Seksueel misbruik

Het monster waar we liever niet aan denken en vaak ook liever niet over praten. Maar waar menig ouder zich zorgen over maakt of vragen over heeft.

Veel ouders hebben de angst dat hun kind blootgesteld wordt aan seksueel misbruik. Deze angst neemt toe wanneer er sprake is van verminderde weerbaarheid van een kind, door bijvoorbeeld een verstandelijke beperking.
* Hoe terecht is deze angst?
* Hoe verklein je de risico's ?
* Welke signalen laat mijn kind zien na seksueel misbruik?

 

Hoe terecht is deze angst?

Als we de media lezen, worden we veelal geconfronteerd met verschillende misbruik zaken. In de sport, op scholen etc. Het lijkt wel of kinderen nergens meer veilig zijn. Uit onderzoek blijkt dat de pleger van het seksueel misbruik veelal een bekende is.

Enkele cijfers
Geschat wordt dat één op de vier meisjes, en één op de zes jongens al voor haar/zijn zestiende levensjaar te maken heeft gehad met seksueel misbruik. Dit kan zowel fysiek als via bijvoorbeeld de webcam of kinderporno zijn.
De leeftijd waarop seksueel misbruik van kinderen het meest voorkomt is tussen de 8-12 jaar.
Het grootste verkrachtingsrisico is tussen de 14-24 jaar.
Mensen met een verstandelijke beperking zijn 4 keer vaker slachtoffer.
De meeste daders (85%) komen uit de familie of vriendenkring en niet uit de bosjes….

 

Hoe verklein je de risico's?

Het begint met het bewustzijn van ouders dat seksueel misbruik voorkomt. Dat is geen fijne gedachte….
Zeker niet als je je beseft dat veel misbruik juist plaats vindt met een bekende van het slachtoffer. Moet je dan iedereen wantrouwen? Dat niet, maar wees alert op signalen van je kind.

Eigen regie
Het is vooral belangrijk om je kind de regie over haar/zijn eigen lijf te geven. Dit is ook de reden dat ik geen voorstander ben van het verplichte kusje geven aan opa en oma. Laat je kind zelf bepalen hoe zij/hij deze mensen begroet. Als je een kind te vaak dwingt om toch een kusje te geven leer je het braaf en gehoorzaam te zijn , ook als een volwassene seksueel misbruik in de zin heeft.
Leer en bespreek met je kind wie er wel niet aan je mag komen en op welke plekken wel/niet.

Bespreekbaar maken van seksualiteit
Belangrijk bij het voorkomen van seksueel misbruik is dat seksualiteit bespreekbaar is. Begin hier zo vroeg mogelijk mee. Wil je 7 tips ontvangen bij het bespreken van seksualiteit met jouw kind(eren), laat dan hier https://www.praatjesenzo.nl/seksuele-voorlichting-wordt-kind-weerbaarder/ je mailadres achter, dan stuur ik de tips toe.

Door seksualiteit te bespreken kun je ook vertellen dat er prettige en minder prettige aanrakingen zijn. En leert het kind ook dat het met vragen en ervaringen over seksualiteit bij je terecht kan. Dus ook met de nare ervaringen! Uit onderzoek blijkt dat kinderen die meer kennis hebben over seksualiteit en de bijbehorende grenzen en wensen weerbaarder zijn t.o.v. seksueel misbruik.

 

Welke signalen geeft mijn kind af na seksueel misbruik?

Iedereen reageert anders op seksueel misbruik. Daardoor is seksueel misbruik moeilijk te herkennen. Er kunnen zich plotselinge gedragsveranderingen voordoen die je niet aan andere oorzaken kunt wijten. Je kunt denken aan de volgende signalen (bron: slachtofferhulp):

  • Slaapproblemen, bang zijn in het donker, nachtmerries, extreme vrees voor 'monsters'.
  • Verlies van eetlust, eetproblemen, voortdurend buikpijn zonder aanwijsbare reden.
  • Plotselinge wisselingen in de stemming van het kind: ongelukkig zijn, boos, teruggetrokken gedrag bij een voorheen vrolijk kind.
  • Angst voor bepaalde mensen of plekken, bijvoorbeeld: het kind wil niet alleen gelaten worden met een oppas, kennis of familielid.
  • Een ouder kind dat een terugval in gedrag vertoont: bijvoorbeeld weer gaat bedplassen, duimzuigen of heel eenkennig wordt.
  • Weigeren om over een 'geheimpje' te praten dat het kind met een andere volwassene heeft.
  • Praten over een nieuwe, oudere vriend en daar vaak over de vloer komen.
  • Plotseling over veel zakgeld beschikken.
  • Niet bij de leeftijd passend seksueel gedrag vertonen.

Wanneer je vermoedens hebt van seksueel misbruik van jouw kind, vraag aan je kind of zij/hij iets vervelends/naars heeft meegemaakt. Neem het kind hier serieus in. Ook al lijken de verhalen soms ongeloofwaardig. De kern klopt vaak wel!
Maak je twijfels bespreekbaar met de huisarts of een andere professional. Je kunt ook contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld 0800-0188. Zij kunnen je ook helpen bij de stappen die je verder moet nemen.

 

Deze blog is het "BIJ"praatje van 9 januari 2018, geschreven door Inge Smit van Praatjes enzo.