Knieperties bak ie mit een kniepertiesiezer! 

Een jaar geleden maakte ik kennis met de knieperties, ook wel kniepertjes of knijpertjes genoemd in andere regio's. Hier in Drenthe noem je ze knieperties, dat heb ik geleerd van onze dorpsgenoten. Mijn buurvrouw bakt er tientallen, en lékker! Ze doet dit met haar kleinkinderen. Ik heb van haar het recept gekregen, we zouden ze samen gaan bakken maar door Corona is dat nog even niet gelukt. Wanneer ik zelf een ijzer heb gescoord ga ik het zeker proberen, het recept geef ik graag door!

Ingrediënten

  • 500 gr. bloem
  • 1 pakje roomboter
  • 500 gr. suiker
  • 2 eieren
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • beetje kaneel

Verder heb je een elektrisch wafelapparaat nodig. 

Knieperties Go-Kids Drenthe

 

Knieperties beslag maken

Los de suiker op in een kom met zoveel water dat de suiker er net onder staat. Boter zachtjes laten smelten. 
Mix nu alle ingrediënten door elkaar en laat het beslag een paar uur rusten. 

Je kunt er ook een lekker likeurtje doorheen doen.

Knieperties bakken

Laat het wafelapparaat heet worden, schep een lepel beslag in het midden en knijp het apparaat dicht. Reken ongeveer een halve minuut per wafel. Ze zijn goed als ze flinterdun en mooi lichtbruin zijn. 

Leg ze plat uit elkaar op een plek om af te koelen, bijvoorbeeld op keukenrol. Het beste bewaar je ze als ze afgekoeld zijn in een afgesloten blik zodat ze lekker knapperig blijven! Je kunt ze natuurlijk ook allemaal uitdelen en opeten ;-)

Knieperties afkoelen Go-Kids Drenthe

Plat of opgerold?

In december zijn knieperties plat. Symbolisch staat dat voor het jaar dat zich heeft ontvouwen. Vanaf januari maak je er een rolletje van. De opgerolde knieperties (ook wel rollegies) staan symbool voor het nog onbekende nieuwe jaar. 

Geniet ervan samen!! 

Ook interessant: Kerstvakantie thuis tips voor kids