In het Gevangenis museum in Veenhuizen is er genoeg te doen en te beleven voor jong en oud.

Heeft u wel eens aan de schandpaal gestaan? Een cel van binnen gezien? Op de stoel van de rechter gezeten? In het Gevangenismuseum kan het allemaal. Misdaad en straf zijn van alle tijden, maar de manier waarop we straffen is door de eeuwen heen sterk veranderd. Hier ontdekt u alles over misdaad en straf in Nederland vanaf 1600 tot en met nu.

Kids

Wil je iemand in de boeien slaan, je verstoppen in een oud cachot of uitgescholden worden aan de schandpaal? Wil je weten hoe een politiecel eruit ziet, een gevangeniscel of een isoleer? Bij ons mag je overal in! Bovendien kun je op woensdag- en zondagmiddag en tijdens de schoolvakanties een rondrit maken in een echte oude Boevenbus.

De Vloek van Veenhuizen

Ben jij tussen de 7 en 12 jaar oud? Hou je van spannende verhalen en geheime spreuken? Dan is 'De Vloek van Veenhuizen' echt iets voor jou. Je wordt meegenomen op een reis door de tijd, met het spannende verhaal rond Gaius van Veenhuizen

De Lange Leo Kinderroute

Kun je nog niet zo goed lezen? Lange Leo, onze gezellige gevangenisboef, speelt graag voor gids. Hij heeft zich in het museum op een heleboel bijzondere plekjes verstopt en hoopt dat jij hem vindt.

Overnachten

Wil je een nachtje in het Gevangenismuseum blijven en logeren op een unieke locatie? Dat kan! Vijf voormalig bewaarderswoningen op het terrein van het Gevangenismuseum zijn verbouwd tot sfeervolle, moderne appartementen. Er zijn vakantiewoningen voor twee, vier en zes personen.

Unieke vakantiewoningen

Elke vakantiewoning is anders. De oude elementen in de woningen zijn zoveel mogelijk bewaard. Zo vind je er een oude schoorsteenmantel, een granieten aanrechtblad en de originele balkenconstructie.