Wat doe je, als…

  1. je meisjesnaam Koek is,
  2. je getrouwd bent met meneer Bakker,
  3. manlief vakantiewerk gedaan heeft bij Bussink,
  4. je tijdens de bruiloft getrakteerd hebt op Bijtjes,
  5. je samen een klein Bakkertje op de wereld hebt gezet dat dol is op koekjes,
  6. je in Deventer woont,
  7. je vorig jaar meegedaan hebt aan Heel Deventer Hapt en
  8. alle gezinsleden tijdens een heerlijk lang weekend allemaal vrij zijn?

Precies, dan doe je gezellig met z'n allen een middagje Deventer Koek!

 

Tentoonstelling "Deventer Koek. Al zes eeuwen houdbaar"

Natuurlijk hadden we van tevoren eerst even op de buienradar gekeken. Er was weinig kans op regen, maar als er een bui zou vallen, zou dat aan het begin van de middag zijn. Dus… zijn we begonnen met de Tentoonstelling "Deventer Koek. Al zes eeuwen houdbaar" bij museum De Waag in Deventer. Een superleuke expositie van wel 3 verdiepingen, over onder andere de ontwikkeling van de Deventer Koek door de eeuwen heen, het koekbakkersgilde, prachtige verpakkingen en reclames. Halverwege zei mijn zoon spontaan: “Leuk hè, mam, vooral die apparaatjes!" Daarbij doelde hij op de audiotour die wij gedaan hebben. En dat is natuurlijk ook heel leuk voor kinderen. Dan mogen ze zelf bepalen, wanneer ze welke code scannen en horen ze vanzelf via hun eigen apparaatje een korte tekst. En op de bovenste etage mocht hij ook nog eens een Bijtje pakken om te proeven. Kortom, ons bezoekje aan De Waag was er één van “Horen, Zien en Proeven". Maar het best bewaarde geheim van Deventer, het recept van Deventer Koek, hebben ze natuurlijk niet prijsgegeven.

 

Deventer Koek-wandeling

Na ons bezoek aan het museum zijn we naar de VVV getogen voor het boekje met de Deventer Koek-stadswandeling (€ 2,50). De winkel van …indeventer! is tevens, heel handig, het startpunt van de wandeling. De wandeling is 2,4 km lang, duurt ongeveer 1,5 uur en voert langs allerlei plekken die voor Deventer als Koekstad belangrijk waren. Natuurlijk heb ik veel vaker door het historische centrum van Deventer gelopen, maar ik had me nog nooit gerealiseerd, dat er zoveel koekfabrieken hebben gestaan. En onze zoon? Die ging lekker op zoek naar de muurreclames, die overal nog te vinden zijn. Dat is ook al zoiets… dan ben je er waarschijnlijk al verschillende keren langsgelopen en dan vallen ze nu pas op! Echt heel verfrissend om eens op een andere manier door je eigen stad te lopen.

 

Koffie met koek

En waar kun je dan na al die inspanning het beste ontspannen met een kopje koffie, dan bij de Deventer Koekwinkel! Natuurlijk hebben we een lekker bordje koek bij de koffie en limonade besteld. Dat hadden we wel verdiend en paste helemaal bij het thema van deze middag. Heerlijk!

 

Lekkers voor thuis

Om thuis te kunnen nagenieten van onze leuke koek-middag wilden we ook nog wat Deventer Koek mee naar huis nemen. Ook hiervoor ben je bij de Deventer Koekwinkel aan het juiste adres, maar de keuze is niet makkelijk. Wordt het de Halve Ellekoek waar Deventer beroemd mee is geworden, worden het de overbekende bijtjes of zo'n leuk huisje met parelkandij mini's of mini appel-kaneel ontbijtkoekjes… Het heeft even geduurd, maar de keus is uiteindelijk gevallen op de jubileum koek mét bijbehorend blik. Een leuk en lekker aandenken aan deze leuke middag, en alleen dit jaar verkrijgbaar.

 

Zo zie je maar weer: Go-Kids Deventer Salland, hier is altijd wat te doen!

PS: De Tentoonstelling "Deventer Koek. Al zes eeuwen houdbaar" is nog t/m 3 juni 2018 te zien bij museum De Waag in Deventer. Daarna is het museum 2 weken dicht, om op 17 juni weer open te gaan met de Tentoonstelling "Deventer 1250 jaar".