Zitten de kinderen in groep 8, dan willen ze niet altijd meer mee en zeker niet zonder vrienden. Naar het blotevoetenpad in Deventer wil mijn dochter wel. En helemaal als een vriendin mee mag.

Hemelvaartsdag

“We staan toch niet te vroeg op, hè? Op mijn vrije dag!" dat vraagt ze dan weer wel. Maar nee, we staan op gewone schooltijd op en ontbijten niet, want dat doen we na de wandeling op de Hof van Twello. Zo besparen we tijd, ligt er nog dauw en maken we het extra gezellig met de meiden. Een ontbijtbuffetje is altijd een feestje.

Dauwtrappen blotevoetenpad

Het is 8.15 uur als we op Hof van Twello onze schoenen uitdoen en ze in het speciale kastje zetten. Daar liggen ook al handdoeken te wachten om onze voeten na afloop mee af te drogen. Service van de zaak. Eigenaar Gert Jan geeft ons een flyer met kortingsbon voor het hapje/drankje van de dag. Meer uitleg hebben we niet nodig, want menig kinderfeestje heeft mijn meisje hier al gevierd. Je kan hier veel meer dan het blotevoetenpad lopen. Je kan ook heksensoep maken of pizza's bakken.

Blotevoetenpad Deventer

Voor mij was het de eerste keer en ik was meer dan verrast over de diversiteit van het pad. Het begint vertrouwt met genieten van het koele gras dat kriebelt tussen de tenen en de geur van vlierbloesem, daarna lopen we door de appelgaard. De meiden maken foto's van vlinders en zonlicht tussen het riet. Ik leer ze daarmee vlechten, zoals ik het weer van mijn moeder heb geleerd. We vervolgens langs een donker en vochtig stuk van het pad en zoeken naar paddenstoelen.

Dan wijzen ze mij de leukste uitdaging. Ik dacht nog: “Hoezo uitdaging? Dit is toch genieten van de gele lis en de vergeet-me-nietjes en wat al niet meer?!" Al snel dringt tot me door dat deze planten veelal bij een waterbron groeien en in combinatie met de leemgrond wordt dit een heus modderpad en een modderpoel. Het wordt dolle pret! Op dit deel van het pad hoor je veel gelach en gegil. Eerst hebben we alleen modder tussen onze tenen en dan staat de eerste tot aan de enkels in de blup en al snel volgen ook vegen leem op het gezicht. “Dit is toch net zoiets als een kleimaskertje?" Ja in groep 8 worden het al hele dames.

Maar wat een hilariteit als ik mij verstap. Ik zak tot mijn knie in de zachte natte leem, verlies mijn evenwicht en ga onderuit. Geen punt, het zonnetje schijnt en later in de warme kas krijg ik een dekentje aangeboden, zodat ik mijn broek uit kan trekken. Als je overigens dit risico niet wilt lopen, dan is er ook een parallel pad dat over een droger deel van de tuin slingert.

Maar zover is het nog niet. Voor we bij de kas aankomen lopen we eerst nog over kiezels en stenen, met ogen dicht langs het koord over het zintuigenpad en over de savanne. Daar klimmen de meiden op een… verrassing, die je zelf mag ontdekken. Vervolgens wanen de meiden zich op Robinson Island in de bamboejungle.

Hemelvaart ontbijbuffet

Maar nu hebben we toch wel trek en geen knapzak gekocht met lekkers uit de winkel. Dus kiezen we om niet via de glijbaan in de grote plons te gaan, maar snel naar het ontbijtbuffet. We eten heerlijke warme croissants met jam en nutella, broodjes met streekkaas, kruidenboter van daslook en een gekookt eitje (dat voor mij heel iets zachter had gekund). Naast koffie en thee kunnen we kiezen uit vers peren-appelsap of water op smaak gebracht met sinaasappel en verse munt. Ja het was echt een feestje.

En geloof het of niet…. Deze grote meiden eindigen nog even in de binnenzandbak, terwijl ik met een kopje koffie nageniet.