Mindful Ouderschap 

Mindful ouderschap is een methode om stress in de opvoeding en automatische ouderlijke reactiepatronen te herkennen, begrijpen en verminderen. Uit onderzoek blijkt dat Mindful Ouderschap de kwaliteit van de opvoeding en het contact tussen ouders en kinderen verbetert. Bij kinderen en ouders met gedragsproblemen is opvoeden vaak extra stressvol. Het volgen van de cursus Mindful Parenting vermindert de opvoedingsstress en symptomen van gedragsproblemen bij kinderen en ouders, en verbetert de opvoeding. 

Een belangrijk onderdeel van de cursus: de bijeenkomst Conflicten en opvoeden

Als je een nieuwjaarskaart aan familie en vrienden stuurt, neem je daar al snel een foto voor waar je kinderen lachend op staan of eentje waar je hele gezin op te zien is, vrolijk en blij met de armen om elkaar heen geslagen. Of je maakt een collage van je laatste vakantie foto’s, met beelden van lachende kinderen en gelukkige ouders. 

Wanneer je echter de realiteit zou weergeven, ziet die nieuwjaarskaart er heel anders uit. Naast beelden van liefdevolle en gelukkige momenten van saamhorigheid, zou je ook beelden zien van conflicten in het gezin: kinderen die met elkaar vechten, ouders die worstelen met hun kinderen, ouders die ruziën met elkaar en huilende kinderen en volwassenen. 

Niettemin houden wij vast aan het ideaalbeeld dat het gezinsleven soepel en zonder conflicten behoort te verlopen. We raken geïrriteerd als onze kinderen met elkaar vechten, we zijn van streek als we ruzie hebben met onze partner en zijn gefrustreerd als we met een van onze kinderen de strijd moeten aangaan. We voelen ons schuldig als we bekvechten ‘waar de kinderen bij zijn’ of als we hooglopende ruzie hebben met een van onze kinderen.

Wanneer we vastzitten aan een ideaalbeeld van het gezinsleven, lopen we belangrijke kansen mis om als een gezin iets te leren en te groeien. Wanneer mensen van elkaar houden, hebben ze conflicten met elkaar. Conflicten zijn voor ons gelegenheden bij uitstek om dichter bij elkaar te komen want dankzij onze conflicten kunnen we onze problemen oplossen.

Contact verbreken en herstellen

Na een stevige aanvaring waarbij iemand in het gezin zijn zelfbeheersing heeft verloren en gereageerd met woede, kritiek of geschreeuw, of gekwetst is in zijn gevoelens, is het belangrijk om weer bij elkaar te komen en de relatie te herstellen. Na een conflict kan een kind zo boos of gekwetst zijn, dat het op emotioneel niveau een breuk ervaart in de band met de ouder. Zo’n breuk is volkomen normaal en komt in alle ouder-kindrelaties voor. Belangrijk is dan dat de ouder terug komt op de gebeurtenis en de emotionele schade kan herstellen met het kind.

Mindfulness helpt de ouder om meer ruimte te krijgen, voor hun eigen emotiesen voor de emoties van het kind.De ouder krijgt concrete handvatten om te ontdekken wat hij/zij nodig heeft om een conflict met hun kind (of partner) op te kunnen lossen. 

Uit: Mindful Ouderschap (Prof. Dr. Susan M. Bogels en Dr. Kathleen Restifo) 

Mijn ervaring tijdens het geven van de cursus is, dat ouders enorm opgelucht zijn dat ze niet de enige zijn met de frustratie dat hun gezin niet altijd voldoet aan het ideaalplaatje wat ze voor ogen hadden. En dat er veel meer ontspanning komt bij de ouders zodra ze dat onder ogen willen zien en kunnen accepteren. Toe komen aan je eigen behoeftes als ouder, geeft dat je meer ruimte hebt voor je kind en los kunt laten dat je kind aan jouw ideaal moet voldoen.

Ouders aan het woord

"De cursus heeft nieuwe inzichten gegeven en een positieve verandering bij mezelf en ons gezin met pubers in gang gezet. Door de aandachtige manier van luisteren en doorvragen van de trainer soms confronterend. Ik kwam er achter hoe onzeker is eigenlijk werd als mijn puberdochter flink tegengas gaf. Dat ik daardoor nog meer van streek was en ik ging schreeuwen tegen mijn dochter. Maar door de praktische benadering van de cursus werkte de oefeningen goed tot me door en kon ik dat wat ik geleerd had met vallen en opstaan werkelijk toepassen in mijn gezin."

"De cursus mindful ouderschap heeft mij tips gegeven en tools aangereikt die ik in mijn dagelijks bestaan als moeder van twee jonge kinderen makkelijk toe kan passen. Het verbaasde mij hoe snel je mindfulness kunt integreren in je dagelijks leven."

Veroni Nij Bijvank

Psychosynthese therapeut en Mindfulness trainer voor kinderen, jongeren en ouders.

Kijk voor meer info op: Praktijk voor Psychosynthese en Kennismakingsworkshop