Wat stop jij in de lunchtrommel van je zoon of dochter?

Een boterham met kaas en 1 met pindakaas? En als tienuurtje een banaan of een pakje liga? Wist je dat het veel gevarieerder en leuker kan? Heb jij weleens gehoord van Bento?

Ik ben Marjolein 36 jaar oud en moeder van 2 kinderen van 7 en 10 jaar oud. Ik ben een aantal jaren geleden bekend geraakt met Bento. Mijn kinderen eten 5 dagen per week hun lunch op school, ze hebben een continu rooster. En wat genieten ze van hun Bento lunch, elke lunch is een feestje. Ik blog over Bento en geef ook workshops. Ik wil graag andere ouders inspireren om ook een feestje te maken van de lunchtrommel.

Japanse bento-box

Ik zal jullie eerst wat uitleggen over waar Bento vandaan komt. De bento-box is de Japanse variant van wat wij kennen als een broodtrommel, brooddoos, lunchtrommel of lunchbox. Het is in Japan, voor zowel jong als oud, gebruikelijk om dagelijks een eigen gezonde bento-box lunch mee te nemen naar school of werk.

De inhoud van een Japanse bento-box bestaat normaal gesproken uit drie delen: 1. Koolhydraten (pasta, brood, rijst) 2. Proteïnen (ei, vis, vlees) en 3. Groente of fruit. Meest voorkomende ingrediënten voor traditionele bento-maaltijden zijn rijst, vlees, vis, groente en tafelzuur.

Er zijn liefhebbers die het maken van bento-maaltijden heel erg serieus nemen. Zo kan men uren besteden aan de presentatie van een bento-box lunch. Het maken van allerlei gedetailleerde figuren met etenswaren, gebaseerd op bijvoorbeeld een stripfiguur, wordt als het ware tot een kunst verheven. Japanse moeders schijnen er zelfs een onderlinge competitie op na te houden van wie de meest indrukwekkende bento-box kan maken voor hun kinderen.

Niet veel werk, wel gevarieerd!

Maar het maken van een Bento lunchtrommel hoeft helemaal niet veel werk te zijn. Het idee van een Bento lunch maken is vooral dat je gevarieerder gaat eten. Veel kinderen eten te weinig groente, door tijdens de lunch ook al groente aan te bieden heb je al een slag geslagen voor de rest van de dag.

Mijn kinderen vinden het echt een feestje dat hun lunchtrommel iedere dag anders is en dat ze elke dag wat anders eten. Veel lunch trommels bestaan uit 2 boterhammen en 1 stuk fruit. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om een lekkere lunch te maken. Een lunch hoeft namelijk helemaal geen brood te bevatten, er zijn genoeg lekkere alternatieven om een lunch te maken zonder brood.

Elke dag een feestje

Je kunt bijvoorbeeld een pasta salade maken met diverse groentes erdoorheen. Maar ook pannenkoeken en wraps zijn een goede vervanging van brood. Wraps kun je vullen met kipfilet, komkommer en roomkaas of met sla, ham en een gekookt eitje. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Probeer het eens uit en vind uit wat jullie een lekkere combinatie vinden.

Als je pannenkoeken over hebt van het avond eten kun je deze ook lekker meegeven in de lunchtrommel. Want pannenkoeken zijn koud ook heerlijk! Van pannenkoeken kun je ook lekkere rolletjes maken. Smeer de pannenkoek in met chocopasta en leeg daarop een banaan. Rol de pannenkoek op en snij hem in kleine rolletjes, dat wordt zeker smullen!!

Ik gebruik voor het maken van een bento lunch een yumbox. Deze lunchtrommel heeft 6 verschillende vakjes waardoor je eten lekker gescheiden blijft. Ook zijn deze lunchtrommels lucht dicht en lekvrij, hierdoor blijft de lunch lekker vers. En je kunt ook kwark of yoghurt meegeven want het lekt niet!

Stoere piraten lunch trommel

Ik vind het leuk om met een thema te werken. Zoals in het voorbeeld een stoere piraten lunch trommel. In deze lunch trommel vind je een boterham, een paar plakjes kipfilet, gele paprika, komkommer, zoete punt paprika, stukjes kaas en wat zoutjes in het kleine vakje. Door een paar leuke details toe te voegen heb je in een hand omdraai een stoere piraten lunch trommel. Ik zie het gezicht van mijn zoon al stralen als hij de trommel opendoet!

"Gewoon" gevarieerde lunchtrommel

Maar ook zonder een thema kun je een leuke gevarieerde lunchtrommel maken. Zo maakte ik voor mijn dochter deze trommel. Met 1 boterham gezond, plakjes ham met roomkaas, kleine soepstengels met blokjes smeerkaas, ongezouten cashewnoten, gele paprika, plakjes komkommer en een paar blokjes kaas.

Lunchtrommel zonder brood

En als laatste een voorbeeld van een lunchtrommel zonder brood. Ik vind het een leuke uitdaging om een gezonde lunch te maken zonder brood. In deze lunchtrommel vind je banaan pannenkoekjes, druiven, ongezouten cashewnoten, oranje mini paprika, blokjes kokos en een babybel kaasje.

Ik ben heel benieuwd of jullie ook aan de slag gaan en mooie gezonde Bento lunchtrommels gaan maken!!

Meer tips en Facebookactie

Wil je meer zien en lezen van Marjolein dan kun je haar volgen op Facebook: Marjolein toffe trommels- Facebook

Maar houd ook onze pagina in de gaten, want deze week heeft Marjolein een leuke Facebookactie speciaal voor onze volgers.