Je wilt iets leuks doen met je kinderen in Drenthe, maar je zit er niet op te wachten om iedere keer bakken met geld uit te moeten geven. Dat snappen wij helemaal! Het is dan ook fijn om te weten waar je in Drenthe terecht kunt voor gratis uitjes. Go-kids Drenthe zet de leukste gratis uitjes voor je op een rij.

Herinneringen maken doe je samen! Trek er daarom lekker op uit. Er is namelijk zóveel leuks te doen!

Schaapjes kijken

Denk je aan Drenthe, dan denk je natuurlijk aan de natuur. De prachtige bossen of de mooie heide. De natuur ontdekken in Drenthe is een grote belevenis voor de kinderen. Drenthe heeft verschillende natuurgebieden waar je heerlijk kunt wandelen of schaapskooien kunt bezoeken.

De schaapskudde in Exloo is een ware belevenis voor jong en oud. De schaapskooi staat midden in het dorp waardoor de kudde 's ochtends vertrekt en dwars door het dorp loopt om bij de heide of het land te komen waar ze op dat moment mogen grazen. Rond een uur of 16.00 is het tijd om weer terug te gaan naar de schaapskooi en kun je de schapen weer middenin het dorp aantreffen. Soms blijft de kudde overnachten in natuurgebied het Molenveld. Houd de website van de Schaapskudde in Exloo daarom goed in de gaten als je de schapen niet mis wilt lopen.

Een andere schaapskooi vind je in Balloo, De Herders van Balloo. Je kunt hier niet alleen de schapen en hun leefgebied bekijken, maar ook producten kopen. Van vlees tot wol, ze hebben het er allemaal. Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen.

Wandelen en spelen in Drenthe

De verschillende natuurgebieden in Drenthe kun je goed te voet ontdekken. Laarzen aan en lekker vies worden door te slepen met takken. Dennenappels, eikels of kastanjes zoeken. De natuur is mooi in ieder jaargetijde en er valt steeds weer iets nieuws te ontdekken. De volgende natuurgebieden in Drenthe kun je gratis bezoeken.

Op de grens van Drenthe en Friesland vind je het Drents-Friese wold. Wandelroute Belevingspad in het Drents-Friese Wold is een route met 10 leuke doe-dingen. Verschillende opdrachten en tussendoor lekker spelen in de natuur. Het startpunt ligt in Hoogersmilde.

Download online het boekje over het varkentje Theodoor en loop het houten pad van Theodoor in Orvelte. Het is niet alleen een verhaal over een avontuurlijk varkentje, je kunt zelf ook avonturen beleven! Klim in een holle boom, maak muziek en probeer je evenwicht te houden tussen de touwen. Hartstikke leuk om te doen met de allerkleinsten.

In Dwingeloo vind je nationaal park het Dwingelderveld waar je verschillende tochten kunt wandelen. Het heeft het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. En ook hier zijn de schapen te bewonderen, er lopen 2 kuddes om in het gebied de heide in goede conditie te houden.

Speelbos Lorken op de Hondsrug nabij Gieten en Borger is een lekker speelbos. Hartstikke leuk om naartoe te gaan met je kinderen. Picknickspulletjes mee en je kunt je er al snel een paar uur vermaken. Je kunt er in bomen klimmen, een hut bouwen of gewoon lekker met takken slepen. Er is een glijbaan en een klimparcours vlak boven de grond. Neem een setje schone en droge kleren mee voor de terugweg. Je wordt er gegarandeerd nat door de waterpomp of lekker vies van het spelen.

In Assen zijn twee speeltuinen aangesloten bij Jantje Beton; toegankelijk voor elk kind. Zowel met als zonder beperking kun je er heerlijk spelen. Ga spelen bij Speeltuin in Kloosterveen of De Zonnereep.

Zwemmen

Drenthe heeft verschillende plassen waar je gratis kunt zwemmen. Check van tevoren wel even of het water veilig is om in te zwemmen in verband met blauwalg.

Recreatieterrein Lebelerplas heeft een besloten zwemvijver mét een strand! Ook kun je er picknicken en is er een toilet aanwezig. Honden zijn niet toegestaan dus de kinderen hoeven het water niet te delen met huisdieren.

Ook bij de Hoornseplas kun je heerlijk zwemmen. Het is een ondiepe zwemplas en op de bodem van de plas ligt zand. Liever lekker spelen en klimmen? Er zijn verschillende speeltoestellen en er is een groot galaxy klimnet voor de fanatieke klimmers.

Natuurbad de Zandpol in Veenoord is ook zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen. Het strand is 20 meter breed en over het water hangt een loopbrug. Je kunt dus van de ene kant naar de andere kant lopen over een brug! Harstikke leuk. Het water is hier 50 cm tot 5 meter diep. Je kunt hier dus naartoe met de kleinsten, maar ook de echte zwemmers kunnen zich hier uitleven.

Cultuur

Cultuur hoeft niet altijd geld te kosten. Plan bijvoorbeeld eens een bezoekje aan Monumentaal dorp Orvelte. Je kunt er precies zien hoe de mensen in de 19e eeuw vroeger in de Drentse dorpen leefden. 

Ook bij het bezoekerscentrum Dwingelderveld is er van alles te beleven. Er is een vlindertuin, een kruidentuin, en er is een tentoonstelling over het ontstaan en het beheer van het heidelandschap. 

Tijdens een vakantie is het ook erg leuk om een stad of dorp te bezoeken en daar rond te struinen. Loop over een markt, bezoek een kerk of verken het centrum. Neem een picknick mee voor onderweg en je bent al snel klaar.

Mist hier nog een te gek gratis uitje? Mail 'm snel door naar drenthe@go-kids.nl en we zetten hem erbij.

Log In