Wanneer je met de kinderen op vakantie gaat, is er niets zo belangrijk als dat ze hier goed op voorbereid zijn. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat er een hele hoop op ze afkomt wanneer ze voor het eerst met het vliegtuig gaan. Deze enorme toestellen hebben ze namelijk vaak alleen nog maar op televisie gezien, waardoor ze werkelijk geen idee hebben wat ze allemaal nog te wachten staat. Het is daarom dus ook niet zo vreemd dat het voor de kinderen enorm spannend is en ze in aanloop naar de vakantie wat moeilijker kunnen slapen. We staan hier als ouders niet altijd bij stil, maar het voorbereiden van de kinderen is dus ontzettend belangrijk. Omdat we ook kunnen begrijpen dat dit wat lastig kan zijn, hebben we een aantal tips voor je die je hierbij kunnen helpen.

Communiceer met je kinderen

Het eerste wat je moet doen bij het voorbereiden van je kinderen op een vakantie is met hen communiceren. Praat met hen over de bestemming, wat ze kunnen verwachten en wat ze leuk vinden om te doen. Vertel ze ook dat het wachten op het vliegveld even kan duren, maar dat er allerlei leuke dingen te doen zijn, waardoor ze zich niet hoeven te vervelen. Wanneer ze wat ouder zijn en ook zelf klok kunnen kijken, is het ook leuk om ze uit te leggen waar ze de Schiphol vertrek vluchten kunnen vinden, zodat ze precies weten hoe laat de vlucht vertrekt. Door je kinderen stap voor stap mee te nemen in wat er allemaal gebeurt en wat ze nog te wachten staat, zul je merken dat ze zich een stuk meer op hun gemak voelen en ook niet vervelend zullen zijn.

Betrek de kinderen bij de planning

Ga je met het hele gezin op vakantie? Dan is het wel leuk dat ook je kinderen iets te zeggen hebben. Natuurlijk bepaal je uiteindelijk als ouders voor het grootste deel wat er gaat gebeuren, maar kun je ze wel vragen wat ze bijvoorbeeld leuk vinden om te doen. Stel dat ze een keer een dag heel graag bij het zwembad willen blijven liggen en dus niet zo graag naar het strand willen, dan is het goed om ook hier eens naar te luisteren. Door je kinderen erbij te betrekken, hebben ze ook het gevoel dat ze gehoord worden, wat er uiteindelijk voor zorgt dat ze het nog leuker gaan vinden. Je zit er namelijk zelf ook niet op te wachten dat alles maar voor je bepaald wordt en je achter iemand aan moet lopen die alles beslist.

Tot slot

Op vakantie gaan met kinderen is vaak een flinke onderneming. Om er dan voor te zorgen dat de kinderen zich op hun gemak voelen, is het belangrijk om met ze te blijven praten. Je zult merken dat ze dit een stuk meer op hun gemak stellen, waardoor de vakantie al vanaf het begin een stuk relaxter is. Belangrijk is wel dat je met kinderen wat meer speling houdt qua tijd, dus bijvoorbeeld geen twee, maar drie uur bij vertrekhal 3 Schiphol bent, zodat je zeker weet dat je in alle rust kunt inchecken.