Tips en Trucs voor een geslaagd kinderfeestje van een ervaren Go-Kids collega:

Het is weer zover: jouw zoon of dochter is bijna jarig. Ik weet natuurlijk niet hoe dat bij jullie thuis gaat, maar hier was het altijd een hele happening. Jarig op school, jarig thuis, grote-mensen-feestje, kinderfeestje. Mijn beide zoons zijn vaak in een vakantie jarig - de jongste in de zomervakantie, de oudste in de herfstvakantie, dus bij ons lagen die feestjes ook nog weleens qua datum uit elkaar. Hartstikke leuk voor ze, waren ze heel veel keer jarig. Inmiddels zijn mijn boys alweer 11 en 13 en is het allemaal niet zo intensief meer. Wel heb ik dus de nodige ervaring opgedaan met jarige kinderen en kinderfeestjes.

Themafeestje thuis

Bij ons begon het toen de oudste 5 jaar werd: het eerste kinderfeestje. Wat moet je dan gaan doen? Wij zijn toen ze jong waren begonnen met feestjes thuis. Themafeestjes met een verhaal, spelletjes, een speurtocht en een film. Altijd superleuk en heerlijk spannend voor de kids. Je moet het alleen wel in je hebben om dat te verzinnen. Ik had jarenlange Scouting-ervaring in m'n zak en vond het heerlijk om weer eens een thema uit te werken. Maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. En het is druk in huis met zo'n club stuiterende kinderen. Dus ik kan het me heel goed voorstellen dat je het niet ziet zitten om jouw kinderfeestjes helemaal zelf thuis te regelen. Maar als je dat wel leuk lijkt, kun je ook het jezelf ook makkelijk maken door het huren van thema's en spellen. Creativiteit valt prima in te kopen! :).

Kinderfeestje buiten de deur

Ergens anders je kinderfeestje houden heeft als grote voordeel dat je huis niet helemaal in puin is na afloop. Dan kijk je dus buiten de deur: waar kun je naartoe met een clubje stuiterballen? Je hoeft maar even in het overzicht van Kinderfeestjes op Go-Kids te kijken om een heleboel ideeën op te doen - de mogelijkheden zijn eindeloos. Creatieve feestjes (allerlei workshops om mooie of lekkere dingen te maken), actieve feestjes (indoor spelen, speeltuin, zwemmen, bowlen, lasergamen, jumpen, skaten, surfen, wakeboarden, quad rijden, ponyrijden...), filmfeestjes, museumfeestjes, escaperooms, theaterfeestjes, wetenschapsfeestjes, DJ feestjes, ponyfeestjes.... keuze genoeg!

Zeker als je het nogal druk hebt is het wel fijn dat je de organisatie een beetje kunt uitbesteden. Dat scheelt veel voorbereiding en drukte voor jezelf op de dag.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het partijtje wel zelf te organiseren, alleen niet bij jou thuis. Dan huur je ergens een zaaltje en bouwt daar een feestje voor je kind. Misschien nodig je daarbij een entertainer uit zodat je de kinderen niet zelf de hele middag hoeft bezig te houden. Een goochelaar of een clown, een schminkartiest, een DJ of een specialist in kinderfeestjes. Of je laat een springkussen plaatsen. Alles kan maar het kost ook allemaal wel geld. Of je dat kunt en wilt betalen voor een kinderfeestje is heel persoonlijk.

Laat je niet opjutten!

Sommige ouders voelen zich verplicht om een heel duur feestje te boeken voor hun kanjer. Omdat vriendjes en klasgenootjes steeds grotere en exclusievere partijtjes vieren en je niet wilt dat jouw kind er niet bij hoort. Ik hoorde laatst een verhaal over een feestje waarbij de jarige en haar vriendinnetjes in een lange limousine werden opgehaald van school om naar één of andere exclusieve locatie te gaan. Of dat vriendje dat met z'n kinderfeestje maar even naar de Efteling ging.

Super voor die kinderen natuurlijk - maar laat je niet opjutten. Het is niet zo dat een duur feestje per se leuker is dan een kinderfeestje met een kleiner budget. Ze genieten ook enorm van heerlijk spelen in de lokale speeltuin - je kunt het gemakkelijk en goedkoop extra speciaal maken met wat aankleding en lekkers.

Is het gewenste feestje toch best duur? Dan is het ook een optie om het feestje samen met een vriendje die in dezelfde periode jarig is, te vieren. Zo kun je de kosten delen en wordt het toch mogelijk een iets duurder feestje te boeken. En heb je een extra auto ter beschikking voor het vervoer, en je hebt aanspraak tijdens het feest. Win-win-win! :)

Wat is nou het leukste feestje voor jouw kind?

Voorop staat dat het kinderfeestje voor jouw zoon of dochter geen prestigekwestie moet zijn. Het moet er niet om gaan hoe exclusief, duur of origineel het is. Waar het om gaat is dat jouw jarige job het geweldig vindt. Dat de uitgenodigde vriendjes en vriendinnetjes het leuk hebben. Dus wat is dé manier om het leukste kinderfeestje te vinden? Vraag het je kind!

Misschien zit je niet te wachten op het antwoord: alwéér een indoor speelparadijs of zwemmen. Daar kun je op twee manieren mee omgaan:

  1. Het is zijn/haar feestje, dus als het binnen je budget past is die keuze wat het gaat worden.
  2. Je komt met ideetjes voor iets anders - feestjes waar jouw kind waarschijnlijk nog nooit aan gedacht heeft.
  3. Je maakt van te voren een lijst waaruit je kind mag kiezen. Zo heeft je lieffie het idee zelf gekozen te hebben en jij kunt het toch een beetje sturen.

Ideetjes voor eens een ander kinderfeestje

Die ideetjes, daarvoor kun je goed terecht op Go-Kids. Kijk maar eens naar al die verschillende feestjes die er zijn. Je kunt daar met je kind doorheen wandelen en ziet wat aanspreekt. Doe dat alleen als je genoeg budget hebt om echt een vrije keuze te bieden. Anders wordt jouw kind enthousiast, kijk jij naar de prijs en moet je zeggen 'nou nee schat, dat is echt te duur'. Dat is nooit leuk - niet voor je kind en niet voor jou.

Handiger is dus om zelf een voorselectie te maken. Kijkend naar wat jouw kind leuk vindt om te doen en naar je budget zoek je bijvoorbeeld drie feestjes waarvan je denkt dat ze zullen aanslaan. Die drie feestjes laat je enthousiast zien en dan maakt jouw kanjer de keuze. Blijft die keuze toch het indoor spelen of zwemmen? Dan zou ik zeggen: het is jouw feestje, jij mag kiezen! Kun je altijd nog proberen om eens naar een ánder indoorspeelparadijs of zwembad te gaan...

Veel plezier!