Te gek retro speelgoed voor kinderen van nu

We schrijven deze blog echt niet omdat wij onze jeugd willen herbeleven of nostalgisch zijn...😉, maar omdat in de tijd van te gekke technologie om spelen nog leuker en soms ook leerzamer te maken het ouderwetse speelgoed nog steeds leuk is. Zeker nu voor veel kinderen de BSO nog gesloten is. Wellicht krijg je de eerste keer een keiharde "Mam. wat is dit!?" of een "Pap, wat moet ik hier nou meer mee" naar je hoofd geslingerd, maar wie weet zijn de kinderen al snel om. Zeker als je zelf even voordoet hoe het moet. Bovendien is een hoop retro speelgoed helemaal terug en nog steeds of alweer te koop. Programma's als Marble Mania en YouTube-kanalen zoals Jelle's Marble Runs helpen natuurlijk ook een handje. Kortom, tijd voor wat retro toys!

Marble Runs zetten knikkeren op de kaart

Voordat je op het niveau bent van de marble runs zoals we die nu kennen, ben je wel even zoet. Vroeger knikkerde je waarschijnlijk op straat in de door de gemeente aangelegde knikkerpot-tegel of maakte je zelf de pot in de ruimte tussen (afgebroken) tegels. Ging je echt voor luxe? Dan had je een knikkerpot van plastic en een knikkerzak die helemaal bij jouw stijl aansloot. Sommigen hadden zelfs de knikkerpot-versie met een groot gat omringd door vier kleinere. Bonken, superbonken, kattenogen... de strijd kon hevig zijn! Je kunt natuurlijk ook een pakket kopen met elementen om een knikkerbaan te bouwen kopen of je kunt natuurlijk thuis de fantasie de vrije loop laten. Wist je dat er trouwens zelfs een NK Knikkeren is? Kortom, het knikkeren is helemaal terug van weggeweest. Nog even de spelregels opfrissen? Er zijn op meerdere websites verschillende varianten te vinden.

Knikkerbaan Bouwen

Koop deze set

 

Koop deze set

Hersenen kraken met Rubik's Cube

Er was altijd die ene coole meid of jongen die hem wel kon oplossen, terwijl jij je maar zat te frustreren. Als je nu iemand hem (snel) ziet oplossen snap je nog niet hoe ze het doen. De Rubik's Cube is nog steeds populair en is er in meerdere varianten te krijgen, soms met een moderne twist. Check trouwens het filmpje om te zien hoe bizar snel het kan, waarom het misschien niet nog sneller kan dan ruim 3 seconden (!) en een stukje historie.

Rubik's Cube kopen

Fun met trollen

De toen nog naakte en gekke poppetjes waren een ware hit en kwamen recent terug in een moderne variant met dank aan de films van Trolls. Tegenwoordig hebben ze kleren aan en zoals het hoort is er natuurlijk een ontzettend commerciële productlijn van deze figuurtjes ontwikkeld. Wie goed online zoekt op sites zoals Marktplaats kan nog wel eens een gelukstreffer hebben en de klassieke Trollen vinden. 

Troll-producten vinden

Slinky

Hoe moeilijk kan het zijn? Dat zal je je wel eens hebben afgevraagd als de slinky weer eens niet de trap afging zoals het moest. Gelukkig was gewoon er mee friemelen ook al leuk zat. De trapveer is nog steeds gewoon leverbaar in Nederland. Het figuur Slinky in de altijd nog populaire Toy Story-films waarvan de laatste in 2019 uitkwam, helpt ook mee aan de populariteit. Immers is deze hond met de naam Slinky voornamelijk een slinky. Wist je dat er zelfs een heuse achtbaan met dit thema bestaat in meerdere Disney-parken?

Slinky trapveer speelgoed kopen

Koop een slinky

Kunstzinnig met klassieke strijkkralen

Creatief zonder tablet, zonder papier of verf. Maar uiteraard wel de ouders aan het werk zetten. Waar jij vroeger jouw ouders aan het werk zette om jouw kunst te vereeuwigen, mag je dat nu voor jouw kind(eren) regelen. HAMA en Beedz zijn bijvoorbeeld bekende merken strijkkralen. Vergeet niet om er een grondplaat bij te kopen om de ware kunstenaar in kinderen naar boven te halen.

Aan de slag!

Het verzorgen van jouw huisdier: Tamagotchi

Alle ouders die geboren werden midden tot eind jaren tachtig maken nu wellicht een virtueel vreugdesprongetje, want de rage uit 1997 is nog steeds verkrijgbaar. Wat waren we toch geobsedeerd door dit virtuele huisdier van het Japanse bedrijf Bandai. De rage werd zo groot (tientallen miljoenen verkocht wereldwijd) dat de beestjes zelfs verboden werden op school of tijdens de les niet uit het laadje van de tafel mochten. Ging hij dan toch 'dood'? Dan was er altijd nog de reset-knop. En ja, er bestaan vergelijkbare varianten voor tablets, maar dit is wellicht toch leuker. Wil je kind er na een week niks meer mee? Dan heb je zelf een klusje te klaren de komende tijd...

Huisdier bestellen

Keep on rolling: verstelbare rolschaatsen

Wie kent de meestal blauw-gele rolschaatsen niet waarop je jouw eerste meters maakte... of ieder geval een poging op deed. Krakkemikkig en niet heel stabiel, maar voor de eerste meters voldoen ze nog steeds prima. Uiteraard zijn ze nu wel met hippe printjes van bekende figuren te krijgen en zijn ze wat steviger. 

Rollen maar!

Creëer de mooiste kunst op papier met de spirograaf

Van Gogh, Picasso en Mondriaan konden niks vergeleken met jouw bijna hypnotiserende kunst. Met de geleverde vormen en een mix van kleuren potloden en pennen, kon je de kunst zo uit de mouw schudden. Niks was te moeilijk en je kon je uren ermee vermaken. Maar dit is nog steeds verkrijgbaar en geeft tekenen en creatief bezig zijn een complete nieuwe dimensie, ook nog in 2021. Alleen niet stiekem zelf alle vormen pakken zodat de kinderen niks meer hebben!

Go creative

Klaparmband

Een persoonlijke favoriet van de dochter van de auteur, zeker de varianten met prinsessen die bijvoorbeeld Efteling verkoopt. Ze zijn geen grote rage meer, maar links en rechts kom je ze nog wel eens tegen. Van een Monkey Town tot dierentuinen, eigenlijk zijn ze bijna altijd wel rondom de kassa van de winkels en balies te vinden. Team up en draag er beiden eentje of probeer het met een kleine worp van afstand om de arm te krijgen.

Check 't aanbod

Wie Is Het?

Samen gamen op een console zoals de PS4 kan hartstikke leuk zijn natuurlijk, zeker omdat je interesse toont in de belevingswereld van een kind. Dat wil alleen niet zeggen dat één van de meest bekende en klassieke bordspellen niet leuk is om samen te spelen. Wie Is Het? bestaat immers nog steeds. Met alleen ja-nee vragen moet je reizen wie geheime figuur van de tegenstander is. Het is een relatief kort spel waardoor het ook prima als tussendoortje te spelen is.

 

Koop online

Knutselen met Play-Doh

Het mengsel van water, zout, meel en tarwe bestaat in de huidige vorm al bijna zeventig jaar en keert eens per zoveel tijd terug als rage. De laatste keer is enkele jaren geleden, maar nog steeds is Play-Doh goed verkrijgbaar en is het zeer zeker niet helemaal van da radar verdwenen. Deze boetseerklei, wat het eigenlijk gewoon is, is tegenwoordig in allerlei varianten en thema's te koop. Zo zijn er bijvoorbeeld Play-Doh Biggenbende en de Betonfabriek. Eigenlijk is er voor ieder wat wils, maar een basisset met 8 potjes heb je al voor ongeveer € 15,00 in huis. 

Bekijk 't online

We wensen je... ehm, de kinderen, veel retro speelplezier!