Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug  

Molenweg 2, 7448 RE Haarle

  Natuurmonumenten beheert het landgoed de Sprengenberg aan de westkant van de Sallandse Heuvelrug. Op de Sallandse Heuvelrug leeft de laatste populatie korhoenders van Nederland. Ze worden met uitsterven bedreigd en hun leefgebied staat zwaar onder druk. Om dat leefgebied te verbeteren, worden kleine stukken heide geplagd en gebrand. Dit maakt de heide open en gevarieerd, wat veel insecten aantrekt die weer als voedsel dienen voor de korhoenkuikens. Ook de zeldzame nachtzwaluw, zandhagedis en hazelworm profiteren hiervan. De sprookjesachtige Palthetoren die boven alles uittorent is een sterrenobservatorium. Over de Sprengenberg loopt een mooie wandelroute en Natuurmonumenten organiseert hier geregeld excursie en activiteiten.

  Speelplek en verwonderplek voor kinderen

  Op de Sprengenberg bij de Sallandse Heuvelrug is een 'verwonderplek' voor kinderen met houten speeltoestellen, slingertouwen en een zandbak. Ook kun je hier op een grote troon zitten. Deze plek ligt langs de wandelroute Mies de Specht op ongeveer een kilometer van Informatieschuur De Pas.

  Erve De Pas

  Kom kennismaken met Erve De Pas! Natuurmonumenten en De Schurinkshoeve hebben op Erve De Pas een geweldige ontmoetingsplaats gecreëerd:

  • Eeen herberg met kleinschalige horeca en een prachtig terras
  • Een informatiepunt met activiteitenruimte voor bezoekers van de Sallandse Heuvelrug
  • Een zorgruimte
  • Speciaal voor de kinderen: boerderijdieren en Speelnatuur, het erf wordt afgesloten voor auto's

  Startpunt wandelroutes en activiteiten

  De Pas is startpunt van enkele wandelroutes van 4, 6 en 14-18 km. Speciaal voor kinderen is de wandelroute "Mies de Specht". Onderweg leer je alles over deze bijzondere vogels en met een beetje geluk kom je hem ook zelf tegen! De route is ongeveer 2,5 kilometer lang.

  Wandel op de heuvelachtige Sprengenberg en laat je verrassen door de uitgestrekte bossen, glooiende heidevelden en vele planten en dieren. Ook andere activiteiten starten hier zoals de mountainbikeroute. Houd de agenda in de gaten.

  Voor bezoekers met een buggy of rolstoel is er een speciale route. Ook kun je goed terecht in de herberg en de informatieschuur.

  Op pad met de boswachter

  Elke tweede zondag van de maand staat er bij Informatieschuur De Pas een boswachter klaar. De boswachter neemt je mee voor een wandeling over de heuvels van de Sprengenberg. Geniet iedere maand van iets nieuws in de natuur: bloeiende heide, paddenstoelen of de kleine watersalamender op zoek naar een plek om te overwinteren. Misschien zie je onderweg wel een ree of een haas of zelfs wel een korhoen of zandhagedis? De boswachter weet de mooiste plekjes te vinden!

  Handig om te weten

  • Koop je ticket van tevoren online.
  • Graag een kwartier voor aanvang aanwezig zijn.
  • Controleer jezelf op teken na een bezoek in de natuur.
  • Niet elke wandeling is geschikt voor kinderen.


  Adres

  • Adres: Molenweg 2
  • Stad:  Haarle
  • Land:  NL
  • Postcode:  7448 RE