Leuke activiteit voor deze kerstvakantie, samen kerstkoekjes bakken! Maak er een lekkere kliederboel van ;-)
Ingrediënten:
- 175 gr. bloem
- 150 gr. witte of lichte basterdsuiker
- 100 gr. boter (koud)
- snufje zout
- beetje gember
- beetje kaneel
Voor het glazuur:
- 1 eetlepel eiwit
- 100 gr. poedersuiker
- 1 eetlepel water
- eventueel decoratie zoals zilveren balletjes
Aan de slag met de kerstkoekjes!
Doe de basterdsuiker in een kom. Maak kleine stukjes van de boter en mix deze door de suiker. Doe de bloem erbij, de kaneel gember en het zout en mix dit kort door elkaar tot een egaal deeg is ontstaan. Maak er een bol van en leg deze ongeveer een half uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Pak het deeg, kneed het even en rol het uit tot een plak van ongeveer 2 mm. Steek met leuke vormpjes uit en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Bak de koekjes ongeveer 12 minuten en laat ze rustig afkoelen.
Dan nu het glazuur
Je kunt natuurlijk kant en klaar glazuur kopen. Dit verwarm je even zodat het vloeibaar wordt en hiermee kun je de koekjes mooi versieren.
Wil je het liever zelf glazuur maken dan doe je het volgende.
Meng de poedersuiker met het eiwit. Voeg het water toe en klopt dit met de garde tot een glad mengsel. Het mengel moet stevig zijn, anders loopt het zo van je koekje af. Is het te dun dan kun je nog wat poedersuiker erbij doen.
Wil je glazuur met kleur? Voeg dan een druppeltje kleurstof toe aan het glazuur.
Versieren maar!
Je kunt het glazuur in een puntzakje doen waar je het uiterste puntje af knipt, of je gebruikt een spuitzak met een heel klein spuitmondje. Maak de koekjes zo mooi als je wilt! Laat je kind(eren) lekker hun gang gaan met glazuur en andere versiering! Daarna even goed laten afkoelen en dan... genieten!!
Veel plezier!
Groetjes,
Hanneke