Na ons succesvolle dagje uit vorig jaar, stond het als een paal boven water: deze zomer gaan we weer zo’n minivakantie doen dicht bij huis. Maar ja, toen volgde de afweging: “Wat gaan we dan doen? Nog een keer het Go-Kids dagarrangement "De andere kant van de IJssel", omdat dat de vorige keer zo leuk was? Of het nieuwe Go-Kids dagarrangement "D'aagje uit in de binnenstad van Deventer"? Of zullen we het spoor volgen van Deventer 1250 jaar? Wat een keuze!” Uiteindelijk hebben we besloten om onze eigen mix te maken van deze drie mogelijkheden. Met als resultaat, een superleuke dag vol activiteiten, die je ook buiten de zomervakantieperiode om kan doen, in ons eigen Deventer!

Wandeling door de binnenstad met de app 3Deventer

Met een lange dag voor de boeg zijn we ’s ochtends bijtijds op de fiets gesprongen, op weg naar Deventer City. Thuis hadden we de app 3Deventer (cadeautje van de jubilerende stad) al gedownload en besloten, dat we beide delen van de route zouden lopen. Het nadeel van zo’n digitale route is, dat je meteen je telefoon kwijt bent, want de kids willen natuurlijk de weg wijzen. In de app zie je trouwens ook gebouwen en stadsgezichten die inmiddels uit het straatbeeld verdwenen zijn. Allebei de delen van de route starten op de Brink. Ideaal dus, om halverwege lekker ergens wat te gaan drinken. Dat hebben we dan ook gedaan: koffie met vers gebakken Jacobs’s koek in de koffie- en theeschenkerij van de Deventer Koekwinkel. Heerlijk!

Museumpje pikken

Na de wandeling was het tijd voor de tentoonstelling Deventer 1250 jaar bij Museum de Waag. Bij binnenkomst werden wij al blij verrast, want kinderen t/m 12 jaar mogen gratis het museum in. Wij zijn samen met onder andere Lebuïnus, Catharina Simons, Herbert Dapper en Leo Halle (ja, die van Go Ahead) langs de rijke historie van Deventer, één van de oudste steden van Nederland, gereisd. Door middel van een audiotour, filmpjes en allerlei voorwerpen kregen we een goed overzicht van belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van de stad. Toen we weer weg wilden gaan, werden wij door de aardige medewerkers van het museum erop geattendeerd, dat we ook nog met korting naar het nabijgelegen Speelgoedmuseum konden. Dat zat eigenlijk niet in onze planning, maar ja, die nieuwe expositie Koken voor Kinderen klonk wel erg aanlokkelijk. Maar goed, eerst maar even lunchen.

Crêpes, Smoothies en Koken voor Kinderen

Voor de lunch zijn we de gezellige Walstraat in gedoken, op zoek naar Crêpes & Smoothies, want we hadden inmiddels wel trek in een lekkere crêpe en een smoothie. Het mooie aan deze horecawinkel is, dat alle producten gemaakt worden door jongeren die kansen willen pakken om zich te ontwikkelen. Crêpes & Smoothies helpt hen daarbij. En weer moesten we een keuze maken. Deze keer uit al die verschillende soorten crêpes. Die met citroen en suiker, en die met appel en kaneelsuiker bleken favoriet deze middag. Wat de smoothies betreft, stond de zonnige aardbei-variant unamiem op nummer 1. Hoewel je ook lekker kunt zitten bij Crêpes & Smoothies, hebben wij onze lunch meegenomen naar de Wilhelminafontein op de Brink. Een heerlijk picknickplekje op deze zonnige dag. En daarna: óp naar het Speelgoedmuseum voor de nieuwe expositie. En de miniatuurtreintjes. En de poppenhuizen. En de Speelzolder. En…

Aan de overkant

Je zou bijna vergeten, dat zich aan de andere kant van de IJssel ook nog een stukje Deventer bevindt. En hoe zijn we daarnaar toe gegaan? Precies, met de pont! Voor het ultieme vakantiegevoel. Fietsen mee aan boord, wind door de haren, zon op het gezicht en uitzicht op de Bolwerksmolen, het Deventer Stadsstrand (volgend voorjaar open!) en het Sandton IJsselhotel (waar we ’s middags nog een drankje hebben gedaan). Maar ons doel voor deze middag was: Woeste Willem Speelnatuur. Woeste Willem is een prachtige natuurspeelplaats, waar kinderen tussen de 2 en 14 jaar (en papa’s en mama’s die zich niet kunnen beheersen) heerlijk kunnen struinen, bouwen, rennen, ontdekken, verstoppen, kliederen, spelen en vies worden. Dat is toch het leukste wat er is?! Alleen moesten we wel wat modder wegpoetsen, voordat we ons dagje uit konden vervolgen ;)

Cadeautjes kopen bij Intratuin

Want met een aantal verjaardagen in het verschiet wilden we nog even langs Intratuin om wat cadeautjes te kopen. Dit keer troffen we geen Speurtuin aan, maar een flinke uitverkoop. Natuurlijk als voorbereiding voor de ingebruikname van het nieuwe pand in Deventer in maart 2019. Onze keus (weer kiezen!) is gevallen op een aantal mooie geurbranders met verschillende soorten scentchips erbij. Hier gaan we zeker een aantal mensen blij mee maken binnenkort.

Ter afsluiting een ijsje bij GIO’s

Tsja, en toen was de dag alweer bijna voorbij. We zijn met het pontje terug gevaren en hebben onszelf ter afsluiting van deze heerlijke dag getrakteerd op een ijsje van GIO's Gelateria & Caffé. Nee, ik zal niet weer beginnen over kiezen, maar veel smaken hebben ze wel…

Ik had gelijk, hè?! Dit was weer zo’n heerlijke minivakantie, lekker dicht bij huis!

Kijk voor meer ideeën voor leuke uitjes met kinderen op onze website: www.go-kids.nl/deventer-salland. En geef vooral jullie eigen ideeën aan ons door!

PS: De tentoonstelling Deventer 1250 jaar bij Museum de Waag is nog te zien t/m 4 november 2018; de tentoonstelling Koken voor Kinderen bij het Speelgoedmuseum t/m 6 januari 2019.