Struinroute Mooringerwaarden

Struinen langs de Maas

Deze bewegwijzerde struinroute gaat door het oostelijk deel van de Gouden Ham; de Moringerwaarden. Het is een uniek natuur- en wandelgebied. De route loopt via een bruggetje over een smalle strook land en biedt vele doorkijkjes op het binnenmeer en het recreatiegebied.

Het gebied herbergt een grote variatie aan water en zangvogels. De begroeiing is zeer divers met kruidenrijk gras en vele soorten bomen en struiken. Een lust voor het oog! Vooral in het voorjaar kun je genieten van de bloeiende meidoorn en de hondsroos. Even verderop passeer je een zwaluwwand en loop je door het boeren(wei)land. Ook vanaf deze kant is het uitzicht op de Gouden Ham erg mooi. De route loopt gedeeltelijk over de dijk; omdat je wat hoger loopt kun je tot ver in het landschap kijken. Bewonder ook de oude knot-essen. Neem zeker ook de camera mee, je kunt hier fantastische foto's maken van de kids midden in de natuur.

In de Moringerwaarden graast een kudde brandrode runderen. Dit oude veeras dreigde uit te sterven. Met behulp van boeren en natuurinstanties loopt er nu weer een zuiver brandrood ras. In het late voorjaar krijgen ze kalfjes die er tot laat in de herfst bij blijven. Een prachtig gezicht, maar blijf wel op ruime afstand. De runderen vinden het niet fijn als je te dichtbij komt.

Neem af en toe eens pauze en neem een lekker voetenbadje onderweg om af te koelen als het warm is.

De route is gemarkeerd met groene paaltjes.

Ben je klaar met struinen en toe aan een lekkere ijsco of een glas limonade? Moeke Mooren in Appeltern is een prima plek om de wandeling af te sluiten.

Log In