Ook de kleuters en de peuters zijn meer thuis dan anders. Ze gaan minder naar de opvang of naar opa en oma, maar ook kun je er minder op uit met de kleintjes. Daarom een paar leuke thuis tips voor deze kleine muiters. Top 5 thuis spelletjes en werkjes voor kleuters en peuters. 

1. Spelen met scheerschuim

Simpel maar oh zo leuk. Spelen met scheerschuim. Spuit een ruime hoeveelheid scheerschuim op een tafel en laat je kind er met zijn vingers allerlei figuren, letters en vormen in maken. Lekker smeren! Maak het extra leuk door er speelgoed aan toe te voegen. Bijvoorbeeld rijden met de autootjes door het scheerschuim of met de plastic dieren erdoor lopen. De fantasie kan hier lekker losgaan.

2. Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

Een eenvoudig spelletje om de kleuren te leren. Voor peuters een beetje te moeilijk, maar voor peuters erg leuk.  Zeg het riedeltje: ik zie, ik zie wat jij niet ziet en de kleur is... Dan noem je de kleur van het voorwerp in de ruimte waar je bent, die je in gedachten hebt. Je kind moet dan raden welk voorbeeld je bedoeld. Bijvoorbeeld de rode bal? De rode beker? De rode beschuitbus? Het rode kussen? Mijn rode trui? 

Natuurlijk kun je het ook omdraaien en je kleuter een voorwerp in gedachten te laten nemen. 

kleuter spelltjes

3. Een bak rijst

Bij de gedachte aan een bak rijst, word je wellicht niet meteen blij, maar als je ervaren hebt hoeveel plezier je kind hiermee heeft, dan heb je het ervoor over! Vul een ruime (wat lage) bak met een paar pakken rijst. Stop er wat plastic bestek bij in of wat kleine bekertjes en spelen maar. Je kind gaat heerlijk friemelen met de handen in de rijst. Hoe voelt het? Welk geluid maakt het? Een kopje rijst leeg laten strooien in de bak, kuilen graven met de lepel etc. Laat de kids zelf hun fantasie gebruiken en je zult zien dat ze hier heerlijk rustig van worden. Een groot fan van dit sensorisch spelen is Maud van Maudgeniet.nl  Ze schreef een leuke blog met tips over het spelen met een bak rijst. Je leest de blog hier. 

Sensorisch spelen peuters en kleuters

Tip: heb je een speelkeukentje in huis? Vul je pannetjes dan met ongekookte pasta. En laat ze lekker " koken"!

4. WC rolletjes

Eindeloos vermaak met WC rolletjes! Hier kun je zoveel dingen van maken. Laat ze de wc rolletjes eerst eens verven. Lekker kliederen. Als ze droog zijn kun je er verder mee spelen. Bouw bijvoorbeeld een toren van wc rolletjes. Wie bouwt de hoogste? Of maak een slinger van wc rolletjes. Voor de peuters pak je een stevig wat dikker touw en je laat de de rolletjes om het touw rijgen. De kleuters kunnen misschien de rolletjes al in 3 kleine rolletjes knippen en rijgen op deze manier een slinger. Of maak je eigen microfoon van een wc rol. Maak een bol van aluminiumfolie en zet die bovenop de rol. Wedden dat die kleintjes veranderen in een artiest!

knutselen met peuters

5. Brievenbus memory

Print 6 verschillende afbeeldingen uit ( print bijvoorbeeld Disney plaatjes uit via google of gebruik de afbeeldingen van onze natuurbingo) Gebruik makkelijk te herkennen afbeeldingen. Print alles in tweevoud uit.  Van elke afbeelding plak je er 1 op een leeg melkpak of leeg hagelslag doosje etc. In het doosje maak je een opening waar de afbeelding doorheen past. Dit zijn nu brievenbussen. Heb je 6 verschillende afbeeldingen, dan heb je dus 6 brievenbussen met een afbeelding erop. Deze brievenbussen verspreid je door de tuin. 

De andere afbeeldingen bewaar jij.

Jij gaat op een vaste plek zitten in de tuin.  Je geeft je kind 1 afbeelding. Hij moet dezelfde afbeelding zoeken in de tuin. (op de brievenbussen) Heeft hij deze gevonden, dan mag hij de afbeelding in de brievenbus doen en bij jou weer een nieuwe afbeelding ophalen. Die hij vervolgens weer mag zoeken.

Speel je met meerdere kinderen? Print dan voor elk kind dezelfde plaatjes uit en zet achterop de naam. Na afloop van het spel kun je de brievenbus openmaken en controleren of de kaartjes in de juiste bussen zitten.

memory

Veel speel plezier!