Zuiderwaterlinie Noord Brabant

Onze voorvaderen voerden oorlogen met water als wapen. Om Holland te verdedigen, creëerden zij een indrukwekkend stelsel van waterlinies. Kwam de vijand te dichtbij? Dan lieten zij het land onderlopen. Inundatie, noemen we die truc nu. Vestingbouwer Menno van Coehoorn verstond die kunst als de beste. Hij ontwierp eind 17e eeuw een indrukwekkend stelsel van aaneengesloten waterlinies met forten en schansen. Dat was de geboorte van het Zuiderfrontier, nu bekend als de Zuiderwaterlinie.

De Zuiderwaterlinie is de oudste , langste en meest benutte waterlinie van Nederland. Hij loopt van Bergen op Zoom tot Grave, dwars door de regio Breda. Bezoek de mooie oude vestingsteden en stoere forten van deze oude Zuider Waterlinie. Er is heel veel te zien, doen en ontdekken voor de hele familie.

1001 ontdekkingen

Van kleine verborgen parels tot toeristische attracties ... Over 160 kilometer lang ontdek je een veelzijdig aanbod aan bekende en minder bekende plaatsen die allemaal verband houden met de Zuiderwaterlinie. Via de website plan je eenvoudig een leuk dagje uit! Gaan jullie met kids op pad? Selecteer dan bij het zoekfilter op de website van de zuiderwaterlinie de optie "leuk met kinderen" aan.

Gezellige vestingsteden langs de zuiderwaterlinie

Muren, wallen, kanonnen en water: daarmee beschermden de Brabantse vestingsteden zich tegen indringers. Het hele stadsleven vond plaats binnen de stadsmuren. Samen vormen de vestingsteden langs de Zuiderwaterlinie een snoer van 11 prachtige parels. De kruitdampen zijn opgetrokken, komen jullie kijken?

Stoere Forten van de zuiderwaterlinie

Vroeger hadden de forten van de waterlinie een hele belangrijke functie in oorlogen. Tegenwoordig grazen de schaapjes vredig op de fortmuren en zijn er in de ruimtes van de forten gezellige horeca voorzieningen. In verschillende forten worden leuke activiteiten georganiseerd. Andere forten of schansen worden juist omringd door de stille natuur. Voor een (ont)spannend dagje uit met het hele gezin.

Fietsen langs de zuiderwaterlinie

De ANWB heeft ook een aantal fietstochten uitgezet langs deze bijzondere route, een aantal zijn erg goed met kinderen toe doen.

Met de auto langs de Zuiderwaterlinie

Naast wandelen en fietsen kun je de linie nu ook met de auto ontdekken. Download hier het gratis boekje In 4 etappes rijd je langs de linie. Elke etappe in het boekje bevat een kaart en een routebeschrijving. Maar ook vind je in het boekje allerlei weetjes over de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt.