Familiespellen spelen met kinderen

Door de coronapandemie zitten we meer thuis dan ons lief is. Wat doe je als je met de kids thuis moet blijven? Wij houden erg van spelletjes spelen. Toevallig hebben wij twee spellen die veel te maken hebben met de actualiteit. Virus het kaartspel en Pandemic. Beiden spellen bespreken we hier voor je in een blog.   

Virus het kaartspel 

Ken je het grappige spel VIRUS al? Het is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 7 a 8 jaar en je speelt het met 2 tot 6 spelers. Het is een kaartspel en kost ongeveer €15

Virus is een spel dat in deze tijd erg toepasselijk is. Wij hebben het echter voor de corona tijd gekocht.  Nu, in de coronatijd, beleven we het spel wel anders dan toen er nog geen corona was. Het doosje van het spel en de verschillende kaarten zien er grappig uit en sommige virusjes lijken echt op corona. 

Virus is een leuk en eenvoudig kaartspel, je speelt het in ongeveer 20 minuten, het lijkt een beetje op pesten. Diegene die als eerste vier gezonde organen heeft wint het spel. Er zijn dus kaarten met verschillende organen er op. Maar er zijn ook viruskaarten. Dit zijn kaarten waarmee je een medespeler kan klieren. Als er een virus op je orgaan zit, moet je het eerst beter maken voor je verder mag. Ook zijn er medicijn kaarten, hiermee maak je een orgaan weer beter.

Het leuke is: je kunt ook immuun worden. Daarnaast zijn er een aantal extra leuke kaarten. Bijvoorbeeld de nieskaart hiermee “nies” je jouw virus weg naar een andere speler. Een transplantatie kaart. Hiermee mag je een orgaan van jou ruilen met dat van een andere speler. 

Virus een leuk spel. Duurt niet te lang en je kan elkaar pesten door elkaar ziek te maken maar ook helpen door elkaar juist beter te maken. Misschien geeft niet iedereen er de voorkeur aan zo'n gevoelig onderwerp spelenderwijze op tafel te leggen, maar wij juist wel. 

Pandemic het spel 

Hebben jullie meer dan 20 minuten de tijd? Speel dan eens Pandemic. Dit is een bordspel wat ongeveer 45 minuten duurt. Je speelt het met 2 tot 4 spelers en de kinderen moeten wel minimaal 8 jaar zijn.   

Ook Pandemic is in deze tijd heel erg toepasselijk. Wij hebben het tijdens de eerste coronagolf aangeschaft. Wat grappig is, is dat er een aantal termen worden gebruikt die nu tijdens corona heel erg duidelijk zijn voor kids terwijl ze die vorig jaar veel minder goed hadden begrepen (bijvoorbeeld epidemie, uitbraak, quarantaine).  Het speelveld is een wereld kaart. Ook leuk voor de topo kennis van de kids. 

pandemic het spel

Het bijzondere aan Pandemic is dat het een coöperatief spel is. Je speelt samen met elkaar om de wereld te redden van gevaarlijke ziektes. Je kan dus alleen samen winnen of samen verliezen. Dit geeft een grappige dimensie aan het spel. En zeker voor kids die moeilijk tegen hun verlies kunnen is dit wel fijn. Je moet het samen doen, je moet echt samenwerken!

Iedere speler heeft een rol. De een is bijvoorbeeld arts de ander juist coördinator of quarantainespecialist.  Door je rol heb je bijzondere mogelijkheden. Zo mag een arts alle blokjes van een ziekte verwijderen van een kleur wanneer deze een stad behandelt in plaats van één (normale speler). Een coördinator mag in de beurt de pionnen van medespelers verplaatsen. 

In het begin lijkt het best ingewikkeld. Gelukkig kun je het spel makkelijker en moeilijker maken door meer of minder epidemie kaarten mee te laten doen.  Na een paar keer spelen kwamen wij er lekker in!  De kinderen vonden het interessant om zelf “Jaap van Dissel” te kunnen spelen!