Overnachten met een groep - zo organiseer je het!

Deze maand staat -naast carnaval - bij ons in het teken van de overnachtingen! We zijn allemaal de winter zat (wij wel in ieder geval), en kijken uit naar het mooie weer en de eerste vakantiekriebels komen al. Daarnaast is het ook steeds gebruikelijker om er ook met de hele familie of met een hele groep vrienden af en toe tussenuit te gaan. Je eigen vakantie plannen is vaak al lastig, laat staan voor een hele groep! Hier volgende dus een aantal tips:

Succesvolle groepsovernachting organiseren

Ga je binnenkort een weekendje of weekje weg met de familie of met een vriendengroep? Of heb je een groot feestje zoals een jubileum of trouwfeest dat je ergens anders wilt organiseren? Dan is een goede voorbereiding essentieel. Een groepsovernachting heb je niet even 1, 2, 3 geregeld. Er zijn een aantal zaken waar je goed op moet letten. Daarom geven wij graag een aantal tips!

#1 De groep

Als eerste is het belangrijk om te kijken naar de samenstelling van de groep. Denk hierbij aan het aantal personen. Hoeveel een- en tweepersoonskamers. Welke faciliteiten wil de groep wel en welke willen ze niet? En wat zijn de wensen van de groep? Stem de zoektocht af op het doel van de groep en kies zo een geschikte groepsaccommodatie. Ben je bijvoorbeeld met een groep van 16 personen, maar wil je een aantal extra kamers voor mensen die een aparte kamer willen? Dan is een vakantiewoning 20 personen bijvoorbeeld een ideale oplossing.

Kijk ook goed naar de samenstelling van de groep: hoe oud zijn de oudste en jongste personen, en van welke leeftijdsgroep zijn de meeste mensen? Als je de wensen/eisen van die 3 naast elkaar zet, kom je al een heel eind.

#2 Het budget

Als je de prijzen ziet van grotere groepsaccommodaties schrik je je vaak in eerste instantie een hoedje. Echter, als je het bedrag gaat delen door het aantal families valt het meestal reuze mee. Je moet echter wel van te voren een idee hebben hoeveel je per persoon wilt uitgeven en komt dit overeen met de wensen van de groep met betrekking tot de groepsaccommodatie. Wil je een 12 persoons vakantiehuis met voldoende slaapkamers, een luxe moderne keuken en een mooie omgeving? Dan is het belangrijk dat je een duidelijk en realistisch budget vaststelt. Met een budget van €500,- gaat het dan waarschijnlijk niks worden.

#3 De datum

Het lastigste punt bij een groepsovernachting is om een datum te vinden wanneer iedereen kan. Voorkom dat er maar één bepaald weekend wordt voorgesteld, want dit maakt het voor een grote groep natuurlijk moeilijker om een geschikt weekend te vinden. Kies meerdere data en leg deze voor aan de groep. Vervolgens kan er gezamenlijk een geschikte datum worden gekozen. Het is natuurlijk ook verstandig om ver van te voren de datum vast te stellen, dan is de kans kleiner dat iemand niet kan én ze hebben de mogelijkheid om tijdig iets te regelen waardoor ze wel kunnen. Zeker met een grote groep is dit verstandig.

#4 Annuleringsverzekering

Als laatste tip geven wij mee om te zorgen voor een goede annuleringsverzekering. De ANWB heeft bijvoorbeeld een goede annuleringsverzekering waardoor je jouw geboekte groepsovernachting goed verzekerd.

De tips in deze blog hebben wij mede ontvangen van 't Landgoed van Ulvend, waar veel groepsaccommodaties te vinden zijn.