Hoe moeilijk is het om zover te komen dat je geconcentreerd kunt doen wat je wilt doen? Of het nou een verhaal schrijven is, een boodschappenlijstje maken, voorbereiden op een training die je gaat geven of überhaupt keuzes maken. Als er chaos is in je hoofd, is het razend moeilijk om overzicht te krijgen. Wat ga ik als eerste doen, welk klusje vindt ik het leukst om te doen, welke klus duurt het langst maar hoeft pas over een paar dagen af? Een planning maken heet dat. Maar ook daar heb je rust in je lichaam en hoofd voor nodig. Voor sommige mensen is dit ontzettend moeilijk! Omdat ik thuis werk heb ik ook nog de prikkels van huishoudelijke klusjes om mij heen! Toch maar eerst even dat boodschappenlijstje maken dan? O straks ook nog de hond uitlaten!

Onzekerheid en acceptatie

Onzekerheid komt om de hoek kijken; krijg ik het wel af? Doe ik het wel goed? Wat vindt iedereen er van? De stem; ben je nog steeds aan het klungelen?! Weet je nou nog niet hoe het moet?! Ik leg mezelf een heleboel druk op. Een heel proces van acceptatie dat het op mijn manier mag heb ik achter de rug. Ook al blijft die onzekerheid af en toe komen, ik heb inmiddels een positieve weg gevonden om mijzelf gerust te stellen, vertrouwen te vinden door stil te worden om rust en ordening in mijn hoofd te krijgen.

Aandachtoefening en creatief bezig zijn

Er zijn veel manieren om deze rust te vinden. Wat voor de kinderen werkt die veel nadenken of bijv. ADHD hebben, werkt ook voor mij. Aandachtoefeningen en creatief bezig zijn werkt! Je hebt minder last van de prikkels om je heen. Gister heb ik nog een collage gemaakt. Lekker met aquarelpotloden, papier en lijm bezig zijn. Ik koos er voor om een olifant te knippen uit verschillende kleuren grijs uit een tijdschrift. Jaren geleden zag ik nl. in een dierentuin een pasgeboren olifantje beschutting en veiligheid zoeken bij moeder olifant. Het olifantje liep weg om de wereld te ontdekken, maar de grote moeder olifant stond altijd klaar en hield haar jong in de gaten. Het kleine olifantje kon altijd terug naar de veiligheid. Het olifantje paste precies tussen de grote poten van de moeder olifant. Ik vond het zo'n ontroerend beeld!

Vaste momenten

Ik merk aan mezelf dat wanneer ik vaste momenten in de week in plan voor oefening en creatief bezig zijn, hoe eenvoudig ook, ik werkelijk meer rust in mijn hoofd krijg. Door rust in mijn hoofd ontspan ik. Door ontspanning verdwijnt de onzekerheid. Krijg ik overzicht en weet ik beter wat ik wil en wat ik kan. Ik kom weer terug naar de beschutting en veiligheid in mezelf. Hoe heerlijk is dat!

Veroni Nij Bijvank

Psychosynthese therapeut en Mindfulness trainer voor kinderen, jongeren en ouders. Meer lees je op de pagina: Praktijk voor Psychosynthese.