Midden in Drenthe ligt een plek met een bijzondere geschiedenis. Op deze historische plek worden de levens van honderdduizend Joodse Nederlanders in herinnering gehouden. Het verhaal van kamp Westerbork is het verhaal van de moord op 102.000 keer een mens: een moeder, een vader, een opa, een oma, een oom, een tante, een broer, een zus, een neef, een vriendin, een buurman, een klasgenootje... en het verhaal van vijfduizend overlevenden.

Speciaal voor (school)groepen heeft het Herinneringscentrum Kamp Westerbork een uniek educatief programma ontwikkeld waarbij de slachtoffers een naam en een gezicht krijgen. Het persoonlijke verhaal wordt altijd gecombineerd met omgevingsgeschiedenis: bij die meer dan 102.000 slachtoffers en 5.000 overlevenden ging het om mensen die bij de leerling van nu in de eigen woonplaats hebben gewoond en soms zelfs op dezelfde school hebben gezeten.

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft een nieuwe educatieve film De Trein ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs. Een bijzonder dagboek in de collectie van het Herinneringscentrum is de bron voor het stripverhaal Dagboek van Simon; speciaal gemaakt voor de bovenbouw van het basisonderwijs.

Eris een museum Cafe met terras.

Westerborkpad.