?

Prik gaatjes in de tuinslang, het beste doe je dit aan één zijde, die je vervolgens omhoog legt. Sluit de tuinslang aan op de kraan en de kinderen kunnen hun lol op!
Geen zin om de tuinslang lek te prikken? Een zwenkspoeier werkt ook perfect.

zwenkspoeier

Waterspelletje 10: Waterglijbaan

waterspelletjes waterglijbaan
bron foto: bol.com

Heb je de ruimte? Koop voor een paar tientjes een waterglijbaan, sluit hier de tuinslang op aan en de kids zullen al hun vriendjes en vriendinnetjes willen uitnodigen voor dit glijspektakel!

Waterspelletje 11: Waterestafette

waterspelletjes - waterestafette

Er zijn heel veel varianten te verzinnen op de waterestafette. Het doel is om als eerste een bak met water te vullen.

Je kunt dit doen met bekertjes en door een uitdagend parcours uit te zetten voor de kinderen. Laat ze over iets heen klimmen, onder iets door kruipen, een rondje om een pion (of fles) heen lopen en ga zo maar door.

Je kunt dit ook doen met sponsen, of met flessen waar gaatjes aan de onderkant zitten. Laat je fantasie erop los en jullie hebben een middag vol plezier.

Een estafette kan al met z’n tweeën, maar in teams is het nog leuker!

Bekijk hier al het waterspeelgoed bij Bol.com

En wist je dat we nog veel meer handige overzichten met spelletjes hebben?

SpeelgoedSpeelgoedSpeelgoed

Log In