Weekend van de wetenschap

Ga in het weekend van de wetenschap mee op sterrenjacht! In de Museumfabriek hebben ze de oudste werkende sterrenprojector ter wereld .

De oudste nog werkende sterrenprojector ter wereld is deze herfstvakantie te zien in De Museumfabriek. De antieke projector is in 1924 gemaakt door de firma Zeiss in Jena. Een heel stelsel van radartjes, aangedreven door elektromotoren zorgt ervoor dat de sterren precies zo bewegen als in werkelijkheid. Iedere ster wordt op de koepel geprojecteerd met een lampje. Deze oude projector is veel overtuigender dan de moderne planetaria met digitale beamers die minder contrastrijk zijn. Ervaar de diepzwarte hemel zonder strooilicht van steden (of moderne beamers).

Naast het spectaculaire planetarium wordt de bezoeker tijdens het Weekend van de Wetenschap getrakteerd op allerlei activiteiten. Er zijn lezingen en workshops voor het maken van een zonnestelselmobiel en het doen van raketproefjes.

Workshop: Maak je eigen zonnestelselmobiel

Het zonnestelsel bestaat uit planeten en de zon, die alles bijeenhoudt. De zon is eigenlijk een ster, maar dan één die heel dichtbij staat. In deze workshop maak je een eigen mobile van het zonnestelsel. Onder begeleiding schilder je diverse planeten zoals Mars, Neptunus en Uranus, die je rondom de zon laat draaien.

Workshop: Rocket proof

Vijftig jaar geleden, in 1969, landde de eerste raket op de maan. De astronauten liepen voor het eerst op deze planeet en zagen vanaf daar de aarde en andere planeten. Het maken van zo’n raket, die mensen 400.000 kilometer de ruimte in kan schieten, daar kan landen en weer terug kan vliegen, kost natuurlijk heel erg veel tijd. Er worden veel proeven en testen gedaan voordat de raket gelanceerd wordt. Ben jij zelf rocket proof? Bouw een raket en test hoeveel meter die zichzelf de lucht in kan schieten!

Planetarium: Sterrenshow

Zodra je de speciaal opgezette, 10 meter grote koepel in het museum binnentreedt weet je meteen dat je onderdeel zal uitmaken van iets bijzonders. Je neemt plaats, de deur sluit en het is pikkedonker: dé voorwaarde voor het scherp kunnen waarnemen van sterren. In de 45 minuten durende show in het planetarium wordt je meegenomen in de bijzondere wereld van sterrenbeelden, migrerende dieren en zonnestelsels. Ook de werking van de unieke Zeiss projector, die de sterren natuurgetrouw weergeeft, komt aan bod.

Voor een bezoek aan het planetarium incl. show geldt een toeslag van €2,50 p.p. en er dient een kaartje gereserveerd te worden via de website van de Museumfabriek. 

https://www.demuseumfabriek.nl/content/2624/nl/weekend-van-de-wetenschap