Hemelvaart: Dauwtrappen en Festivals in de regio Deventer Salland op Hemelvaartsdag

Hemelvaartsdag in Deventer Salland

Hebben jullie dat thuis ook? Spraakverwarring, als je niet in dezelfde plaats of regio bent opgegroeid? Wij thuis wel. Ik denk namelijk bij dauwtrappen aan zwemmen, terwijl mijn man bij dauwtrappen fietsen in gedachten heeft. Onze zoon gaat trouwens het liefste wandelen, maar dat terzijde.

Dauwtrappen is natuurlijk typisch iets, dat hoort bij Hemelvaart. Deze activiteit kom je dan ook vaak tegen in onze Go-Kids agenda bij 30 mei en in deze blog: fietsen, wandelen, zwemmen, paardrijden... Het is er allemaal. Daarnaast worden er ook tal van Festivals en Evenementen georganiseerd, die tof zijn voor het hele gezin! Dus: Kijk lekker wat er allemaal te doen is, maak je keuze en geniet!

Dauwtrappen, fietsen

Tussen 09.00 en 11.00 uur kun je in het centrum van Bathmen starten met de jaarlijkse Hemelvaartsfietstocht. De tocht is ongeveer 25 kilometer lang, en je rijdt door en rondom Bathmen. Uniek dit jaar zijn de enorme hoeveelheid skiws, die je overal ziet. Verder zijn er onderweg verschillende activiteiten en theater. Aan het eind van de route is het gezellig op het plein voor het Cultuurhuus met muziek en lekker eten & drinken.

Een mooie fietstocht van ongeveer 35 km voor jong en minder jong door de prachtige omgeving van Hellendoorn!

Op Hemelvaartsdag, donderdag 30 mei, vindt de eerste editie van Fietsfun Holten plaats! Er is een mooie ļ¬etsroute uitgezet, waaraan een puzzel is gekoppeld, waarmee je leuke prijzen kunt winnen. De puzzel is op te lossen door volwassenen en kinderen! Bij terugkeer in het centrum van Holten wordt er gezorgd voor leuke (kinder)activiteiten.

Vanuit jongerencentrum ‘Hole-10’ wordt ook dit jaar weer een fietstocht uitgezet. Een prachtige route van ongeveer 45 km langs de mooiste plekjes. Onderweg kun je op 2 plekken genieten van een kopje koffie en een lekker broodje. De opbrengst van de fietstocht komen ten goede aan het tiener- en jongerenwerk van jongerencentrum 'Hole-10'.

Kom met het hele gezin gezellig samen fietsen op Hemelvaartsdag! Er is keuze uit een wat langere en een korte route, voor elk wat wils! Onderweg zijn er tussenstops waar goed voor de innerlijke mens zal worden gezorgd! Dit is een mooi evenement om mensen op een laagdrempelige manier met de kerk of het geloof kennis te (laten) maken, want ja, het is tenslotte Hemelvaartsdag.

Doen jullie tijdens Hemelvaartsdag 2019 ook mee met de gezinsfietstocht in Twello? Je kunt kiezen uit 2 mooie routes: 25 km of 40 km.

In het centrum van Wilp starten op Hemelvaartsdag vanaf 08.00 uur verschillende fiets- en wandeltochten door de prachtige regio van de IJsselvallei en Veluwezoom. Bij terugkomst staat er een heerlijke pannenkoek op je te wachten. Ook is de bar geopend en zorgen verschillende bands voor live muziek. Oftewel: het centrum van Wilp wordt omgebouwd tot een gezellige feestlocatie voor jong & oud.

Dauwtrappen, paardrijden

Op Hemelvaartsdag organiseert Manege Snorrewind volgens traditie in de vroege ochtend een tweetal buitenritten door de omgeving van Markelo. De buitenritten starten om 06.00 uur en om 09.30 uur, als de stille natuur net ontwaakt. Heerlijk op de rug van een paard of pony door de mooie Twentse natuurgebieden rondom Markelo, Holten en Rijssen. De ritten gaan ook over minder bekende en voor de hand liggende bos- en heidepaadjes. 

Dauwtrappen, wandelen

Dauw op het gras, stilte, rust, de zon die langzaam sterker wordt en dieren die juist zijn ontwaakt. De natuurgidsen van Natuurmuseum Holterberg nemen je mee naar de fraaiste plekjes van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Na de wandeling staat er een uitgebreid en heerlijk ontbijtbuffet voor je klaar bij restaurant Woody's tegenover het Natuurmuseum. Na het ontbijt volgt een korte rondleiding door het museum.

De gids van Staatsbosbeheer leidt je door bossen en over heidevelden, de zonsopkomst tegemoet. Langzaam zie je de ochtendnevel optrekken. Of zijn het de witte wieven uit de sage...? Onderweg sta je op mooie plekken stil voor een verhaal of gewoon om te genieten. Wie wil mag natuurlijk met blote voeten door de dauw. Tip: Maak je ochtend compleet en boek er een ontbijtbuffet bij!

Bij Het Overveen in Rijssen staat op Hemelvaartsdag de Dauwloop op het programma. De tocht is ongeveer 5 km lang en voert door het gebied Overtoom-Middelveen en staat onder leiding van een natuurgids. Je hebt tijdens de wandeling de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de nieuwe natuur van het gebied en om de vogelkijkhut te bezoeken. Na afloop staan er broodjes met koffie/thee of warme chocomelk klaar.

Op Hemelvaartsdag van 07.00 tot 09.00 uur is het Blotevoetenpad gratis voor dauwtrappers! En voor iedereen die wil, staat er van 10.00 uur tot 14.00 uur een ontbijtbuffetje klaar.

In het centrum van Wilp starten op Hemelvaartsdag vanaf 08.00 uur verschillende fiets- en wandeltochten door de prachtige regio van de IJsselvallei en Veluwezoom. Bij terugkomst staat er een heerlijke pannenkoek op je te wachten. Ook is de bar geopend en zorgen verschillende bands voor live muziek. Oftewel: het centrum van Wilp wordt omgebouwd tot een gezellige feestlocatie voor jong & oud.

Dauwtrappen, zwemmen

Hemelvaartsdag spetterend beginnen? Bij Zwembad de Vijf Heuvels kun je van 6.00 tot 9.00 uur dauwzwemmen.

Festivals & Evenementen

Het Fietstival laat iedereen op Hemelvaartsdag 2019 kennismaken met fietsen, zoals ze dat nog nooit gedaan hebben. Gewoon op twee wielen, maar ook met unieke en bijzondere ervaringen. Dit evenement is voor iedereen: voor jong & oud, voor gewone fietser, de toerfietser, de racefietser, de MTB-er en natuurlijk voor alle kids op wielen. Het Havenkwartier is het kloppend hart van dit festival. 

Op donderdag 30 mei gaat de Deventer Zomerkermis weer van start.

Op Hemelvaartsdag wordt de 10e keer de Lentefair in de pastorietuin georganiseerd. Op een groot aantal kramen in de tuin en op het plein worden allerlei producten aangeboden, met als trefwoorden: groen, ambachtelijk en duurzaam. Op het terras kun je genieten van koffie/thee/limonade met heerlijke zelfgebakken taart. In de kerk zelf is er een tentoonstelling over spinnen en weven. 

Op donderdag 30 mei en zaterdag 1 juni vindt het Holtens Horse Event plaats op de de Borkeld in Holten, een mooi en knus pony- en paardenevenement. Op donderdag staan de pony-wedstrijden centraal. Een zeer afwisselende dag voor alle geïnteresseerden: springen, dressuur en heel veel extra aandacht voor de allerkleinste jeugd, die hun eerste ervaring op kan doen met het Bixie rijden. 

In Rijssen, aan de voet van de Rijsserberg, ligt een traject van een smalspoor waar zo'n 100 jaar geleden de steenfabrieken hun grondstof op vervoerden. Je kunt dit spoor bezichtigen en er een ritje op maken. De Leemspoor Trein brengt je over een fraai bostraject naar het gezellige eindstationnetje bij de remise aan de Markeloseweg 78b of andersom. Bij de loods kunt u de inwendige mens verzorgen. 

ZomerKriebels is een Woon & Lifestyle Evenement voor het hele gezin. Een heerlijke middag erop uit! ZomerKriebels is een combinatie van kijken, doen, proeven, genieten en nieuwe ideeën opdoen! Dé trends op gebied van home, buitenleven, fashion, en beauty komen hier voorbij. Verder zijn er verschillende demonstraties, leuke kinderworkshops/-activiteiten, heerlijk eten & drinken, leuke muziek en natuurlijk kramen met mooie, bijzondere en (h)eerlijke producten.

Elk jaar op Hemelvaartsdag is het centrum van Vriezenveen een gezellige plek met bandjes, muziek en theater, oftewel: het is weer tijd voor Randrock. Randrock Junior is het kinderfestival dat bij Randrock wordt georganiseerd. Papa & mama een leuke dag, de kids een leuke dag! Randrock Junior biedt een breed programma met live muziek, theatervoorstellingen en culturele workshops, waar kinderen en hun ouders aan kunnen deelnemen. Daarnaast kunnen de kids lekker knutselen, spellen spelen en springen op één van vele springkussens. Ook Buurman & Buurman komen langs. Het festival is helemaal GRATIS.

Het Veenmuseum komt tot leven op 30 mei! Vrijwilligers in originele kledij beelden het wonen en werken in het veen uit, en er zijn veel extra activiteiten gepland: demonstraties, live muziek & dans, de schaapskudde is aanwezig zijn en voor de inwendige mens wordt gezorgd. Met de veentreintjes kun je rondrijden over het terrein en als je wilt even afstappen om de veenhutten, de winkel en de boerderij te bekijken.