Hebben jullie ook weer zo een last van de processierups?
Processierups, wat kun je er tegen doen?
Wat is de processierups eigenlijk?
De eikenprocessierups is de rups van de ‘eikenprocessievlinder’. Dit is een nachtvlinder die in de maanden mei, juni en juli voorkomen. Ze komen uit de grond en klimmen, om hun nesten te maken in, vooral eikenbomen. De processierups eet de bladeren van eikenbomen en gaat ‘s nachts samen met zijn soortgenoten in een soort optocht (processie) op zoek naar eten. De eitjes van de rups komen in het voorjaar uit, als de eerste jonge eikenbladeren tevoorschijn komen. Hier bij ons vaak met zoveel tegelijk dat er sprake is van een plaag. En dat is behoorlijk vervelend, want hoewel de eikenprocessierups maar een klein beestje is, is hij zeker niet onschuldig. Deze rupsen hebben brandharen. Contact met deze brandharen geeft nare klachten. Vaak worden de haren van de processierups via wind verplaatst. Heb jij een boom ontdekt waar de processierups in zet, geef het dan gelijk door aan de gemeente.
Voorkomen klachten eikenprocessierups
Ondanks alle voorzorgmaatregelen zoals de mezen nestkastjes, hangen de bomen in de omgeving van Breda weer vol met processierupsen. Je hoeft er helaas niet eens naar te zoeken. Gelukkig is de gemeente ze wel aan het opruimen, echter dit gaat niet van de ene op de andere dag. Dus we moeten er helaas nog even mee dealen. Hieronder wat tips om klachten te voorkomen:
- raak nooit de rupsen of hun (oude) brandharen en spinselnesten aan en blijf indien mogelijk uit de buurt van eikenbomen waar ze in zetten
- leg je kind uit dat hij weg moet blijven de bij eiken en de rupsen.
- probeer je nek, hals, armen en benen als het kan te bedekken en was, indien mogelijk, je kleren heet (60 graden)
- nadat je buiten bent geweest kun je met plakband of tape je nek en armen of benen "schoon"maken van de haren door de tape op je benen armen en nek te plakken en er weer af te trekken. Zo trek je de haren van de rups van je lijf.
- woon je in de buurt van eiken, hang de was dan niet buiten te drogen. De haren vliegen door de lucht en gaan zo in het schone wasgoed zitten!
Wat als je toch klachten krijgt van de eikenprocessierups?
Ben je in de buurt van eiken met processierupsen geweest, dan kun je dus klachten krijgen. De mate van klachten verschilt per persoon. De een reageert heftiger dan de ander. Komt iemand vaker met de brandharen van de rups in contact, dan kunnen de klachten heftiger zijn. De meeste mensen hebben (kleine) rode bultjes en blaasjes vergelijkbaar met een muggenbeet. Maar zoals gezegd is de mate van reactie verschillend per persoon.
Is je kind – of ben jij – in contact gekomen met de brandharen van de rups, dan kun je het volgende doen:
- was je kleding op 60 °C.
- probeer niet te krabben of te wrijven!
- Bij de drogist kun je spulletjes kopen die de klachten verlichten. (zie foto)
- Een vaak gehoorde tip is om even met de fohn er op te blazen. Ik heb het zelf geprobeerd op mijn benen en die van de kids en dat lijkt te werken.
- bel 112 bij ernstige allergische reacties.