Tramstraat 73, 7848BJ Schoonoord

In dit museum, gelegen in de streek het Ellertsveld, herleeft het verleden van Zuidoost-Drenthe. Het wonen en leven in deze omgeving wordt uitgebeeld door verschillende woonvormen. In de eerste plaats is daar de plaggenhut. Maar een Saksische boerderij, tolhuis, schooltje en zelfs een gevangenis behoren o.a. tot de collectie. In de oude boerenherberg is ook nu een hapje en een drankje verkrijgbaar. In de expositiegebouwen zijn diverse verzamelingen ondergebracht.

De reuzen Ellert en Brammert hielden in deze omgeving hun strooptochten. Zij staan nu als blikvangers bij de ingang van het museum. Een speeltuin en kinderboerderij maken het geheel compleet.

Herberg

Halverwege de route over het museumterrein is de plaats voor een hapje en een drankje. In deze sfeervolle oude boerenherberg wordt een uitstekend kopje koffie met koek of krenttewegge geserveerd. Maar ook diverse soorten pannenkoeken, gebakken volgens oud recept, behoren tot de mogelijkheden evenals verschillende uitsmijters en soepen. Patat ontbreekt uiteraard niet op het menu.Voor kinderen zijn aangepaste menu's verkrijgbaar.

Bij de herberg is een speeltuin voor kleuters en peuters.

Ook zijn er regelmatig evenementen op het museumterrein.Naast de vele bezienswaardigheden zijn er regelmatig demonstraties van oude ambachten o.a. een houtzagerij en smederij.

  • Leeftijd 0 - 4
  • Leeftijd 5 - 8
  • Leeftijd 9 - 12
  • Horeca aanwezig