Ransuilen bij Dorst

Suraeweg , Dorst

 

Uilenbos bij Dorst

Elk jaar in de herfst, zo halverwege november ongeveer, komt de Ransuil met een groep “roesten" (rusten/overwinteren) in de grove dennen van de Boswachterij Dorst. In het voorjaar vertrekken de uilen weer. Ze komen steeds naar de zelfde bomen daarom noemen sommige mensen het het uilenbos bij Dorst.

Je weet dat ze er zijn door de uitgebraakte uilenballen en witte uitwerpselen die onder de dennen liggen. Overdag jagen ze niet en daarom kan je ze goed zien zitten in de bomen.

Ransuilen in de bossen van Dorst

Wat is de Ransuil eigenlijk? De Ransuil is een grote uil (vleugelwijdte van 28 - 31 cm). Hij heeft mooie, grote oorpluimen van 4 - 5 cm lang. Verder heeft hij gele tot oranje kleurige ogen en een bruine veren. De Ransuil leeft van muizen, ratten, mollen, kleine vogels en kevers. Hij vliegt en jaagt uitsluitend in de schemering en de nacht en zit overdag in dichte bomen.

Je vindt de uilen vanaf de herfst tot begin maart ongeveer in de bossen bij de Leemputten in Dorst (bij het oude parkeer terrein van zwembad Surae).

Tip: Raap een paar uileballen bij de bomen en ga ze pluizen met de kids. Weten jullie wat de uil heeft gegeten?

Let op: De Ransuil is een ernstig bedreigde diersoort. Dus respecteer hun rust! De uilen slapen overdag. Laat ze slapen en maak niet te veel lawaai. Wil je meer weten over de bedreiging van de ransuil en wat je zelf zou kunnen doen, kijk op de website van de vogelbescherming