Kinderboekenweek 2020. En toen?

30 September is het weer zover, de start van de kinderboekenweek met als thema dit jaar “En toen”.  Al sinds 1955 is de kinderboekenweek een feit. Tien dagen dompelen we ons onder in de mooiste      (prenten) boeken. Zelf ben ik echt een fanatieke lezer. Ik kan me helemaal verliezen in een boek en zit soms gierend van het lachen of met dikke tranen op de bank. Als pedagogisch medewerkster in de kinderopvang heb ik natuurlijk ook al heel wat boeken voorgelezen. Onze kinderen zijn nu in de leeftijd dat ze zelf lezen, maar nog steeds genieten ze ook van voorleesmomenten samen.

En toen?

Het thema van de kinderboekenweek 2020 neemt ons mee in de tijd van vroeger. Hoe leuk is het als peuter te lezen over grote dinosaurussen, of als kleuter over ridders en prinsessen. Voor de pubers in huis is het  dagboek van Anne Frank echt heel erg indrukwekkend. Boeken kunnen op een spannende en prikkelende manier een verhaal brengen. Boeken zorgen dat je speelt, leert en leest tegelijk. En weken als de kinderboekenweek kan ik dan ook alleen maar toejuichen.

VOC Batavia

Voor deze bijzondere week maakte ik ook weer twee lekkere lunchplanken klaar. Voor één kreeg ik het idee van onze zoon. Toen onze tweeling nog kleuters waren zijn wij eens naar Lelystad geweest. Ik zou liegen als ik zeg dat ik er alleen voor de Batavia kwam ๐Ÿ˜‰, maar wat vonden we het onmeunig indrukwekkend om een rondleiding te krijgen op het VOC schip. Nog steeds heeft onze zoon het er geregeld over hoe tof het was en toen het onderwerp ter sprake kwam was haantje natuurlijk de voorste. Ik heb dan ook van watermeloen een schip gemaakt met de kapitein aan het roer. Er waren nog pannenkoeken over van het avondeten gisteren, daar maakte ik de mast van en de landkaart. Met eetbare stift tekende ik de route op de pannenkoek. Het schip lag in het water van rozijnen en de vissen zijn van banaan. Nog een mandarijnen zon en klaar is de VOC lunch.

Stoere ridders en prachtige prinsessen lunch

Niets zo leuk als het thema middeleeuwen met ridders, prinsessen en vergeet stiekem de draken ook niet. Ik heb nog geen kind meegemaakt die niets met dit thema heeft. Ook voor juffen en meesters en pedagogisch medewerksters is dit een kei leuk thema om mee aan de slag te gaan. In deze coronatijd maakte onze zoon en deze mama nog een tof ridder outfit, de mogelijkheden zijn enorm bij dit thema. Zo maakte ik ook een stoere lunch maar wel met een prinsesselijk tintje. Uit een plak watermeloen sneden we een kasteel, paprika werd een poort en komkommers aan een stokje worden toverstafjes en een simpel cupcakevormpje vulde ik met vanille yoghurt en leukte ik op met sprinkels. Een mini rijstwafel versierde ik met een uitgesneden kaaskroontje en bij de Flying Tiger kocht ik ooit eens een leuke kroon uitsteker. Die komt bij dit thema goed van pas. Zoals je ziet je hebt weinig nodig voor een leuke en lekkere lunch.

 

Ik wens jullie allemaal een toffe kinderboekenweek en vooral heel erg veel leesplezier samen met jullie (lease๐Ÿ˜‰) kinderen.