Fietsroutes voor het gezin

Fietsroutes in regio Zwolle

Lekker een eindje fietsen met de kids, wie doet dat niet vaak in de zomer? De fiets pakken is makkelijk, maar de route bepalen wordt al iets moeilijker. In regio Zwolle zijn tal van mooie fietsroutes die ook heel goed geschikt zijn om met de kinderen te doen. Wij hebben er vast 10 voor je uitgezocht. Er zijn onderweg genoeg uitstapjes mogelijk om de tocht voor ouder en kind zo aangenaam mogelijk te maken: lekker terrasje pakken of even stoppen bij een speelgelegenheid.

Bovendien zijn in Zwolle en het Vechtdal hele leuke verhalenpalen te vinden. Deze palen hebben we zo veel mogelijk tijdens de routes aangegeven. De routebeschrijving kun je vinden via de link. Veelal kun je de route ook op je smartphone zetten. Verder kun je overal onderweg Rustpunten vinden.

Verhalenpalen

Op 30 plekken in het Vechtdal en rondom Zwolle zijn verhalen te beluisteren bij zogenaamde verhalenpunten. Het enige wat je hoeft te doen, is een paar keer trappen op een pedaal en een druk op de knop. Vervolgens kun je luisteren naar een aan de omgeving gerelateerd verhaal. Ieder verhalenpunt heeft een verhaal voor volwassenen en een verhaal voor kleine kinderoortjes.

Rustpunten

Een rustpunt (herkenbaar aan het rustpuntbord) tref je aan op een particulier erf, langs een wandel- of fietsroute. Bij een rustpunt kun je pauzeren, iets drinken, naar het toilet en je fietsband oppompen of repareren. Veelal is er een speeltoestel voor kids aanwezig. Rustpunten onderweg zijn makkelijk te vinden door Rustpuntzoeker op je smartphone te zetten. De Rustpuntzoeker vind je door met je smartphone naar de website(www.rustpunt.nu )te gaan. De mobiele website opent direct met de Rustpuntzoeker.

1. Rondje Zwolle ± 40 km

In te korten: verschillende manieren via het centrum

http://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/40429/fietsroute/rondje-zwolle.nl

Startend in het Engelse Werk en dan fietsend in noordoostelijke richting

· Bij de kruising van Vreugderijkerpad en Vreugderijkerweg vind je Schapenboerderij de Vreugdehoeve.

· Bij Westerveldse Aa, tussen knp 48 en knp 66 vind je een verhalenpaal

· Na de Agnietenplas kun je een terrasje pakken bij De Agnietenberg

· Bij Agnietenberg, tussen knp 64 en knp 67 vind je een verhalenpaal

· Bij Nieuwe Verlaat in Berkum, tussen knt 47 en knt 49 vind je een verhalenpaal

· Bij de kruising Tussen de Verlaten en Kuyserhuislaan rechts ipv links voor spelen bij Djambo Kidsplay (Kuyerhuislaan vervolgen en bij wijkcentrum Wijenbelt links de Hazelaarlaan in en dan bij de kruising Boerendanserdijk links. Bij rotonde het Rechterland in en dan direct links bij Hogeland en dan weg vervolgen en dan is links Djambo)

· Iets verderop bij het Stadion kun je ook nog lekker even uitrusten in de lounge van hotel Lumen. Jij een lekker kopje koffie, de kids even spelen in de LEGOkamer!

· Op het Zalnépad kun je afstappen bij de Wythmenerplas om te relaxen of om te zwemmen.

· Bij Wijthmen, tussen knp 40 en knp 79 vind je een verhalenpaal

2. Rondje Wezep ± 32 km

In te korten: bij knp 50

http://www.route.nl/fietsroutes/149297/rondje-kampen/

Bij knp 57 is een uitstapje naar het centrum van Hattem meer dan de moeite waard. Hier kun je ook naar het Nederlands Bakkerijmuseum gaan, het grootste en meest veelzijdige bakkerijmuseum van het land. In dit belevingsmuseum genieten jong en oud op originele manier van de geschiedenis van brood en banket. Zien, proeven, ruiken, doen en voelen staan centraal als je door de geschiedenis wandelt. (Gaafste Cultuurplek 2014)

Ook kun je bij knp 57 via de Oude Kerkweg en dan Scherenenkweg een uitstapje naar IJs- en speelboerderij IJscowd maken. Deze boerderij ligt aan de Hilsdijk nr 100.

Na Oldebroek kom je bij het dorpje 't Loo. Hier ligt het Landal Park Landgoed 't Loo . Dit park is vrij toegankelijk en hier kunnen kids naar hartenlust spelen bij de recreatieplas. Uiteraard tref je hier ook een heerlijk terras aan met uitzicht over het strand waar de speeltuin is.

Als je het Landgoed 't Loo verlaat(ca 1 km van het park) via de hoofdingang en met het dorp rechts vind je links aan de Vierschotenweg 5 een hele bijzondere tuin: De Fantasie Tuin.

3. Rondje Dalfsen: Kastelen route ± 30 km

In te korten: bij de Blauwe Bogenbrug en bij pontje Hessem

http://www.route.nl/fietsroutes/119041/

Rondom Dalfsen zijn vele Rustpunten te vinden.

· Bij de Blauwe Bogenbrug, nabij knooppunt 59 staat een verhalenpaal

· Nabij knp 44 staat een verhalenpaal op de Koepelallee

· Tussen knp 84 en 63 is de route af te korten door bij buurtschap Hessem het pontje te nemen.

· Bij de Stuw na Vilsteren, tussen knp 61 en knp 63 vind je een verhalenpaal. Dit is ook een ideale plek voor een picknick.

· Na knp 63 kun je een terrasje pakken bij Mooi Rivier.

· Voorbij knp 8 en nabij de kruising van De Stokte en Keizersteeg bevindt zich Theetuin Stokte (nr 2). Lekker genieten in de tuin en kids kunnen even spelen ( in juli en aug geopend op vrijdag, zaterdag en zondag)

· Tussen knp 8 en 59 is weer een verhalenpaal.

4. Rondje Vechtdal ± 40 km

In te korten: op verschillende punten

Mix van ruimte met natuur en vrijheid. Tel daar vertier en amusement bij op en voilà; je staat midden in het Vechtdal. In het Vechtdal beleef je het ultieme gevoel van buiten. Op korte afstand zijn bijna alle type landschappen te vinden; zandverstuivingen, bergen, vennetjes, rivieren en bossen…

http://route.nl/fietsroutes/125115/Rondje-Vechtdal/

· Na knp 55 in Beerze kun je rechtdoor en daarna links om een stop te maken bij de Beerze Bulten Heerlijk iets drinken op het terras en kids kunnen evt. spelen op het Giga Konijnenveld (gelegen op de camping)

· Na knp 88 kom je in de buurt van Landgoed Eerde. Hiervoor moet je linksaf slaan op de J.H. Machielseweg.

· Tussen knp 78 en 71 staat een verhalenpaal op de Lemelerberg bij park 1813. Hier zijn een café restaurant en een horeca kiosk te vinden. Naast het restaurant kunnen kids heerlijk spelen in de grote natuurlijke speeltuin In het hol van de Leeuw .

· Op de Archemerberg is nog een verhalenpaal. Waarschijnlijk tussen knp 71 en 74.

· Na knp 75 vind je bij de rivier de Regge pannenkoekrestaurant De Nieuwe Brug. Deze heeft een terras en een grote omheinde speeltuin.

· Na het Station van Ommen en tussen knp 49 kom je links het Landgoed Het Laer tegen.

5. Rondje Wijhe ± 42 km

In te korten: bij Hattem

http://route.nl/fietsroutes/119646/Zwolle-Wijhe/

Vlak na de start, op de Turfmarkt, van deze route vind je rechts Het Weezenlanden park. Hier vind je 2 speeltuinen en een kinderboerderij. Net na het park en bij het woonwagenpark kun je afbuigen naar rechts en het kleine fiets/voetgangerstunneltje nemen om te stoppen bij Doepark Nooterhof (Gaafste Horecaplek 2013 en 2014). Ook hier is een (water)speeltuin en een heerlijk terras (Gaafste Horecaplek 2013, 2014 en 2015)

Halverwege tussen knp 20 en 10 is een picknickplaats. En iets verderop tussen knp 12 en 32 is ook een picknickplaats.

Net voor het pontje bij Wijhe is het Laarzenpad. Dit is een pad van 1,5 km van Staatsbosbeheer. Ideaal om de benen te strekken. In Wijhe kun je natuurlijk ook een stop maken bij Ballorig. Even bijkomen met een kopje koffie en de kids kunnen spelen.

In Hattem kun je de fietstocht, vlakbij knp 59, ook heel leuk combineren met een kijkje in het Nederlands Bakkerijmuseum (Gaafste Cultuurplek 2014 en 2015), het grootste en meest veelzijdige bakkerijmuseum van het land. In dit belevingsmuseum genieten jong en oud op originele manier van de geschiedenis van brood en banket. Zien, proeven, ruiken, doen en voelen staan centraal als je door de geschiedenis wandelt.

In Hattem kun je de route ook verkorten door het pontje 't Kleine Veer naar Zwolle Zuid te nemen. Aan de overkant kun je je weg weer vervolgen door op de Schellerdijk links naar knp 17 te fietsen.

Na knp 16 fiets je langs het park Het Engelse werk. Hier kun je prima relaxen.

In het centrum kun je direct na de Sassenpoort linksaf slaan en bij Grand Café Public lekker op het terras genieten van een drankje.

6. Hunebedden route ± 27 km

http://route.nl/fietsroutes/139550/Vanuit-De-Bult-naar-de-Hunebedden-van-Havelte/

Hunebedden spreken jong en oud tot de verbeelding. Tijdens deze fietstocht fiets je naar een schitterend stukje geschiedenis dat in ons land bewaard is gebleven in het Westerzand.

Bij knoop punt 10 vind je Hunebed D54 en Hunebed D53, die beiden gebouwd zijn tijdens de Trechterbekercultuur.

Verder komt de route langs Dierenpark Taman Indonesia, de ideale stopplaats om samen met de kinderen te genieten van terras, speeltuin en dierenpark. Taman Indonesia bevindt zich tussen de knooppunten 18 en 72.

7. Rondje Meppel ± 30 km

In te korten: vanaf knp 89

http://route.nl/fietsroutes/135887/Rondom-de-bossen-De-Witte-Bergen/

Omschrijving:

Bij deze fietsroute fiets je rondom de bossen De Witte Bergen. De route is ook makkelijk te verkorten door vanaf knooppunt 89 over te steken naar 86. Zo kun je de route ook prima combineren met een kinderactiviteit zoals Ballorig aan Blankenstein 200. Dit is prima te doen vanaf routepunt 85.

Onderweg kom je bij knooppunt 80 bij kasteel De Havixhorst. Bij het kasteel vind je tuinen met prachtige ruime terrassen. De tuinen zijn aangelegd in barokstijl en bieden een grote diversiteit aan flora en fauna. Langs de tuinen vind je een beeldentuin die is aangelegd in 2007. Hier vind je de mooiste beelden uit de Nederlandse figuratieve beeldhouwkunst.

Verderop kom je bij knooppunt 89 de historische klokkenstoel tegen. Bij knooppunt 88 is een uitstapje naar de recreatieplas de Zwarte Dennen heel goed mogelijk. Heerlijk pootje baden en iets drinken bij de kiosk.

Bij knoopt 37 kun je voor een uitstapje rechtsaf slaan richting Oud Avereest. Bij het Kerkje ligt Bezoekerscentrum De Wheem. Direct achter het bezoekerscentrum ligt een speelbos voor de kids.

8. Rondje Hattem (fietsroute langs de IJssel) ± 25 km

http://route.nl/fietsroutes/149084/Fietsen-langs-de-IJssel/

Beschrijving:

Net buiten Zwolle volg je een stukje van de IJssel, een van de mooiste rivieren van Nederland, volgens velen zelfs de allermooiste. Het water, de uiterwaarden, de natuurgebieden en de Hanzesteden vormen een toeristische trekker van formaat.

Startend vanuit Zwolle in de zuid/westelijke richting

Bij het pontje 't Kleine Veer over de IJssel ligt Theeschenkerij Oldeniel (zondags geopend van 10.30-17.00)

Ook Hattem is een historische Hanzestad, mooi gelegen aan deze rivier. Haar geschiedenis is nog steeds terug te zien in de monumenten en het stratenpatroon van de vestingstad. Onderweg kom je ook een aantal prachtige molens tegen: stellingmolen De Fortuin bij routepunt 58, en De Valk bij routepunt 76. Hier moet je echt even afstappen en rondkijken!

In Hattem kun je de fietstocht, vlakbij knooppunt 59, ook heel leuk combineren met een kijkje in het Nederlands Bakkerijmuseum (Gaafste Cultuurplek 2014 en 2015), het grootste en meest veelzijdige bakkerijmuseum van het land. In dit belevingsmuseum genieten jong en oud op originele manier van de geschiedenis van brood en banket. Zien, proeven, ruiken, doen en voelen staan centraal als je door de geschiedenis wandelt.

Na knp 2 kunt op links af slaan naar de Vreugderijkerweg. Iets verderop (volg de bordjes) vind je hier de Schapenboerderij de Vreugdehoeve (H, S)

Je maakt een mooie lus om weer terug te komen bij de IJssel.

Tip: begin of eindig met een picknick in het park Het Engelse Werk.

9. Pannenkoekroute Raalte – Heino ± 21 km

http://www.sallandnatuurlijkgastvrij.nl/nl/salland-fietsland/route1/fietsrouteplanner1/route_viewer/?route=54425

Omschrijving:

Bij deze route ga je lekker fietsen en onderweg bij kleinschalige plattelandswinkeltjes (Zie ook Rustpunten) de ingrediënten halen om pannenkoeken te kunnen bakken!

De route valt ook heel goed te combineren met een bezoekje aan Kasteel het Nijenhuis door vlakbij summercamp Heino op de splitsing Schaarshoekweg / 't Nijenhuis/Stationsweg 't Nijenhuis in te slaan.

Ook door bij de Hogebroeksweg /de Berkendijkdwarsweg even richting de Raarhoeksweg te fietsen, kom je bij speel- en kinderboerderij De Flierefluiter. Heerlijk om met hier met de kids een extra tussenstop te maken! Als je op de camping aldaar verblijft, is het ook een ideaal vertrek- en eindpunt van de route.

Fiets – Speel – Eet ze!

10. Voorsterbos route bij Kraggenburg (achter Kampen) ± 32 km

http://www.route.nl/fietsroutes/137444/Vollenhove-Kraggenburg-en-Vollenhove/

In te korten: na knp 3 via de Paardenweg over te steken naar de Zwartemeerweg net na knp 14.

Omschrijving:

Ook deze route is een echte aanrader! Je fietst hier door het prachtige Voorsterbos, dat het oudste bos van Flevoland is. Door de variatie in de natuur, waarin je prachtige planten zoals krabbenscheer aantreft, weten veel vogelsoorten hun weg naar het Voorsterbos te vinden.

Voor knooppunt 64 aan de Leemringweg ligt Netl, de Wildste Tuin. Hier kun je stoppen voor een heerlijk terrasje en een verfrissende duik op een warme dag. Of waarom maak je dit niet het start- en eindpunt? Neem dus voor een dagje Netl lekker je fietsen mee!

 

Wij wensen iedereen veel fietsplezier deze zomer!

 

Log In