Wandelen en dieren kijken tijdens de lockdown

De scholen zijn weer dicht, het is vakantie en naar een Monkey Town Delft, SnowWorld Zoetermeer of het zwembad kan nu even niet. Wat doe je dan in de weken dat de kinderen toch al vaak druk zijn? Je kunt natuurlijk de speelbossen en buitenspeeltuinen opzoeken, maar je kunt ook de laarzen aandoen en lekker een stuk gaan wandelen in de natuur in Den Haag, Zoetermeer en Delfgauw. Het zou je nog verbazen hoeveel natuur er is. Kortom, activiteiten zat met de kids in de regio Den Haag, Wassenaar en Zoetermeer.

Wandelroutes en natuurgebieden in de regio Den Haag

Er zijn in en rondom Den Haag veel vastgestelde wandelroutes, maar je kunt er ook voor kiezen om zelf lekker rond te dwalen. Zorg wel dat je  gekleed bent op het weer, kijk of je bijvoorbeeld zelf een natuurbingo kunt maken en neem proviand mee. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.

De natuur in en lekker uitwaaien

Je kunt uitwaaien, dieren kijken of het echte Nederlandse polderlandschap ontdekken. 

Noorderstrand en Zuiderstrand in Scheveningen

Ook nu kun je natuurlijk gewoon lekker uitwaaien aan het strand. Ruimte zat en ook in de winter kan het heerlijk zijn. Denk wel een een warme en waterdichte jas. De horeca op de boulevard zal uiteraard wel gesloten zijn; supermarkten zijn wel open.

Laarzenpad Bentwoud

De wandelroute is ongeveer 5 kilometer lang en bij normaal looptempo doe je hier ongeveer anderhalf uur over. Het Laarzenpad is ongeveer 30% van de route. De plattegrond is hier te bekijken. De route voert langs dichte bebossing, maar ook uit open stukken met grote aangelegde vijver en een grote heuvel. Het is sowieso goed mogelijk om eigen variaties op de route te maken, waarbij je bijvoorbeeld rechtstreeks naar het Laarzenpad loopt. Naast de hoofdpaden zijn er zat paadjes tussen de bomen die de kinderen kunnen ontdekken. Het Laarzenpad kan overigens, uiteraard, erg modderig worden en een paar goede laarzen zijn aan te raden. Let op dat ze goed aansluiten op de voet, want anders worden ze vastgezogen en sta je zonder laars. Ook Speelbos Bentjungle is natuurlijk relatief in de buurt.

Laarzenpad Bentwoud

Wandelroute en laarzenpad Leidschendamerhout

Dit gebied is een langgerekt natuur- en recreatiegebied nabij Den Haag met natte bossen, ruige graslanden, riet en plassen. Omdat het lopen van een Laarzenpad - zeker met slecht weer - zwaar kan zijn raden wij deze route af voor kinderen onder de vijf jaar. 

Dieren spotten in de graslanden

In het gebied zijn veel verschillende dieren te vinden, van klein tot groot. Zo loopt er bijvoorbeeld een kudde imposante Schotse Hooglanders rond in dit gebied. Deze kudde draagt bij aan natuurlijk beheer van het groengebied. Wist je dat pas dertig jaar geleden er nog 'gewone' koeien liepen in dit destijds strak aangelegde agrarisch gebied? Ook kun je meerdere vogelsoorten tegenkomen in de Leidschendammerhout.

Leidschendammerhout

Dierenvriendjespad Bentwoud

Lopen als een eend, geluiden maken als een vogel of vormen in de wolken zoeken: al doende leert men op dit Dierenvriendjespad. Alhoewel, 'pad'? Het is geen vaste route, want je kunt met het tasje met opdrachten gewoon het hele Bentwoud verkennen. Het startpunt, Landwinkel Sonneveld, is ook nu gewoon geopend.

Bentwoud

Dieren kijken tijdens de lockdown

De dierentuinen zijn natuurlijk dicht, maar je kunt wel nog op enkele stadsboerderijen en kinderboerderijen terecht, maar in combinatie met wandelen heb je nog enkele opties:

Wandelen, spelen en herten voeren in Zuiderpark Den Haag

Het Haagse Zuiderpark heeft ook nu nog zat te bieden. Zo is er speeltuin Ot en Sien, kun je er heerlijk wandelen, kun je de stadsboerderij bezoeken (die zijn gewoon open!)  maar kun je ook hertjes kijken en zelfs voeren.

Hertenkamp

Wandelen en dieren kijken met kids in Westduinpark Den Haag

Het Westduinpark in Den Haag is een groot park/duingebied tussen Kijkduin en Scheveningen in en ideaal voor kinderen. Er zijn geen vaste wandelroutes met kinderen; je kunt er eventueel met behulp van bebording of je telefoonnavigatie heerlijk rondstruinen of rondfietsen. Je kunt er door de verschillende ingangen zowel korte als lange wandelingen met kinderen samenstellen. Vanwege de hoogteverschillen raden wij het wandelen alleen aan voor kinderen vanaf 5 jaar of kinderen in een wandelwagen. Lopen met een wandelwagen is in dit gebied wel erg vermoeiend voor de volwassenen.

Het Westduinpark beschikt over gigantische zandvlakten waar kinderen heerlijk kunnen spelen, maar heeft ook een prachtige duinspeeltuin ('t Speelduin). 

Westduinpark

Hertenkamp Delftse Hout

Op de rand van Den Haag, gelegen in Delft, kun je een flink natuur- en recreatiegebied vinden waar kinderen zich heerlijk kunnen vermaken in de natuur. Delftse Hout is een stadsdeel van Gemeente Delft, maar bebouwing vind je hier weinig. Wel kun je hertjes bekijken! Je kunt op meerdere plekken parkeren, waaronder op P2 en P3 of gewoon bij Stadsboerderij en Waterspeeltuin BuytenDelft (de beheerders van Hertenkamp) voor de deur. Vanuit die laatste is het een fijne wandeling van een klein half uurtje met mooie doorkijkjes naar De Grote Plas. Vanaf P2 en P3 is het een kleine tien minuten lopen.

Hertenkamp Delftse Hout

Kijkhoef en Bierlamp

Het 'wildpark' nabij Wassenaar maakt deel uit van natuurgebied Meijendel, die op zijn buurt weer bij het gigantische Nationaal Park Hollandse Duinen hoort. Deze strook beslaat kustregio vanaf Hoek van Holland tot aan de provinciale grens met Noord-Holland. Kijkhoef en Bierlap is uitermate geschikt voor natuurwandelingen met kinderen vanaf ongeveer zes jaar. Aangezien je te maken hebt met hoogteverschillen zijn dit zeker geen 'wandelroutes' voor hele jonge kinderen. Overigens kent het gebied geen specifieke routes, maar zijn er wel paaltjes met nummering om je op weg te helpen. En anders kun je natuurlijk altijd Google of Apple Maps gebruiken.

Kijkhoef en Bierlap

Meer van dit, maar dan gratis in jouw mailbox? Schrijf je dan snel in voor de nieuwsbrief!

INSCHRIJVEN