Lichtjesroute Den Haag met kinderen

Eerste Kerstdag zit er wellicht op wanneer je dit leest, dus hoog tijd om er op uit te trekken en te bewegen. Geniet nog na van Kerstmis en de, ondanks de lockdown, mooie plekjes in Den Haag. Daarom zijn wij zelf op pad geweest en hebben een route samengesteld die je het beste per fiets of (deel)scooter - zo hebben wij het gedaan - kunt ontdekken. De route neemt ruim drie uur in beslag met de fiets en ruim twee uur met de scooter. Wij hebben de foto's met een mobiele telefoon gemaakt, dus de foto's zullen niet altijd even scherp zijn en recht doen aan de versiering. Wij beschrijven routes op basis van de fietsroute. Het kan zijn dat je als de winkels overdag geopend zijn op sommige stukken niet mag fietsen, maar in de avond kun je 99% wel fietsen. Kortom, trek er lekker op uit met de kinderen tijdens de vakantie en lockdown in Den Haag. Heb jij nog tips? Laat het ons weten op social media!
Facebook

Wil je liever de natuur in tijdens de lockdown met de kinderen? Check deze natuurspeeltuinen, speelbossen en wandelroutes

Je kunt makkelijk zelf de route bekijken op Google Maps (gedeelte I en gedeelte II). Routes op Maps zijn bij benadering.

Binnenhof Lichtjestour Den Haag

De lichtjesroute van Den Haag naar Scheveningen

Je kunt het beste beginnen als het schemer valt, want dan is er nog meer 'leven op straat' dan wanneer je laat begint maar is het ook niet te druk. Gedurende de route zijn er meerdere afhaalmogelijkheden wat betreft horeca. Hou er wel rekening mee dat er in de praktijk zo goed als geen openbare toiletten te vinden zijn, een probleem wat met de lockdown alleen maar groter is geworden.

Stop 1: Plaats 

Het startpunt is aan de rand van het politieke hart, namelijk Plaats. Mocht je voor de deelscooter gaan: hier zijn er genoeg te vinden binnen honderd meter. Steltman Juwelier een prachtige zee aan lichtjes aan de gevel heeft hangen en er op Plaats zelf een leuke kerstboom staat te schijnen. 

Plaats Den Haag

Stop 2: Mauritshuis

Ga nu aan voor de Hofvijver langs (en vergeet ondertussen niet even te waarderen hoe mooi de gebouwen aan die zijde van het Binnenhof zijn, want dat vergeten wij nog wel eens) en ga het hoekje om richting het Mauritshuis. Aan de entreezijde is een grote boom op het plein te vinden met niet alleen ontzettend veel lichtjes, maar ook met kerstballen in de boom. Het gek is uiteraard dicht, dus voor een goede foto moet je even wat meer moeite doen. Een #boomselfie gaat hier in ieder geval niet lukken.

Stop 3: Plein

Plein is buiten een toeristische hotspot om natuurlijk ook één van de plekken waar je (buiten vakanties om) veel politici en journalisten kunt vinden. De tegenhanger van Grote Markt heeft direct naast het grote standbeeld van Willem van Oranje een grote kerstboom met lichtjes en ballen hangen, waarbij de moderne skyline van Den Haag een mooie achtergrond geeft. Eén nadeel: er zijn hier vaak protesten gaande. Deze zijn eigenlijk altijd vocaal, maar kunnen door sommigen als hinderlijk worden ervaren. Zeker als je met kinderen er op uit bent in Den Haag kunnen wij ons indenken dat je hier tijdens de kerstvakantie niet op zit te wachten.

Stop 4: De Passage

Vanaf Plein kun je over Lange Poten en Spuistraat (alleen fietsen toegestaan na 18:00 uur) richting een van de ingangen van De Passage. Als het koud is, kun je hier gelijk even een beetje opwarmen. Ga ter hoogte van Lucardi naar binnen (fietsen niet toegestaan) en loop richting de plek waar de drie corridors samenkomen en onder de grote koepel zal je een prachtige en gigantische kerstboom zien staan. Dit is misschien wel de mooiste boom op de route. Wilde je die #kerstboomselfie met de kinderen nog? Dan is dit de kans! Vergeet ook niet rond te kijken en te genieten van de zee van lichtjes die in de corridor hangt.

Passage Kerst Den Haag

Stop 5: De Bijenkorf

Niet alleen in Den Haag is deze winkel beroemd als het gaat om decoraties rondom de feestdagen; elke vestiging in Nederland heeft altijd de mooiste etalages. Shoppen met de kids is een aanslag op de portemonnee, maar kijken kan altijd. Genieten van al het moois aan de gevel en de etalages kost immers niks. Je komt hier door de Spuistraat nog een kleine 200 meter verder af te fietsen en bij H&M linksaf Wagenstraat op te gaan. Parkeer eventueel de fiets bij de kruising met Grote Marktstraat en ga te voet alle etalages af.

Stop 6: Grote Markt

Ga verder over Grote Marktstraat tot aan Grote Markt, want ook hier is aan kerst gedacht en is het zeker de moeite waard om het onderdeel van een lichtjestocht in Den Haag te maken. Hier kun je afhaalhoreca vinden en een grote boom met rode ballen en ontzettend veel blauwe kerstverlichting. Er zijn ook bankjes bij de boom waar je even rustig kunt zitten.

Stop 7: Haagsche Bluf

Ga via de Schoolstraat, langs de 600 jaar oude Grote Kerk, rechtsaf naar de Dagelijkse Groenmarkt en stop even bij de entree van Haagsche Bluf t.h.v. Grand Café Haagsche Bluf. Helemaal naar binnen is wellicht niet de moeite waard, maar even vanaf daar de gang inkijken zal wellicht al een glimlach toveren op de gezichten van de kinderen. 

Stop 8: Hoogstraat

Aan het begin van de aangrenzende Hoogstraat staat een een relatief simpele kerstboom met lichtjes, maar als je er toch bent is het leuk meegenomen. Ga vervolgens de Hoogstraat in waar boven jullie hoofden gezellige verlichting hangt. 

Stop 9: Plaats (smalle zijde)

Als je door de Hoogstraat gaat, kom je na een tijdje weer langs Plaats (aan je rechterzijde). Waar aan de andere kant de juwelier hebt die mooi uitpakt met versiering, is dat ook aan de kant waar je nu bent het geval. De juwelier hier (waar Hoogstraat overloopt in Nooreinde) heeft indrukwekkende gevelverlichting en doet de naam lichtjestour zeker eer aan.

Stop 10: Paleis Noordeinde

Eigenlijk kijken we er nooit naar om, Paleis Nooreinde. Echter staat er in de kerstperiode wel een flinke boom in aan de voorzijde te pronken. Als je vanaf Hoogstraat gewoon Noordeinde volgt zie je hem natuurlijk vanzelf aan de linkerzijde.

Stop 11: Prins Hendrikplein

Nu het eerste rondje door het centrum klaar is, kun je er een einde aan breien, maar als de kinderen wat ouder zijn en er is nog energie... dan kun je zeker nog door! Fiets, rij of loop (niet aan te raden, vanaf hier worden afstanden groter) Noordeinde af, ga de brug over en ga linksaf de Kortenaerkade op. Deze gaat over in de Piet Heinstraat. Ter hoogte van Lady Wax ga je de Zoutmanstraat op richting het Prins Hendrikplein. Hier sta je in in het gezellige Zeeheldenkwartier met op het plein een grote kerstboom met lampjes die als het ware een lichtshow weggeven. Deze gaat zeker in de smaak vallen bij de kids voor dat echte feestdagen-gevoel!

Stop 12: Vredespaleis

Na de lichtjes gezien te hebben kun je door over de Zoutmanstraat en een rondje om het Vredespaleis maken. Eenmaal aangekomen bij de voortuin valt de grote boom in het niet bij het formaat van het Vredespaleis, maar het plaatje is er niet minder mooi om. Dit is wel de plek waar een kerstboom in Den Haag wellicht de meest spectaculaire achtergrond heeft.

Stop 13: Scheveningen Haven

Na het Vredespaleis kun je verder over de Groot Hertoginnelaan, Stadhouderslaan en Statenlaan richting Scheveningen. Ga niet gelijk richting de boulevard of de Pier, want in de haven is ook wat te spotten. Het merendeel van de boten net voorbij Chistmas Village hebben kerstverlichting in de masten hangen, waardoor er een zee van licht ontstaat.

Kerst Scheveningen Haven

Stop 14: Kurhaus & Palace Promenade

Parkeer de fiets eventueel bij het Kurhaus (ben je er overdag? Dan kun je er schaatsen!) en ga lopend verder. Geniet nog even van de verlichting van Holland Casino (de meningen zijn verdeeld, maar kinderen vinden het vaak mooi) en loop richting Palace Promonade. Hier is een pleintje te vinden met kerstfiguren en vooral een kerstboom met een verrassing voor de kinderen die van zijn van Frozen.

Extra vermaak en activiteiten

Eenmaal in Scheveningen kun je natuurlijk ook nog even langs de boulevard lopen en de zee eventueel in het donker aanschouwen. Zoals net gezegd kun ook schaatsen in Scheveningen, maar tickets moet je dan wel even online halen. Je kunt de route dus ook andersom doen en in Scheveningen beginnen.

Meer gratis uittips? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief:
Inschrijven