Met mijn dochter Diede zag ik de muziekdansvoorstelling
Tegenwind 7+ van de Stilte

Tegenwind is alles wat overwonnen moet worden. Wat hebben we nodig als het tegenzit?

De voorstelling gaat op 13 en 14 januari in première in het Chassé theater met 4 saxofonisten van Artvark op het podium.

de Stilte danst! Voor en met kinderen. Voorstellingen op school, in kleine en grote zalen van theaters. Voor dreumesen, peuters, kleuters, kinderen, adolescenten, ouders, grootouders.

Onze beleving van Tegenwind

Op uitnodiging van de Stilte mocht ik samen met mijn dochter Diede de proefpremière van Tegenwind bijwonen. Tijdens de eerste schoolvoorstellingen zijn er ook klassen aanwezig om te kijken hoe de voorstelling overkomt op kinderen. In deze blog wil ik graag onze persoonlijke ervaring delen en de reacties van de kinderen die deze voorstelling hebben meegemaakt.

Diede bij de Stilte

 

Lees verder na deze tips

Dit vind je misschien ook interessant

De Stilte
Meer weten

De Stilte

Markendaalseweg 75, Breda

de Stilte danst! Voor en met kinderen. Voorstellingen op school, in kleine en grote zalen van theate... bekijk

 

Ons bezoek aan de Stilte: Tegenwind; een betoverende dansvoorstelling voor kinderen

Voorbereiding en verwachting

Bij de Stilte worden talloze dansvoorstellingen speciaal voor kinderen gemaakt en georganiseerd voor schoolklassen en in theaters. Diede en ik mochten meekijken bij een schoolvoorstelling.. Wanneer groepen kinderen de Stilte komen bezoeken, is iedereen daarop voorbereid en ingesteld. De kinderen betreden samen met hun juf de zaal en nemen plaats op kleurrijke tribunebanken. Het ziet er fantastisch uit! Onze plek bevindt zich helemaal bovenaan, bij andere mensen die hebben meegewerkt aan de productie, de kostuums hebben ontworpen, de muziek hebben gecomponeerd en de foto's en video's maken.

De magie van dans en muziek

Een medewerker van de Stilte vertelt de kinderen wat er gaat gebeuren en wat ze tijdens de voorstelling kunnen verwachten. Zodra iedereen comfortabel zit, gaat het beginnen. In de zaal hangen doorzichtige gordijnen aan gordijnrails. Achter deze gordijnen staan stoelen die worden ingenomen door vier muzikanten. Het is prachtig om te zien hoe ze bewegen achter het doek. Daarnaast zijn er ook vier dansers – drie vrouwen en één man – die zich elegant verplaatsen achter de gordijnen op de ritmes van de muziek. De gordijnen bewegen heen en weer en een danser onthult ze, terwijl hij of zij ze over verschillende railsen verschuift die aan het plafond zijn bevestigd. De dansers bewegen gracieus en de muziek is werkelijk betoverend. De zaal verandert regelmatig van sfeer door de gordijnen en gebruikte materialen, zoals houten stoelen en theaterspiegelframes. De dansers dragen prachtige kostuums en we vinden het heel bijzonder hoe goed ze samenwerken met de muziek. De voorstelling duurt een uur en gedurende dit uur worden verschillende settings gepresenteerd. We hebben vol bewondering toegekeken.

Ben je ook benieuwd? Je kan alvast kaartjes kopen voor de voorstelling in het Chassé theater op 13 en 14 januari.

Maar lees ook nog even hieronder, hoe Diede en andere kinderen Tegenwind vonden.

muziekanten      Dansen op stoelen     

tegenwind     tegenwind

Een prachtige ervaring

Mijn dochter vond deze dansvoorstelling echt prachtig. Ze was onder de indruk van de kostuums en vond vooral het gedeelte waar de dansers met en op de stoelen dansten erg leuk.

Diede; ‘Volgens mij waren de dansers in het restaurant of in de klas. Ik vind de pakken heel erg mooi en ook dat de gordijnen zo mooi bewegen. Het lijkt wel een beetje toveren.’

Na de voorstelling stelde een medewerker van De Stilte nog wat vragen aan de kinderen in het publiek.

Hierdoor weten we dat er eerst een album met muziek is ontstaan van de saxofonisten, en dat de dans daarna is toegevoegd. In totaal is er drie à vier maanden lang geoefend voordat de dansvoorstelling vandaag voor het eerst kon worden bewonderd. De dansers, afkomstig uit verschillende landen zoals Schotland, Italië en Portugal, hebben elke dag geoefend. Indrukwekkend, toch? Samen met de muzikanten hebben ze een schitterende voorstelling neergezet.

We hebben van de juf van de school de Hoogakker waarvan 3 groepen aanwezig waren nog wat reacties gekregen van de kinderen die de dansvoorstelling hebben bezocht. Deze deel ik graag met jullie:

  • De dansers gingen soms heel snel bewegen, het leek wel een storm.
  • Ik dacht ze in een vliegtuig waren. Klasgenootje: Ik op een boot!
  • De dansers maakten woeste en rustige en fijne bewegingen.
  • Ze maakte muziek, mooie en harde. Hard vond ik niet zo fijn. Klasgenootje: Ik juist wel!
  • Ze gingen soms een stoel weghalen, leek wel een stoelendans.
  • Er ging een man door de lampjes, maar het was eigenlijk een spiegel.
  • Ik dacht iedere keer dat er een einde was. We hebben wel 11 keer geklapt.
  • Vier muzikanten maakte mooie muziek. Soms eng, soms vrolijk, soms zacht en soms hard.
  • Er was een houten dingetje en dat leek wel een toverspiegel. Een meneer ging er doorheen! Wat gebeurde er met de meneer? Was die betoverd? Nee, hij was daarna nog hetzelfde.
  • Er was ook muziek uit een boxje en toen speelden de mannen met de trompetten (saxofoons) erbij.
  • Ik vond het een beetje eng. Wanneer was dat moment weet je dat nog? Met de muziek en achter het gordijn. Klasgenootje: Ik vind eng wel leuk. Is een lekker gevoel.

Leuk om te lezen hoe de kinderen de voorstelling hebben ervaren.

 

Dit staat er op de website van de Stilte over de voorstelling:

De succesvolle samenwerking van de Stilte en Artvark saxofoonkwartet krijgt met de productie Bosch in Bed krijgt een vervolg met de voorstelling Tegenwind. 

Gebaseerd op het volledige album ‘Mother of Thousand’ van Artvark maakte Jack Timmermans dertien schetsen op evenveel muziekstukken. Dertien losse stukken muziek en dans komen samen in een veranderend decor van glasgordijnen en stoelen. 

Het podium ademt een voorbije tijd en lijkt te verwijzen naar terrassen, pleinen en soortgelijke locaties waar mensen samenkomen. Aangezet door de muziek komen vier dansers in aanraking met elkaar. 

 

Zou jij het zelf ook leuk vinden om deze mooie dansvoorstelling te gaan bezoeken in januari? Je kunt nu alvast kaartjes kopen.
Dit doe je door op de button te klikken hier beneden.

 

Koop hier je tickets voor Tegenwind

 

liefs loes

Log In