Wat te doen met kinderen tijdens lockdown

De kerstvakantie is begonnen... maar dit was eerder dan verwacht en wellicht gehoopt. Maar waar kun je nog wel heen deze kerstvakantie? Door de nieuwe lockdown en sluiting van de basisscholen zaten veel ouders alweer met de handen in het haar. Maar niet getreurd: er zijn zat wandelroutes, speelbossen en speeltuinen beschikbaar om de kinderen ook tijdens de lockdown er lekker op uit te laten gaan... gewoon in de buitenlucht. Laarzen aan en gaan! Ontdek hieronder waar je met de kinderen terecht kan in de bijvoorbeeld Delft, Den Haag en Zoetermeer. 

Speelbossen, buitenspeeltuinen en speelplaatsen

Helaas zijn de leuke speelparadijzen allemaal gesloten, maar ook buiten is er in de winter zat te doen en ontdekken voor de kinderen. Mis jij nog tips in de onderstaande lijst? Laat het ons weten via social media.

Speeltuin 't Speelduin Den Haag - Scheveningen

Vlak aan de kust en dus ook perfect te combineren met uitzwaaien op het strand. Deze ruim opgezette speeltuin in het zand is ontzettend leuk voor alle leeftijden. Parkeren kan in de omliggende straten, maar dit is niet gratis. Er is wel een supermarkt in de buurt die wel gewoon geopend is. De toegang is gratis.

't Speelduin

Speelbos Biesbush - Delfgauw

Het Bieslandse Bos is een jong bos die volgens Staatsbosbeheer de groene long tussen Delft en Zoetermeer moet worden. Er is dan ook zat te wandelen en te ontdekken met bijvoorbeeld ontzettend veel vogelsoorten. Staatsbosbeheer werkt constant aan het verbeteren van dit jonge stuk natuur. De toegang is gratis.

De Biesbush

Natuurspeelplaats De Groene Diamant - Delfgauw

Er zijn zat grote natuurspeelplaatsen en speelbossen in onze regio te vinden, maar ook de kleine pareltjes (of diamantjes) moeten we ook niet vergeten. Op een paar honderd meter van het gigantische Monkey Town Delft kun je midden in de woonwijk Natuurspeelplaats De Groene Diamant vinden. We geven het opzettelijk niet het label 'in de natuur' mee hier op Go-Kids regio Den Haag, want je bent en blijft midden in een woonwijk. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat deze kleine plek, ideaal voor een korte tussenstop, niet geliefd is bij kinderen... het ziet er immers superleuk uit. De toegang is natuurlijk gratis.

De Groene Diamant

Buitenspeeltuin Hennipgaarde - Zevenhuizen

In de Eendragtspolder van Rottemeren ligt de jonge speelpolder Hennipgaarde. Deze speeltuin in de natuur is geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Bij minder mooi weer is het dragen van hoge regenlaarzen aan te raden. De toegang is gratis. Parkeren kan een paar honderd meter verderop.

Hennipgaarde

Natuurspeeltuin Het Verloren Strandje - Delft

Een kleine speelplaats in Delft waar kinderen zich geen uren vermaken, maar wel een half uurtje zoet zijn. Uiteraard is toegang gratis.

Verloren Strandje

Het Apenbos - Den Haag

Buitenspeeltuin Het Apenbos ligt aan de rand van Bosjes van Poot en was ooit een redelijk standaard buitenspeeltuin van Haagse Vogelwijk, voordat het vernieuwd werd met behulp van kinderen. Hierna is het prachtige buitenspeeltuinen geworden onder de bomen waar de kinderen heerlijk kunnen spelen. De toegang is gratis.

Apenbos

Speeltuin Bosjes van Pex - Den Haag

Vlakbij het prachtige Westduinpark (met wildlife!), ligt de speeltuin van de Bosjes van Pex. Dit groengebied ligt dus ook super dichtbij de kust; de enige bebouwing tussen de Bosjes van Pex en de zee bij het Westduinpark is de Haagse Vogelwijk. Aangezien bijna iedereen naar de de speeltuin bij het Westduinpark trekt of de kust zelf, is deze speeltuin vooral onder locals er geliefd. De toegang is gratis.

Bosjes van Pex

Speelbos Monkeybos - Wassenaar

Monkeybos ligt als je op Google Earth kijkt echt verstopt tussen de bomen. Het geeft het een extra dimensie: het is voor kinderen een echte ontdekkingstocht. Bij het ontdekken van al dat leuks schieten ze dan ook al snel in opperste blijheid alle kanten op. Wist je dat veel bomen in 'gekke' bochten groeien waardoor ze perfect zijn om in te klimmen. De toegang is gratis.

Monkeybos

Speelbos Robin Hood - Den Haag

Het goede nieuws is dat Speelbos Robin Hood gratis is! Het Speelbos bestaat uit verschillende toestellen, zoals de kabelbaan, klimwanden, slingertouwen en hang- en touwbruggen. Het is geen speeltuin voor een bezoek van enkele uren, maar zeker aan te raden in combinatie met andere gratis uitjes in Den Haag. Voor de wandelroute vanaf alle parkeerplekken in de omgeving kun je het beste Google Maps raadplegen.

Robin Hood

Ot en Sien Zuiderpark - Den Haag

Door het type speeltoestellen is deze speeltuin meer geschikt voor kinderen uit de middenbouw en de bovenbouw. Echt lage of makkelijke speeltoestellen zijn er bijvoorbeeld niet; de meeste toestellen vragen echt om klimmen. 

Ot en Sien

Natuurspeeltuin De Flierefluiter - Zoetermeer

Dit gratis uitje is niet een uur rijden waard, maar mocht je in of rondom Zoetermeer al zijn, is het zeker leuk om hier even langs te gaan zodat de kinderen lekker actief kunnen uitrazen. De Flierefluiter is een wat ruigere natuurspeelplaats en daarom is de kans op vies worden erg groot; voor veel kinderen dus een absoluut pluspunt!

De Flierefluiter

Natuurspeelplaats de Vrijbuiter - Zoetermeer

Je verwacht het niet, meer midden in een woonwijk kun je een groenstrookje aan het Heemkanaal vinden met daarin deze veelzijdige natuurspeelplaats. Hier kunnen kinderen (lekker ruig) spelen met kans op een nat pak (tip: reservekleding of een stel goede laarzen). Er zijn voldoende zitplekken voor ouders beschikbaar, terwijl de kinderen zich minimaal anderhalf uur prima vermaken. 

De Vrijbuiter

Speelbos de Bentjungle - Benthuizen

Speelbos Bentjungle is een jonge speeljungle in het relatief jonge bos Bentwoud. Hierdoor zijn op een hoop plekken de bomen lager en voelt het meer open aan dan bijvoorbeeld De Balij. Alsnog zijn voor dit speelbos een stel goede laarzen aan te raden, zeker voor de kinderen. Het speelbos bestaat eigenlijk uit twee losse delen. Op deze kaart kun je de ligging van het Speelbos zien in de regio.

Bentjungle

Speelbos De Balij - Zoetermeer

Natuur- en recreatiegebied De Balij is een jong bos tussen Zoetermeer en Delft van ruim 1.000 hectare. Het gebied heeft een belangrijke functie voor de inwoners van de steden in de directe omgeving. Ondanks de A12 op steenworp afstand waan je je even buiten de Randstad. De Balij is veelzijdig met onder andere een Libelleweide, Stadsboerderij en grazende runderen. Aansluitend aan De Balij kan je het Bieslandse Bos vinden, waar Speelbos Biesbush te vinden is.

De Balij

Gelukkig is er nog wel meer te doen voor de kinderen in de buitenlucht in de regio, zoals wandelen, kerstlichtjes kijken of naar stadsboerderijen gaan (die zijn nog open). Wij stellen deze lijsten met de grootste zorgvuldigheid bij, maar kunnen geen garantie geven vanwege steeds wisselende COVID19-omstandigheden.

Wil je nou niet een speelbos combineren met wandelen? Check dan hier onze tips voor losse wandelroutes en dieren kijken.

Meer van dit, maar dan gratis in jouw mailbox? Schrijf je dan snel in voor de nieuwsbrief!

INSCHRIJVEN