Monkeyplatters voor eigenwijze apen

Het continurooster ik vind het de uitkomst van de eeuw. Toch merk ik dat dat kwartiertje eten voor onze snel afgeleide kinderen toch echt te weinig is. Geregeld komt er nog een half volle broodtrommel mee naar huis. En wanneer ik dan vraag waarom ze bijna niets gegeten hebben krijg ik steevast te horen: het filmpje was zo spannend of we hadden maar vijf minuten om te eten (wat betekent ik heb gewoon weer onmeunig veel gekletst). Bij thuiskomst hebben ze dan structureel trek en willen het liefst direct een snoepje. En tuurlijk mogen onze kinderen een snoepje, maar ik wil ook dat ze gezonde voedingstoffen binnenkrijgen en dat ze het volhouden tot aan het avondeten wat bij ons vaak toch wat later is. En dus gebruiken wij al een aantal jaren de monkeyplatter, plat vertaalt in het Nederlands apenbordje.

 

Wat is een monkeyplatter?

Een monkeyplatter is niets anders dan een bord of schaal vol verschillende producten. Over het algemeen wel gezonde producten. Tuurlijk leg ik ook wel eens wat minder gezonde snacks op het bord maar over het algemeen is de hoofdmoot gezond. Uit weterschappelijk onderzoek is gebleken dat kinderen geheel niet eenzijdig gaan eten als ze zelf mogen kiezen (al betwijfel ik dat bij onze zoon Ruben, want altijd wanneer ik vraag wat wil je eten vandaag krijg ik steen vast het antwoord patat 😉 ) Van nature uit blijken kinderen dus in staat te zijn precies te eten dat wat ze nodig hebben. Vandaar dat je heel de monkeyplatter ook niet vol hoeft te leggen met snoep, koek en chips, dat hebben ze namelijk helemaal niet nodig 😉

Monkeyplatter op verschillende manieren

Over het algemeen zie je dat er vaak vakjes borden worden gebruikt waarmee je voedsel kan scheiden van elkaar. Bij verschillende winkels zoals de Xenos of Intratuin kun je een vakjesschaal vinden. Vooral in de zomer is dit een veel verkocht artikel. Zelf heb ik ook een hele toffe van de Blond Amsterdam. Nog steeds als ik mijn monkeyplatter uit de kast haal voel ik een soort van verliefdheid. Heb je nou geen vakjes bord geen probleem, je kan ook prima een bord of plank nemen of zoals ik heb gedaan voor de foto’s en ook geregeld als afwisseling doe cup cake vormpjes op een plank of een muffin bakvorm. Je ziet het ook met niet alle middelen kun je een prima monkeyplatter maken.

De monkeyplatter kun je op verschillende manieren inzetten. Niet alleen zoals ik vaak doe als middag snack maar ook tijdens het ontbijt, lunch of diner. Je kan van alles op je monkeyplatter aanbieden. Het is een soort van Bento alleen dan op een bord. Je kan je monkeyplatter verrijken met eiwitten, fruit, groente, koolhydraten.

Wat kun je op de monkeyplatter doen?

Wat ik vaak gebruik voor een middag monkeyplatter is verschillende soorten groente zoals tomaat, paprika, komkommer, radijs, wortel enz. Dit kun je ook lekker serveren met een zelfgemaakte knoflook of yoghurt dip.  Je kan ook kiezen voor gekookte groentes peultjes, broccoli of bloemkool roosjes, worteltjes  ed, fruit zoals ananas, appel, aardbeien, frambozen, banaan, sinaasappel, peer ed (kijk vooral naar seizoensfruit, dit scheelt veel in de kosten), blokjes kaas, homemade rundergehaktballetjes bereid in de airfryer, rijstwafeltjes, volkoren soepstengeltjes met een dip, nootjes, ei gekookt of bijvoorbeeld een omelet,  caprese spiesjes, plakjes gerookte kip, wraps belegt met bv roomkaas, sla en kip of roomkaas, sla en zalm. Je kan het leuk oppimpen met prikkers zodat je een monkeyplatter in thema hebt of maak eens van een appel een lieveheersbeestje of zoals ik gedaan heb van een wrap en een knakworstje een slak. Zoals je ziet is de monkeyplatter heel divers en veelzijdig. Hier is het zelfs voor onze kieskeurige, ik wil graag patat eten, een groot succes.

 

Ben je  net als ik ook dolenthousiast over de monkeyplatter en wil je inspiratie voor verschillende monkeyplatters? Neem dan eens een kijkje op mijn Instagram https://instagram.com/ekmaureen

Groetjes Maureen Eissing.