Foto: Marian Latour

Lentekriebels?

Veel ouders vinden het lastig vinden om vragen van hun kinderen over seksualiteit te beantwoorden. Herken je dat? Wacht jij ook met smart op het moment dat de school dit thema gaat oppakken? Vind je dat als ouder genoeg of wil je zelf ook graag meer weten over dit thema in de opvoeding? 

De Nationale Week van Lentekriebels(18 t/m 22 maart) helpt deelnemende scholen om les te geven over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. In deze blog vertelt Inge van Praatjes enzo over seksuele opvoeding en seksuele voorlichting, wat is de rol van school en wat kan jij als ouder doen.

Seksuele ontwikkeling binnen het gezin

Als ouder ben jij vast goed op de hoogte van de verschillende ontwikkelingsfasen van je kinderen. Je weet hier met hun opvoeding goed op in te spelen. Ben je ook goed op de hoogte van de seksuele ontwikkeling? Belangrijk om te weten is dat de seksuele ontwikkeling van jonge kinderen tot twaalf jaar voor een groot deel juist plaats vindt binnen het gezin, daarom is dit ook de belangrijkste plek voor de seksuele opvoeding. 

Veel kinderen krijgen weinig seksuele opvoeding

Als jij niet weet waarover, wanneer en hóe jij met je kind kunt praten over seks, ben je echt niet alleen. Te Poel& Ravesloot (1994) veronderstellen dat de dit komt doordat de meeste ouders in hun eigen jeugd geen seksuele voorlichting hebben gehad en daardoor niet weten hóe dit te doen bij hun kinderen. Veel ouders rekenen op de school en de media als belangrijke informatiebron over seksualiteit voor hun kinderen. Maar de meeste media geven juist een onrealistisch beeld van seksualiteit en scholen blijken ook niet voldoende en de juiste seksuele opvoeding te beiden.

Enkele cijfers

Uit onderzoek van Rutgers en het Jeugdjournaal (2016) blijkt dat 

  • slechts 33% van de ondervraagde kinderen op school informatie kreeg over de veranderingen van je lijf in de puberteit,
  • 25% van de ondervraagde kinderen heeft op school gepraat over seksuele grenzen,
  • 27 % van de ondervraagde kinderen kreeg op school les over seksuele diversiteit.

Hoe pakken ouders de seksuele voorlichting en opvoeding aan? 

Meestal vallen ouders terug op voorlichting. Zo geven ouders áls zij voorlichten, eerder zogenaamde ‘technische’ seksuele voorlichting dan dat zij praten over de emotionele en genotvolle aspecten van seksualiteit. De seksuele voorlichting van ouders kan daarnaast vaak gekleurd zijn door angst, bijvoorbeeld voor seksueel misbruik.

De seksuele opvoeding is voor veel ouders beperkt tot een passieve vorm van reageren op vragen van kinderen. Door een eenzijdige, angstige of afwachtende houding of door seksualiteit juist helemaal niet te bespreken, geven ouders, vaak onbedoeld, aan hun kind op zijn minst een emotioneel geladen of zelfs een negatieve boodschap over seksualiteit mee.

Maar hoe moet het dan wel?!

Praten over seksualiteit en alle aspecten die daarbij horen, kan je als ouder leren. Hierbij geldt vooral, oefening baart kunst!
Maar het kan lastig zijn om te beginnen… Hiervoor heeft Praatjes enzo 7 handige tips geschreven. De tips kun je GRATIS aanvragen via deze link: met 7 handige tips wordt je kind (seksueel) weerbaarder . Of laat je gratis informeren op 21 maart: gratis workshop.

Gratis informatieavond over seksuele opvoeding 

Op 21 maart 2019 verzorgt Inge Smit van Praatjes enzo in Het Geluk van Deventer een informatieavond over seksuele opvoeding. Heb je kinderen in de basisschool leeftijd en wil je graag deskundig antwoord op vragen als:

  • Hoe sluit je aan bij de seksuele ontwikkeling van je kind? 
  • Welke antwoorden kan je geven? 
  • Welk seksuele gedrag hoort bij de leeftijd? 
  • Wanneer is het grensoverschrijdend? 

Kom dan voor antwoorden en informatie naar de gratis workshop. Graag even aanmelden: info@praatjesenzo.nl Na afloop kan je individueel vragen aan Inge Smit voorleggen.

Speciaal voor scholen en ouders in de Stedendriehoek Deventer-Zutphen-Apeldoorn

Praatjes enzo kan een ouderavond op school verzorgen, waar ouders informatie krijgen over de seksuele ontwikkeling van kinderen en hoe je daar als ouder op kan aansluiten. Speciaal voor ouders organiseert Praatjes enzo een aantal keren per jaar de Oudercursus Opgroeien met Liefde en de Workshop Seksuele ontwikkeling.

 

Praatjes enzo: www.praatjesenzo.nl, tel. 0570-830220, info@praatjesenzo.nl