Struinroute Tiel - Druten

Struinroute Tiel - Druten

Deze route is voor de echte wandelaars en heeft een lengte van maar liefst 30 km!

De struinroute gaat met een boog om het Grote Wiel in Beneden-Leeuwen. In de negentiende eeuw doorbrak kruiend ijs hier de dijk. Achter de dijk ontstond daardoor een kolk dat ook wel wiel of waay wordt genoemd.

De Leeuwense Waard is een perfecte plek om de boterhammen uit de rugzak te halen. Grazen de Konikpaarden of Rode Geusrunderen op de rivierduinen? Dan moet je deze met rust laten. Maar de dromerige zandstrandjes zijn een uitstekend alternatief voor een korte stop. Loop met een grote boog om de Konikpaarden heen, ze zijn erg beschermend zeker als er jonge veulens zijn geboren.

De wandeling gaat verder naar het Laakbos in Druten. Je kunt het pad verlaten en de kolken en tichelgaten van dichtbij bekijken. Vervolgens brengt een pontje je naar de andere oever van de Waal. Je verlaat nu het land van Maas en Waal en gaat over de rivier de Waal richting de Betuwe.

Aan de noordkant van de rivier zie je de Kapel van IJzendoorn. Na een uur wandel je de Willemspolder in. De klei uit het rivierengebied is uitermate geschikt voor het bakken van stenen. Niet voor niets zeggen ze weleens dat dit gebied 'uit de klei' getrokken is.

De wandelroute gaat verder langs de Prins Bernhardsluizen. Het Amsterdam-Rijnkanaal is een drukbevaren waterweg en de sluizen zorgen ervoor dat het water op peil blijft. Via de brug steek je het kanaal over en met een dik touw daal je het talud weer af. Enkele kilometers verder zet een voetveer je over de Waal.

Het is mogelijk de route te starten bij Parkeerterrein De Waalkade (Tiel), Hotel Restaurant 't Veerhuis (Wamel) of de Veerdam bij fiets- en voetveer Druten-Dodewaard, kant van Druten.

Meer informatie

Van april tot en met oktober kun je struinen langs de Waal. Staat het water te hoog om door de uiterwaarden te trekken, dan kun je kiezen voor een alternatieve route. Meestal gaat deze over de dijk. In de wintermaanden staan de uiterwaarden lange tijd onder water en varen de meeste pontjes niet.

Struintips

  • Trek stevige schoenen aan
  • Neem een verrekijker en camera mee
  • Check de vaartijden van de pontjes voordat je op pad gaat
  • Neem voldoende water en voedsel mee

Nog even dit

  • Honden zijn niet welkom (ook niet aangelijnd)
  • Blijf op afstand van de dieren
  • Voer en aai de dieren niet
  • Dit is een struinroute maar liefst 30 km lang. Het is belangrijk dat de kids gewend zijn deze afstanden te lopen.

Log In