Staatsbosbeheer: natuurgebied IJsselvallei  

Rijksstraatweg 109, 8121SR Olst

  Staatsbosbeheer beheert maar liefst 146 natuurgebieden in Nederland. Zij ontwikkelt en beschermt het groene erfgoed van ons land, en zorgt ervoor dat ook onze kinderen later nog met hun kleinkinderen van de natuur kunnen genieten. Eén van de gebieden van Staatsbosbeheer is natuurgebied IJsselvallei in Olst, ten noorden van Deventer.

  IJsselvallei

  Beleef de dynamische natuur van de IJsselvallei, waar de rivier het voor het zeggen heeft. Is er veel water, dan overstromen de uiterwaarden. Is er weinig water, dan drogen ze uit. Met Schotse Hooglanders en IJslandse paarden als de belangrijkste beheerders. Ook zijn er natuurlijk talloze vogels.

  Ooibos en laarzenpad in de Duursche Waarden

  In de Duursche Waarden van de IJsselvallei ligt een ooibos. Dit bos is onderworpen en aangepast aan de grillen van het water. Vandaar dat het voornamelijk uit schietwilg en kraakwilg bestaat. Deze soorten kunnen goed tegen water. Hoewel het gebied niet volledig vrij toegankelijk is, zijn er genoeg mogelijkheden om van de natuur te genieten. De uitkijktoren biedt een weids uitzicht. Vanuit de vogelhut en van achter een kijkscherm zijn de vogels uitstekend te bekijken. Tussen de vogelhut en de uitkijktoren kun je het laarzenpad lopen! Reden genoeg om een bezoek te brengen aan de Duursche Waarden.

  Bezienswaardigheden

  In natuurgebied de IJsselvallei kun je genieten van de voorbij stromende rivier vanaf één van de zitstenen langs de oever. Of neem een kijkje bij Steenfabriek Fortmond, waar je ook kunt wandelen. Zo beleef je de geschiedenis en cultuur van de IJsselvallei pas echt.

  Zitstenen

  Staatsbosbeheer heeft tien mooie locaties langs de IJssel uitgezocht die via een gemarkeerd paadje te bereiken zijn. Op de oever zijn grote zitstenen geplaatst, waarvandaan je een prachtig uitzicht op de rivier hebt. Omdat de waterstand in de IJssel dan weer hoog en dan weer laag is, kun je soms zittend op de steen met je voeten bij het water. Je kunt natuurlijk ook afdalen naar de waterkant, je schoenen uitdoen en lekker met je voeten in de IJssel gaan staan.

  Wil je weten waar de gemarkeerde paadjes zich bevinden? Kijk dan op: https://bit.ly/2RFUW2t.

  Steenfabriek Fortmond

  Langs de IJssel liggen verschillende oude baksteenfabrieken. In de 19e eeuw stonden er wel 75! Baksteenfabriek Fortmond is er één van. Hier werden van 1828 tot 1976 stenen gebakken. De restanten van de steenfabriek zijn nu een Rijksmonument

  Vanaf de naastgelegen uitzichttoren heb je mooi uitzicht over de IJssel en de Duursche Waarden. Rond de steenfabriek is een wandeling uitgezet en door het dichte ooibos loopt een 2,5 km lang laarzenpad.

  Activiteiten in de IJsselvallei

  De IJsselvallei biedt verschillende activiteiten en excursies voor jong en oud. Kijk snel in de Go-Kids agenda als je wilt weten wat er de komende tijd op het programma staat.
  Adres

  • Adres: Rijksstraatweg 109
  • Stad:  Olst
  • Land:  Nederland
  • Postcode:  8121SR