Laat jij je kind alleen in het donker fietsen?

Al vanaf een jonge leeftijd begint het bij een ouder, de haat-liefde verhouding met het loslaten van je kinderen... Natuurlijk vertrouw je ze en voed je ze zo goed mogelijk op om een zelfstandig en verstandig persoon te worden..klaar om de wereld aan te kunnen. Het begint bij het alleen laten van je kids. Even alleen naar de speeltuin om de hoek...of een half uurtje alleen thuis, terwijl jij een boodschap doet. Natuurlijk verschilt dit per ouder en zeker ook per kind. Niet alle kinderen zijn op dezelfde leeftijd even zelfstandig. Kinderen geven het doorgaans ook zelf aan wanneer ze er klaar voor zijn. Ga dus vooral in gesprek met je kids, maar ook met andere ouders. Wanneer zet je je zorgen opzij en neem je de stap... vaak dient het moment zich vanzelf aan en verloopt het heel natuurlijk.

Fietsen met kinderen

Een ander mooi voorbeeld is het alleen laten fietsen van je kinderen. Vanaf de leeftijd van ongeveer twee tot drie leren kinderen vaak fietsen. Dit kan met een loopfiets of met zijwieltjes. Ook dit is overigens afhankelijk van het kind. Er zijn voldoende voorbeelden te noemen waarbij kinderen nog niet eerder de behoefte voelen om op een fiets te stappen, terwijl een ander kind al op zijn derde zonder zijwieltjes durft rond te rijden.

Wanneer kinderen eenmaal naar school gaan, kan het prettig zijn dat ze zelf ook op de fiets kunnen. Al zul je de eerste jaren natuurlijk alsnog vaak mee moeten fietsen. Maar al snel zal het moment komen waarop ze met oudere broers of zussen of andere klasgenootjes mee kunnen fietsen en jij er een paar meter achteraan rijdt.

Alleen laten fietsen

Net als het leren fietsen, verschilt het dan ook per kind, wanneer het moment komt, wanneer je ze echt daadwerkelijk alleen laat fietsen. Dit zal niet alleen afhankelijk zijn van het kind, maar ook van jou als ouder en natuurlijk van een aantal externe factoren, hierbij kun je denken aan de afstand van huis naar school bijvoorbeeld.

Eenmaal toegestaan dat kinderen alleen fietsen, komt de volgende uitdaging. Het wordt winter, de zon schijnt 's ochtends niet meer, mist en dauw komen om de hoek kijken en de wintertijd begint. Dit betekent dat het 's ochtends donker is, wanneer je zoon of dochter alleen op de fiets moet stappen. Keur je dit dan nog steeds goed? Laat jij je kind alleen in het donker fietsen?

Niet vertrekken zonder licht

Zowel voor oudere als voor jongere kinderen geldt hierbij, dat jij je als ouder prettig moet voelen. Jij kent je kind en de buurt het beste, je weet wat je zoon of dochter aan kan. Voel je je er niet prettig bij dat je kind in het donker fietst, dan fietst je de komende weken weer even mee. Desnoods weer op een paar meter afstand, maar op die manier weet je zeker dat je kind goed is aangekomen en kan je zelf met een gerust hart aan je dag beginnen.

Natuurlijk zijn er ook andere voorwaarden om op de fiets te zitten op deze donkere en regenachtige dagen. Het voornaamste is natuurlijk wel dat het licht van de fiets werkt en aanstaat. Zowel voor- als achterlicht. Kinderen kunnen dit snel vergeten, dus doe dit desnoods zelf 's ochtends aan tijdens het uitzwaaien.

Zelf ervaren!

Kinderen, en vooral jongens leren het beste door het zelf eens te ervaren. Neem ze daarom ook eens mee in de auto op een donker tijdstip en wijs fietsers zonder licht aan en benadruk hoe slecht je deze vanuit een auto kunt zien. Pas wanneer je het zelf meemaakt, wordt het vaak duidelijk, dit geldt ook voor kinderen.

Bekijk dan meteen samen de knelpunten op de route en laat vanuit de auto zien hoe een automobilist de fietsers ziet.

Wil je meer weten over fietsverlichting? Kijk dan op de website van de Fietsersbond.

Het op slot zetten van een kinderfiets

Ook kinderfietsen zijn erg diefstalgevoelig. Zoek je een slot dat ook voor je kind makkelijk in gebruik is? Kies dan voor een kabelslot of een ringslot. Het beste is om je fiets met twee verschillende sloten vast te zetten. In de meeste gevallen gaat het dan om een ringslot, wat meestal standaard wordt geleverd bij de aanschaf van een kinderfiets, en een kettingslot of kabelslot waar je de fiets aan een vast object kan vastmaken.

Op het gebied van fietssloten zijn er diverse bekende merken, hier van zijn AXA sloten en ABUS fietssloten de meest bekende merken. Zowel de AXA als de ABUS fietssloten zijn verkrijgbaar op Slotenspeciaalzaak.nl. Neem rustig de tijd om je kind te leren hoe je een fiets op slot zet. Zo kan je zoon of dochter langer genieten van haar of zijn fiets.

Heb je nog geen goede kinderfiets of is de huidige jongensfiets of meisjesfiets toe aan vervanging? Het grote voordeel van een online fietsen webshop is dat je direct de huidige voorraad + specificaties kan zien. Tip: kijk eens bij Fietsenopfietsen.nl. Deze maand zijn er kortingen oplopend tot 40% op de meisjesfietsen!