Afgelopen woensdag was het Nationale Voorleesontbijt. Het is de feestelijke start van De Nationale Voorleesdagen. Door het hele land werd voorgelezen aan peuters en kleuters uit het Prentenboek van het Jaar 2019 "Een huis voor Harry" (2017, Querido), geschreven door Leo Timmers.

Voorlees rituelen 

Wie heeft bij jullie voorgelezen op het kinderdagverblijf, in de bieb of op school? Maak je thuis ook tijd om voor te lezen? Ons vaste moment is op de bedrand en dat was het ook bij het middagslaapje en later bij het kopje thee op de middag. Kinderen raken vertrouwd met allerlei rituelen. Ze voelen zich prettig als ze kunnen rekenen op het dagelijkse voorleesritueel.  Voorlezen werkt het best op een vertrouwd moment of op een knusse plek met een knuffel of kussen erbij. Of zijn je kinderen groter en ligt bij jullie de krant op de ontbijttafel? Dan kun je elkaar daaruit stukjes voorlezen en samen lachen om de cartoon? 

Voorleestijd is de tijd waarin ouder en kind samen kunnen kijken, luisteren, praten en lachen.

Een huis voor Harry, Prentenboek van het jaar 2019

Een huis voor Harry gaat over een dikke kater, néé geen rode, wel met een kleine hartje. Hij moet op zoek naar een nieuw huis, maar hij gaat liever niet naar buiten. Binnen is het veiliger. Als Vera hem vraagt om tikkertje te spelen, wil hij wel. Oh oh, dan raakt hij Vera kwijt en weet Harry niet meer waar hij is. Hij ziet van alles onderweg, maar hoe vindt hij de weg terug naar huis?

Mini-editie mét interactieve app

Voor het eerst werd bij Het Nationale Voorleesontbijt ook in andere talen dan het Nederlands voorgelezen. Voorlezen is het meest effectief als ouders voorlezen in de taal die zij het best beheersen. De moedertaal verbindt je als ouder met je kind en dat is een belangrijk voor effectief voorlezen.

Daarom is “Een huis voor Harry” tijdens De Nationale Voorleesdagen als mini-editie te koop in de boekhandel voor € 5,25, met een gratis interactieve app. Met de app komt het boek tot leven op je telefoon en wordt het verhaal over Harry voorgelezen in verschillende (moeder)talen: Arabisch, Engels, Frans, Nederlands, Spaans en Turks. Ze zijn ingesproken door bekende Nederlanders met ‘roots’ in de andere taal. Noraly Beyer heeft de Nederlandse versie ingesproken.


Geef een (prenten)boek cadeau

Om het (voor)lezen te stimuleren zijn er nog meer toffe boekenacties, zoals “Geef een boek cadeau”. Meer informatie hierover vind je hier: Geef een boek cadeau en Geef een prentenboek cadeau.

Tip: Draakje Draakestijn

Zelf zijn wij ook grote fan van Draakje Draakestijn. Geweldig om voor te lezen. Het Draakje speelt de hoofdrol in de kinderboeken die door Anke zijn geschreven en geïllustreerd. In het eerste boek Draakje Draakestijn is vooral de nadruk gelegd op het feit, dat iedereen mag zijn wie hij/zij is! In het tweede boek over Draakje met al weer prachtige poltoodtekeningen is de boodschap: help elkaar daar waar het kan! Je wordt er zelf ook beter van. Via de winkelpagina op onze site vind je meer info: Draakje Drakestijn bij Shop 57

Samen zorgen we ervoor dat alle kinderen opgroeien tussen de boeken!