Recreatie- en Hertenboerderij De Weerd  

Middendijk 22, 7397 NB Nijbroek

  Welkom bij Recreatie- en Hertenboerderij De Weerd in Nijbroek, waar vanaf 2002 herten gehouden worden. Maar De Weerd’s Hertenboerderij is niet alleen een boerderij, het is ook een camping, een superleuke locatie om je kinderfeestje te vieren én er worden het hele jaar door allerlei activiteiten georganiseerd.

  Voor zomaar een bezoek aan de boerderij zijn zij helaas niet open, maar je kunt wel meedoen aan een heleboel georganiseerde activiteiten, die leuk zijn voor jong & oud. Ter plekke kan het programma ook altijd nog aangepast worden, afhankelijk van interesse of weersomstandigheden.

  Boerendiploma in 1 ochtend (of middag)

  Na het boerenoverleg met drinken en wat lekkers gaan de kinderen de boerin helpen met het verzorgen van de dieren. Ze leren en zien veel van dieren en de natuur. Bijvoorbeeld, dat kippen hun ei in een legnest leggen en niet zomaar ergens in het hok. Na het voeren van alle soorten dieren (herten, varkens, alpaca's), gaan de kinderen de varkens en de pony borstelen, eieren rapen, konijnen knuffelen, de pauw bewonderen en nog veel meer. Aan het einde ontvangen de kinderen een heus diploma, iets lekkers en iets leuks. Na het programma kun je nog blijven en de kinderen laten spelen op de boerderij of nog even bij de dieren gaan kijken.

  Als het regent, gaan de dieren in de schuur, dus ook dan is het een leuk uitje. 

  Ben je al een keer geweest? Geen probleem! Er is namelijk ook een Boerendiploma voor gevorderden. Maar sowieso gaat het er op de boerderij elke maand anders aan toe.

  • Voor kinderen van ongeveer 4 t/m 12 jaar
  • Van 10.00 – 12.15 uur
  • Individueel opgeven (voor groepen/kinderfeestjes met min. 5 kinderen kan er apart een afspraak gemaakt worden)
  • Data 2019
   Voorjaarsvakantie: 20, 26 en 28 februari
   Meivakantie: 30 april en 1 mei
   Zomervakantie: 9, 16, 23, 25, 30 juli en 6, 8, 13, 15, 20, 27 augustus
   Herfstvakantie: 15, 22 en 24 oktober
  • Bij voldoende aanmeldingen ook van 14.00 – 16.15 uur; check daarvoor even de Facebook-pagina van de hertenboerderij
  • Kosten: € 6,50 per kind; € 2,50 per begeleidende volwassene
  • Vooraf opgeven via 0571-291996 of per email info@hertenboerderij.nl

  Rondleiding "Hertelijk gezellig"

  Komen jullie ook een kijkje nemen op dit veelzijdige, beetje oud, beetje nieuw familiebedrijf?

  Allereerst word je van harte welkom geheten door de boerin, gevolgd door een verhaaltje over het ontstaan en de groei van het bedrijf, en over de werkwijze op de boerderij. Is dit niet of nu juist wel van deze tijd !?!

  Daarna worden de twee roedels herten gevoerd, met aansluitend de videopresentatie 'De herten, het hele jaar door', waarin je ook de andere hoogtepunten kunt meemaken van het gedrag van de herten. 

  Als afsluiting is er voor de kinderen ringen gooien om een gewei, een puzzeltocht over het erf en mogen ze spelen op de camping en kijken bij de verschillende kleindieren.

  Al met al een heerlijk gemoedelijke en ontspannende ochtend of middag. Aan het eind word je uitgezwaaid door de boerin(nen)...

  • Wanneer: elk moment van het jaar
  • Duur: ongeveer 2 uur
  • Minimale groepsgrootte: 15 personen
  • Kosten: € 4,50 p.p.
  • Ben je met minder dan 15 personen, dan kun je het beste even bellen om een oplossing te vinden
  • Het is mogelijk om de rondleiding uit te breiden met koffie met gebak, cake of een drankje.

  Bambi-ochtenden

  Vanaf eind mei t/m juni krijgen de hinden hun kalveren. Omdat ze dan nog stippen hebben, lijken ze erg op bambi’s . De helft van de roedel bestaat dan uit kalveren. Dit is een mooi gezicht. Ook kun je zien hoe de hinden met hun jong omgaan en welke herten voor de jongen zorgen.

  Een bambi-ochtend ziet er als volgt uit: Eerst een uitleg over de herten en wat er in een jaar allemaal gebeurt. Daarna worden de 2 roedels gevoerd, met aansluitend een presentie. Daarna kun je gewoon lekker rondkijken op de boerderij, is er ringgooien (om een gewei!) en een speurpuzzel voor de kinderen. Ook kan er natuurlijk nog gespeeld worden.

  • Elke woensdag in juli en augustus
  • Van 10.00 – 12.00 uur
  • Prijs: t/m 2 jaar gratis; 3 t/m 11 jaar € 2,50 p.p.; ≥ 12 jaar € 3,50 p.p.; incl. limonade
  • Vooraf opgeven

  Nog wat achtergrondinformatie over de herten

  Voor de liefhebber volgt hier nog wat extra informatie over de herten van De Weerd’s Hertenboerderij…

  Het edelhert is het grootste dier wat in het wild in Nederland voorkomt. De herten eten, net als in het bos, gras. Gras van de kleigrond is goed voor herten, omdat daar meer koper in zit dan in zandgrond. Wanneer ze blaadjes van bomen kunnen eten, doen ze dat als extraatje. Wanneer de hinden kalveren hebben, krijgen ze soms ook wat hooi van de boerin, zodat ze extra goede voeding krijgen. Aan het einde van het groeiseizoen worden de dieren binnen bijgevoederd. Ze krijgen dan kuilgras wat in de zomer van het land gekomen is. Ook krijgen ze dan eikels die in de herfst verzameld zijn. Tijdens de rondleidingen krijgen de herten brood. Sommige herten durven dan wel naar het gaas te komen, maar er zijn ook herten die op een veilige afstand blijven.

  De edelherten van De Weerd’s Hertenboerderij reageren gewoon 'wild'. Door het jaar heen lopen er meestal 2 roedels (groepen herten). 

  Bij de hinden (vrouwelijk edelhert) loopt één edelhert (mannelijk edelhert). Deze bevrucht in de bronsttijd de hinden. In de bronsttijd burlt het hert om de hinden bij elkaar te houden. Ook rent het edelhert heen en weer om alle hinden (en hun kalveren) bijeen te drijven. Een bijzonder gebeuren wat maar een maand duurt. De hinden dragen 8 maanden. In de winter (wanneer er minder voer groeit) staat de groei van de vrucht stil. Daarom draagt een hert langer dan een schaap of een geit. Eind mei en in juni worden de meeste kalveren geboren. Een enkel kalf wordt in juli geboren. De kalveren hebben de eerste 2 maanden stippen op hun rug. Deze worden steeds lichter en verdwijnen uiteindelijk.

  De andere roedel bestaat uit jaarlingen. De mannelijke dieren van deze roedel worden na 1,5 jaar verkocht of geslacht (in een E.E.G. slachterij). Zij zijn dan volledig uitgegroeid. Dit hertenvlees wordt vanaf de boerderij aan particulieren of restaurants verkocht.

  Adres

  • Adres: Middendijk 22
  • Stad:  Nijbroek
  • Land:  Nederland
  • Postcode:  7397 NB