Gastblog door slaapcoach Jose Gossen, Zoete Slapers.

En….slaapt hij al door??


Of een andere frustrerende opmerking; “Oh onze kinderen slapen elke dag tot half 8” terwijl jouw peuter elke ochtend al voor vijf uur naast je bed staat te springen.

Baby’s en slaap, het blijft een hot item. Een van de meest gestelde vragen aan jonge ouders is al jaren dezelfde: En .... slaapt hij al door? Ik heb zelf 3 dochters, dus kan je nagaan hoe vaak ik dit heb moeten aanhoren 😉 Het is super frustrerend wanneer je maanden of jarenlang nee moet antwoorden en vervolgens allerlei, ongevraagde, adviezen krijgt waar je niks mee kan. “Gewoon minder laten slapen overdag, dan moeten ze ’s nachts wel.” “Lekker bij je in bed laten slapen.” “Vooral niet in je eigen bed laten slapen, dan leren ze het nooit.”
Tja, dat helpt dus ook niet echt.

Ik heb hier een aantal tips voor je die wel bewezen effectief zijn.

1.Voldoende goede slaapjes overdag
In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt is voldoende slaap overdag belangrijk om ook ’s nachts goed te kunnen slapen. Slaap leidt tot slaap. Wanneer je kindje te weinig slaapt overdag raakt hij oververmoeid en daardoor krijg je een onrustige nacht.

2.Leg je kindje op tijd in bed
Pasgeboren baby’s kunnen nog maar heel kort wakker zijn tussen de slaapjes in. Deze ‘wakkertijd’ wordt steeds iets langer naarmate je baby ouder wordt, via Google kun je handig schema’s met wakkertijden per leeftijd vinden. Let goed op je baby aan het einde van de wakkertijd. Zodra je slaapsignalen ziet, oogjes wrijven, gapen, wegkijken, jengelen, hangerig etc is het tijd hem in zijn bedje te leggen. Er zijn ook kinderen die bijna geen slaapsignalen laten zien, het lijkt wel alsof ze van klaarwakker ineens naar oververmoeid gaan. Bij deze kinderen is het belangrijk om heel goed op de klok te letten en ze zo in bed te leggen voordat ze oververmoeid raken.

3.Elke dag dezelfde kalmerende bedtijdroutine
Baby’s en kinderen houden van voorspelbaarheid, het helpt ze om zich veilig te voelen en de wereld te begrijpen. Wanneer je iedere dag dezelfde dingen doet bij bedtijd, weet je kindje dat het tijd is om te gaan slapen. Een fijne rustige routine helpt je kindje om de prikkels van overdag te verwerken en slaaphormonen aan te maken.
Voor slaapjes overdag kun je een korte versie van de routine doen. Gordijnen dicht, pyjamaatje aan, knuffeltje pakken en een liedje zingen bijvoorbeeld.

4.Slaperig maar wakker in bed leggen
Dit is dé basis van zelf leren slapen. Het doel is dat je kindje bewust meemaakt dat je hem in bed legt en het laatste stukje van in slaap vallen zelf doet. Wanneer je baby bij bedtijd niet weet hoe hij zelfstandig in slaap kan vallen, dan kun je dit zeker niet van hem verwachten om 2 uur ’s nachts. Dit is dus een vaardigheid die je je kindje zeker wilt aanleren.
Vanaf dat je baby 6 weken oud is kun je hier al 1 keer per dag mee gaan oefenen. Leg je baby slaperig maar wakker in bed en kijk of het hem lukt om zonder jouw hulp in slaap te vallen. Lukt dit niet en raakt je baby overstuur, doe dan wat je moet doen om hem in slaap te helpen en probeer het morgen opnieuw.
Vind je het lastig wat slaperig maar wakker precies is? Beeld je dan een schaal in van 1 tot 10. 1 is wakker en vol energie en 10 is heerlijk in slaap. Je wil je kindje in bed leggen wanneer hij ongeveer op een 7 zit.

Is jouw peuter een ‘vroege vogel’?
Iedereen met kleine kinderen weet dat uitslapen er de komende jaren niet van gaat komen, veel kinderen zijn om 6.30 uitgerust en klaar om de dag te beginnen. Ze hebben zin om weer nieuwe dingen te ontdekken en te leren. Dat is normaal en past bij de ontwikkeling van een jong kind, maar iedere dag vóór 6 uur opstaan is natuurlijk niet helemaal de bedoeling. Alle tips die ik hierboven heb gegeven kunnen je helpen, maar er zijn nog een aantal dingen om aan te denken:
• Let op dat er niet teveel tijd zit tussen het einde van het middagslaapje en bedtijd, 4 uur is vaak wel de max
• Zo min mogelijk interactie ’s nachts en in de vroege ochtend, maak het saai
• Blijf geen vroege voeding geven wanneer je kindje deze niet meer nodig heeft
• Maak de slaapkamer donker, zelfs het kleinste streepje licht langs het gordijn kan ervoor zorgen dat ze eerder wakker worden
• White noise of witte ruis, kan helpen om geluiden van buiten te dempen. Er zijn speciale machines, maar tegenwoordig kun je ook verschillende gratis apps downloaden
• Absoluut géén schermtijd in de vroege ochtend, je peuter zal steeds vroeger wakker worden verlangend naar dat scherm
• Probeer een peuter klokje, dit kan in combinatie met de andere aandachtspunten net dat laatste zetje in de goede richting geven


Heb je al van alles geprobeerd en lijkt niks echt goed te helpen? Of weet je niet waar je moet beginnen en wil je graag hulp bij het oplossen van de slaapproblemen van je kindje? Kijk dan eens op mijn website  https://zoeteslapers.nl/  Als gecertificeerd kinderslaapcoach help ik jou en je gezin graag aan een betere nachtrust.

José Gossen, Zoete Slapers