WILDLANDS Adventure Zoo Emmen erop uit

Raadhuisplein 99, 7811 AP Emmen

In tegenstelling tot veel andere parken met een zoölogisch thema, die een geografische indeling hanteren, is WILDLANDS ingedeeld naar klimaatzones.

Direct achter de entree bevindt zich het Kompasplein met de entrees naar drie werelden; Jungola, Serenga en Nortica. Via Serenga is Animazia, te bereiken. Deze 'kinderwereld' bestaat uit onder andere een grote overdekte speeltuin en diverse dierverblijven. Naast de indeling naar klimaatzone onderscheid het park zich van traditionele dierenparken onder andere door de aanwezigheid van diverse shows en attracties en het vrijwel ontbreken van visuele barrières tussen dier en gast. Drie diersoorten staan afgebeeld in het parklogo en gelden als 'icoon' van de themawereld waarin zij gehuisvest zijn: Aziatische olifant (Jungola), leeuw (Serenga) en ijsbeer (Nortica).

Kompasplein

Dit is het centrale plein van waaruit de werelden zijn te bereiken. Op het plein staat een gebouw in de vorm van een kompas, welke fungeert als informatie- en horecakiosk. Daarnaast zijn op het plein enkele speelobjecten te vinden, zoals een safaritruck en een boot. Á la carte restaurant Travellers' Taste heeft een ingang en terras aan de rand van het plein. Het restaurant is gethematiseerd als hangar en terminal, met onder meer een echte cockpit als speelobject. Naast het restaurant bevindt zich souvenirwinkel De Expeditie en een 'grab and go' supermarkt.

Jungola

Dit jungle-themagebied is vormgegeven naar het verhaal van vogelaar Jungle Jim, die in zijn zoektocht naar een mysterieuze vogel is neergestort in de jungle. Jim heeft hier diverse faciliteiten aangelegd om gasten kennis te kunnen laten maken met het gebied. De wereld kenmerkt zich door weelderige tropische beplanting, tempelruïnes en de geïmproviseerde bouwsels van Jim. De meest prominente onderdelen zijn een vlindertuin, een groot leefgebied voor olifanten en Rimbula, dat met een oppervlakte van bijna 17000 m2 de grootste overdekte ter wereld is en onder meer de attractie Rimbula River omvat.

Serenga

In dit savanne-themagebied wordt de boodschap van natuurbescherming gecommuniceerd door middel van het verhaal van Momma Dunia. Zij heeft in Serenga een natuurreservaat gesticht dat tegenwoordig wordt beschermd door haar nazaten. De meest prominente onderdelen zijn de ruim 2 hectare grote Savanne, inclusief de attractie Serenga Safari, een groot leefgebied voor leeuwen en een leefgebied voor nijlpaarden met onderwaterzicht. Deze wereld heeft een open inrichting met relatief weinig beplanting en water.

Nortica

Dit pool-themagebied is gethematiseerd naar een havengebied en poolstation waar wetenschappers voorzieningen hebben gebouwd, waar zij onderzoek doen. Gasten kunnen in deze onderzoeken participeren. De wereld kenmerkt zich door veel water, rotsen en naaldbomen. De meest prominente onderdelen zijn de attractie Arctic 1, een zeeleeuwenshow en een groot leefgebied voor ijsberen.

Animazia

Animazia is een grote overdekte speeltuin, met als thema 'spelen in de natuur'. Het bestaat onder andere uit een Mayatempel, een piratenschip en een doolhof. Daarnaast zijn hier enkele dierverblijven te vinden met onder andere zeeschildpadden en naakte molratten.