Eetgewoontes kunnen hartstikke belangrijk zijn voor kinderen. Onder eetgewoontes kunnen we diverse rituelen verstaan, die als je ze altijd hanteert hartstikke logisch zijn voor kinderen. En vooral niet toegeven of in discussie gaan met je kinderen is belangrijk: wij gaan met elkaar eten en wij gedragen ons niet alleen, wij zijn ook gezellig aan tafel in gesprek met elkaar. Het eetmoment moet dus een positief gezinsmoment zijn. Hoe krijg je het voor elkaar?
Kinderen al jong aan groentes laten wennen
Jonge en kinderen en groenten leveren soms strijd op, maar houd vol en serveer je kind telkens nieuwe groenten. Stop ze in bakjes en laat je kind zélf pakken in plaats van te voeren (kind moet dan wel minimaal 1 jaar oud zijn). Serveer je bijvoorbeeld pasta met groenten, stop de pasta en de groente in 2 verschillende bakjes. Serveer nog geen spaghetti of macaroni, maar kies voor volkoren penne, wat droog is en wat ze makkelijk kunnen pakken. Zorg dat alle groenten, stukjes vlees/vervanger, groenten makkelijk te pakken zijn zonder vies te worden.
Keuzes uitbreiden
Zo bouw je de beleving langzaam op en kun je gerechten uitbreiden, naarmate je kind een peuter wordt. Veel ouders kiezen voor gerechten met gehakt, die zijn namelijk én makkelijk te serveren én vormen meestal een succes. Denk aan het smakelijke Chili con carne, of spaghetti Bolognese. Groentes verwerk je gemakkelijk in de saus, zo krijgen ze alle voedingsstoffen binnen en vrijwel ieder kind is er dol op.
Rituelen introduceren
Rituelen kunnen kinderen houvast geven tijdens het eten. Maar niet alleen dat: ze weten ook beter wat ze kunnen verwachten en dat geeft rust. De volgende rituelen kun je invoeren die het fijn en duidelijk voor iedereen maakt:
- De kinderen hebben hun eigen bestek en eigen bord (tot pakweg 6 jaar oud)
- Tijdens het eten gaan we niet naar het toilet (is onbehoorlijk)
- Tijdens het eten zijn er geen beeldschermen aan tafel
- Ieder heeft zijn eigen plek aan tafel
- We gaan niet van tafel totdat iedereen klaar is met eten (zo hoort het)
- Voer gespreksstof in, bespreek hoe ieders dag was, maak het gezellig
- Lust je kind het eten echt niet, dan moet hij/zij het aantal happen nemen naar zijn/haar leeftijd
- Accepteer geen discussies over het eten, zonder direct autoritair te worden
- Laat je kinderen meehelpen de tafel te dekken, geef ze een stuk eigen verantwoordelijkheid en deelname
- Kunnen ze afruimen, laat hen dan ook hier mee helpen; het eten is ook hun eigenaarschap
- Geef bepaalde dagen bepaalde rituelen: op zaterdag halen jullie gebakken vis o.i.d. of gaan jullie uit eten, op maandag eten jullie maaltijdsoep, want dan is er bijvoorbeeld haast 's avonds en zo kun je op bepaalde dagen voor bepaalde soort voeding kiezen en geeft ook dit ritueel jullie kind(eren) een stukje extra houvast en vanzelfsprekendheid.
Moet je eens kijken hoe gezellig het aan tafel wordt wanneer er duidelijke regels en rituelen gelden, waar jullie kind(eren) bij betrokken zijn!