Activiteiten voor kinderen in de herfstvakantie

Het zijn gekke tijden. Kinderen lijken nog bewegingsvrijheid te hebben, maar door de gedeeltelijke lockdown is die van volwassenen wel beperkt. Natuurlijk kun je sommige uitstapjes nog steeds veilig maken, maar waarschijnlijk zal je met het gezin toch wat meer thuis zijn dan gebruikelijk is in de vakantieperiode. Gelukkig komt wat dat betreft Halloween er aan en zijn er nog zat andere activiteiten te doen in en rondom huis. In deze blog geven we een aantal tips voor leuke activiteiten die je thuis (of in het vakantiehuisje) kunt doen samen met de kinderen (ook in Corona-tijd).

(Her)ontdek bordspellen met de kinderen

Dokter Bibber, Party & Co. Junior, Wie is het?, Krokodil met Kiespijn en Mens Erger Je Niet. Jeugdsentiment voor papa en/of mama en misschien voor de kinderen een leuke ervaring binnenshuis terwijl buiten het wisselvallige Nederlandse herfstweer bezig is. Natuurlijk zijn alle nieuwe varianten van al die ouderwetse spelletjes ook leuk, maar wat is er nou leuker dan de kinderen kennis laten maken met de klassiekers! Het mooiste is: deze zijn nog steeds te koop en op moment van schrijven zelfs in de aanbieding. Klik in de tekst hierboven op de spellen om de aanbiedingen te zien. 

Ontdek zelf games

Verplaats je eens in de belevingswereld van kinderen en ga in plaats van op de nostalgische tour juist op de moderne. Snap jij nou nooit wat er leuk is aan die games op de tablet, PS4 of  PC? Dan ben je vast niet de enige - de auteur van deze blog valt er zelf ook namelijk een beetje onder. Draai de rollen tijdens de vakantie daarom een keer om: game met je kind! Alleen dan niet bij ons aankloppen als je stiekem een beetje verslaafd raakt aan het spel. Wist je trouwens dat er meerdere gameconsoles van vroeger, zoals de originele Playstation en Nintendo, weer zijn uitgebracht? Dan kun je altijd nog old school gamen met de kinderen.

Streamen: Netflix & Disney+

Vroeger had je VHS banden, daarna de DVD en nu gebruikt iedereen Blu-rays en streamingdiensten. Maak samen warme chocolademelk, pak de deken er bij, sluit de gordijnen en zet bijvoorbeeld een klassieke Disney-film aan uit de gouden jaren van het bedrijf. Natuurlijk is Frozen een hit onder kinderen, maar kennen ze de films die jij vroeger keek? Hercules, Leeuwenkoning, Pocahontas en Belle en het Beest? Vergeet niet om natuurlijk het goede voorbeeld te geven door klassiekers als "Kom Erbij" mee te zingen. Op Netflix zijn ladingen leuke series uit de oude doos te bekijken, zoals Barbapapa. Uit eerste hand kan de auteur zeggen dat kinderen het nog verrassend leuk vinden. Vergeet de zakken chips niet!

Bouw een dekenfort

En dan bedoelen we niet een enkele deken over een tafel of twee stoelen. Nee, we bedoelen echt, echt groot. Gebruik al het meubilair, alle dekens en alle kussens om een waar gangenstelsel te bouwen met verschillende kamers. Om het af te maken bouw je er verlichting in en leg je er matrassen in om er te kunnen slapen. Is je kind wat ouder en kan die een beetje tegen griezelen? Dan is dit het perfecte moment voor een stukje uit De Griezelbus. Natuurlijk perfect te combineren met de pyjamadag!

Pompoenen uithollen

Het Amerikaanse Halloween wint hier aan populariteit en dat is te zien aan bijvoorbeeld de pompoenen die je op steeds meer plekken ziet opduiken. Je kunt de kinderen gewoon stickers op een pompoen laten plakken, maar echt uithollen en uitsnijden is natuurlijk veel leuker. Het begin is altijd moeilijk, dus een goede set sjablonen maakt van ieder kind een meester hierin. 

Maak een Halloween-boom

Ja. Echt. Dit is geen grapje. De Halloween-boom is bezig aan een opmars en is zeker voor kinderen een leuk project. Je neemt een 'kerstboom' (nep is handig, dan kan hij gelijk tot januari blijven staan) en hangt hier allerlei Halloween-attributen in. Tip; deze koop je tegenwoordig bij bijvoorbeeld Xenos en action voor een prikkie in. Je kunt een heksenmuts als piek er op doen en de boom verder vullen met spinnenwebben, spinnen, skeletjes lichtgevende plastic pompoenen, vleermuizen en spookjes. Lekker griezelen!

Verstoppertje binnenshuis in het schemer

Oke, oke... misschien is de auteur niet helemaal objectief omdat mensen herinneringen nou eenmaal vaak mooier maken in hun gedachten, maar wat was dat leuk als kind! Het is oktober en donker buiten, de lampen dimmen en de tijd loopt af. Een halve minuut om je te verstoppen. Terwijl de muziek draait om voetstappen te verhullen, zoek je een plek op in huis (en eventueel tuin en schuur) en blijft er doodstil staan, zitten of liggen. Wie is het snelste of het meeste gevonden? Een leuke activiteit voor tijdens de herfstvakantie waar iedereen in huis aan kan meedoen. 

Het bos in

Na al die activiteiten in huis in de vakantie is het misschien ook wel fijn om even naar buiten te gaan. Ga het bos in om de grootste paddenstoel te zoeken (Sprookjesbos in Efteling telt dus niet mee), zoek bladeren en droog ze eenmaal thuis tussen boeken of verzamel kastanjes. Je kunt natuurlijk ook eens echt gek doen; trek de regenkleding en regenlaarzen aan en hou een wedstrijd modderpoelen en plassen springen. De natuur op zijn best! We weten dat we met deze een beetje valsspelen, maar door op rustige momenten te gaan wandelen zou dit in principe moeten kunnen. 

Bedenk een schattenspeurtocht in huis voor de kinderen

Op avontuur kan ik in het eigen huis of de eigen tuin. Wat heb je nodig? Een creatief brein, stiften en papier en natuurlijk een schatkist (een sieradenkistje met snoep en/of bijvoorbeeld echt geld). Deze activiteit heeft natuurlijk wel enige voorbereiding nodig en vraagt ook om creativiteit voor het tekenen van een kaart en het maken of opschrijven van hints. Je kunt het helemaal compleet maken door een passende outfit aan te trekken.

Disco Inferno

Burn baby, burn! Oke, misschien gaat die muziek wat ver, maar de woonkamer of slaapkamer omtoveren tot een club met knallende beats kan natuurlijk altijd. Je kunt ook voor een thema-disco-avond gaan (Frozen, anyone?) waarin je muziek van dezelfde artiest of dezelfde film draait. Een losse lamp of een lamp die in in een bestaande fitting kunt steken heb je al voor minder dan een tientje. Zorg voor een paar lekkere drankjes, een glamour-outfit en gooi die heupen maar los met zijn allen.

Ondanks de maatregelen zijn sommige activiteiten buitenshuis nog mogelijk. Op Go-Kids regio Den Haag updaten we daarom ook geregeld de COVID19-gerelateerde informatie.