Speelgoedmuseum Deventer  

Brink 47, 7411 BV Deventer

  Speelgoedmuseum

  Er is zoveel te doen in het speelgoed museum! Kom ook eens kijken en verwonder je! 

  Bouw een dino… voor het Speelgoedmuseum!

  Vanaf 30 april 2019: Pop-up tentoonstelling ‘Bouw een dino voor het Speelgoedmuseum’.

  Begin april maakte de wethouder van cultuur van de gemeente Deventer bekend, dat het college van burgemeester en wethouders van plan is het Speelgoedmuseum te sluiten. Het college wijkt daarmee af van de mening van de inwoners van Deventer en van speelgoedliefhebbers uit het hele land. De wethouder wil liever geen vast museum, maar een reizende expositie met een dinosaurus van LEGO in de Bergkerk. De actie ‘Bouw een dino voor het Speelgoedmuseum’ is bedoeld om de gemeenteraad op te roepen het museum te behouden.

  Bouw je mee?

  Vanaf 19 april 2019 staan er dinosaurussen van LEGO in het Speelgoedmuseum én kunnen kinderen een dino komen bouwen van LEGO. De dino’s krijgen een plek in de pop-up tentoonstelling ‘Bouw een dino voor het Speelgoedmuseum’, die vanaf dinsdag 30 april te zien is.

  #bouweendino

  Maak in het Speelgoedmuseum of thuis een dino! De dino kan van alles gemaakt worden: klei, hout, LEGO of bijvoorbeeld papier. Leef je uit! Plaats een foto van je dino op social media met de hashtag #bouweendino. Aan de makers van de mooiste dino’s wordt gevraagd om hun bouwwerk in bruikleen te geven voor de tentoonstelling. Na afloop van de tentoonstelling worden alle dino's natuurlijk weer teruggegeven. Alle online dino’s worden hier verzameld.

  Een stukje historie

  Jaarlijks vinden tienduizenden kinderen en (groot)ouders hun weg naar Speelgoedmuseum Deventer, een familiemuseum boordevol alledaags en bijzonder speelgoed waar mensen van 0 tot 88 jaar een geweldige en leerzame middag beleven. En dat al sinds 1932! Het museum beschikt over de grootste en belangrijkste openbare speelgoedcollectie van Nederland. 

  Vaste expositie

  >> Poppenhuizen

  Kom gluren door de raampjes van bijzondere poppenhuizen. Van modern designpoppenhuis tot poppenwoning met bedstee en poepdoos. Te zien zijn poppenhuizen, miniatuurwinkeltjes, een carrousel, een schoolklas en speelaltaartjes uit de periode van 1850 tot heden. Er zijn filmbeelden van het in elkaar zetten van het poppenhuis van dokter Prick uit 1890. Ook komt een poppenhuisfamilie tot leven.

  >> Poppenzaal

  Er wordt al eeuwenlang met poppen gespeeld. Daarom zijn er in de poppenzaal bijzondere poppen te bewonderen van diverse materialen zoals hout, was, keramiek, celluloid, stof en plastic.

  >> Opticazaal

  Niet alles is zoals het lijkt! Optisch speelgoed zorgt ervoor dat je dingen anders ziet dan ze in werkelijkheid zijn. Hierbij wordt gespeeld met licht en donker, spiegels, lenzen en perspectief. Laat jij je bedriegen door je eigen ogen?!

  >> Vervoerzaal

  De wereld is tegenwoordig klein. Vroeger was dat wel anders. Een reis was een hele onderneming. Met zeppelin, paard en wagen, stoomtrein, dubbeldekker vliegtuig of een antieke raket. De vormgeving en techniek blijven fascineren. Kijk maar eens naar klassieke speelgoedauto’s van Shuco, Dinky Toys of Matchbox. Speel het elektrospel en je krijgt inzicht in de werking van de diverse mechanieken.

  >> Treinenzaal

  In een prachtig opgebouwd berglandschap rijden Märklin treinen rond. Spoorrails over bruggen en door tunnels brengt de trein langs miniatuurhuizen en stationnetjes. 

  Verder kun je er verschillende filmpjes bekijken en de vitrine vol met topstukken uit de collectie van het speelgoedmuseum.

  Speelzolder

  Op de Speelzolder staan diverse bordspellen voor je klaar zoals Ganzenbord en Mens erger je niet, maar ook moderne spellen van nu zoals Monopoly en Rummikub. En ben je minder van de spelletjes.... gewoon lekker bouwen kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld met Kapla.

  Op de Speelzolder worden ook regelmatig voorstellingen gegeven. Je kunt luisteren naar prachtige sprookjes bij de toverlantaarn of lachen om de gekke capriolen van het bewegend blikken speelgoed.

  In de schoolvakanties zijn er allerlei activiteiten zoals creatieve middagen of bouwen met constructiespeelgoed (Lego, kapla, mobaco en ankerbouwstenen).

  Houd voor de speciale activiteiten de agenda in de gaten: https://bit.ly/2Zx1PbB

  Speelgoedwinkel

  De winkel van het Speelgoedmuseum biedt bijzonder speelgoed met een nostalgische uitstraling, aansluitend op de collectie van het museum. Leuk speelgoed dat niet zomaar overal te koop is en het assortiment wisselt regelmatig. Een leuk souvenirtje voor jezelf of een verrassend cadeautje voor iemand anders is hier al gauw gevonden! De winkel is vrij toegankelijk (dus ook zonder entreekaartje voor het museum).

  Onze persoonlijk tip: het Kinderkookschrift Overijssel!

  Koffiecorner

  Op de begane grond van het Speelgoedmuseum is een koffiecorner aanwezig, waar koffie, thee, fris en sap verkrijgbaar is. 

  Extra open tijdens de Meivakantie 2019

  Van zaterdag 20 april t/m zondag 5 mei hebben veel scholen Meivakantie. Het Speelgoedmuseum is dan alle dagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Met uitzondering van: 1e Paasdag en maandag 29 april. In deze periode ben je dus ook op 2e Paasdag, Koningsdag en Bevrijdingsdag van harte welkom!

  Petitie voor behoud van het Speelgoedmuseum

  In de Deventer politiek gaan er stemmen op om het Speelgoedmuseum te sluiten. Dat mag natuurlijk niet gebeuren! Geef het museum een toekomst en teken de petitie. Te jong om de petitie te tekenen? Maak dan deze kleurplaat en lever ‘m in. Alvast bedankt!

  Adres

  • Adres: Brink 47
  • Stad:  Deventer
  • Land:  NL
  • Postcode:  7411 BV