Lekker met het hele gezin een stuk fietsen of mountainbiken! Drenthe is dé fietsprovincie van Nederland en natuurlijk zijn er ook hele leuke fietsroutes voor kinderen. Variërend van tot 22 kilometer, voor elk wat wils. Bij een aantal fietstochten zit een verhaal, zoals bij De Zilveren Dolk, waar je met een echte schatkaart en opdrachten op pad gaat. Een mooi avontuur!

Fietsroutes

Fietsroute De Verdwenen Eenhoorn

Spier - 11 km - Dwingelderveld - gratis

Een leuke gezinsroute door het Dwingelderveld, waarbij je op zoek gaat naar De Verdwenen Eenhoorn. Je maakt kennis met de eenhoorn en je krijgt allemaal leuke opdrachten onderweg. Je komt langs de schaapskooi en je stopt op verschillende plekken om de opdrachten uit te voeren en de sterren van de eenhoorn weer terug te vinden waardoor hij weer compleet wordt. 

Route De Verdwenen Eenhoorn

Fietsroute De Brief

TOP Veenhuizen - 22 km - Veenhuizen - Norg - gratis

Een stoere route die je terugbrengt naar de tijd van de Tachtigjarige oorlog. Je fietst door boevengebied waar Spaanse soldaten rondloeren. Waldemar Wasbeer en 8 kinderen gaan een geheime brief wegbrengen... en jij kunt helpen!
Route De Brief

Fietsroute De Zilveren Dolk

Vanaf Camping De Hondsrug of Camping het Zwanemeer - 13,5 km - kleine bijdrage

De Zilveren Dolk route is ongeveer 13,5 kilometer en staat onderweg duidelijk aangegeven met bordjes. Onderweg kom je langs hele mooie plekken en krijg je leuke opdrachten en vragen. Met een schatkaart en een pen ga je samen met raaf Ralf en Berend op zoek naar de zilveren dolk. Berend heeft namelijk de Zilveren Dolk verstopt voor de rovers, maar nu kan hij hem niet meer vinden. 

Bij de receptie van Camping De Hondsrug en Camping het Zwanemeer kun je het opdrachtenboekje en schatkaart kopen. 

Kinderfietsroute De Zilveren Dolk

Zangfietspad Norg

In Norg is een stuk van het fietspad gemarkeerd als Zangfietspad. Hier mag je lekker zingen tijdens het fietsen! Het zangfietspad ligt tussen de Donderseweg en de Natuurplaats Noordsche Veld. 

Steenmannetje op Fietse

Vijf fietsroutes met VR! De Virtual Reality brengt je 100.000 jaar terug in de tijd! Download de app Steenmannetje op Fietse en ontdek deze 5 mooie fietsroutes!! Bij elke route staat één Drents dier centraal dat jou mee op avontuur neemt. 

  • Drentsche Aa: duur 2:30 uur - De Heidekoe loopt vrij rond in Drentse natuurgebieden. Een van de heidekoeien is Bello, en Bello kan je hulp goed gebruiken want hij heeft een probleem...   
  • Balloërveld: duur 2:30 uur - Schapen spelen een grote rol in het behouden van het natuurgebied Balloërveld. Eén van de schapen, Loek, is zijn beste vriend kwijt. Help jij hem zoeken?  
  • Hunzedal: duur 2:30 uur - In 2008 werden enkele bevers in Drenthe uitgezet, deze populatie groeit. Maar Bever Harry heeft een probleem en ook Harry heeft jouw hulp nodig.  
  • Gasselte-Borger: duur 2:30 uur - Heel heel lang geleden trokken er groepen enorme mammoeten door Drenthe. Gaan jullie met één van hen op pad door het heden? 
  • Grolloo-Schoonloo: duur 2:30 uur - Sinds een paar jaar is de wolf terug in Drenthe. Bo de Wolf is op zoek naar iets... help jij zoeken?

Download op Google Play

Download in de App store

Fietsen in Drenthe

Mountainbikeroutes

Stoere kids kunnen lekker mountainbiken door de natuur in Drenthe. Hier een lijstje met MTB routes van onder de 10 kilometer! 

MTB Kniphorstbosch

Zuidlaren - 8,7 km - Startpunt Anloo

Een prachtige route door het De Strubben-Kniphorstbosch voor de gevorderde MTB'er. Dit is een uniek stuk gebied tussen Schipborg, Anloo en Annen. Het is het enige archeologische reservaat in Nederland. Je vindt er een grote dichtheid aan archeologische monumenten: twee hunebedden, ongeveer zestig grafheuvels en eeuwenoude veldwegen. Je ziet er veel schapen.
MTB Kiphorstbosch

MTB Appelscha

Appelscha -  4,4 km - startpunt Boerestreek 12 Appelscha

Deze uitdagende route van 4,4 km vereist een goede warming-up. Je komt er technische singletracks tegen en pittige klimmetjes. Er zitten geen verharde of vlakke stukken in de route. De route ligt net over de grens in Friesland, in de oude begroeide duingebieden van Appelscha. Dit maakt het mogelijk om de meest fantastische tracks, met voor de omgeving veel hoogteverschil, te realiseren. Het hoogste punt van Friesland is gelegen in dit deel van de Friese Wouden.
MTB Appescha

MTB Emmen 

Noordbargerbos Emmen - 13,3 km - Startpunt Noordbargerbos parkeerplaats

Deze mountainbikeroute heeft een lengte van iets meer dan 13 kilometer en doorkruist het volledige Noordbargerbos. Hoewel de route redelijk vlak is, biedt deze verschillende smalle technische singletracks. Zelfs voor beginners is deze route goed te rijden.
MBT Emmen

MTB Assen 

Baggelhuizerplas - 8,8 km - Startpunt Baggelhuizen Assen

Deze slingerende route van bijna 9 kilometer voert door het Recreatiegebied Baggelhuizerplas en biedt snelle passages, technische stukken en diverse klimmen en afdalingen. Het is een uitdaging voor zowel de beginnende als gevorderde mountainbiker.
MTB Assen

Mountainbiken Drenthe

Bikepark

Bikepark Roden

Op Fietse Bike Park biedt een uitdagend mountainbike parcours voor de meer ervaren mountainbikers. Het parcours omvat vier rock gardens, bruggen en flinke hoogteverschillen om het avontuur compleet te maken. Ook is er naast het parcours een zogenaamde pumptrack te vinden, waarbij het doel is om rondjes te blijven rijden zonder te trappen - een technisch uitdagende vaardigheid.
Bikepark Roden