Jij wilt natuurlijk dat je huis een veilige en gezonde omgeving is voor je kinderen. Maar dat betekent niet dat je je huis vrij van planten hoeft te houden! Integendeel, kamerplanten zijn een fijne toevoeging aan je interieur, terwijl ze ook lucht zuiveren en een rustgevende sfeer creëren. Maar: als je jonge kinderen hebt is het wel belangrijk om zorgvuldig te kiezen welke planten je in huis haalt. Gelukkig zijn er heel wat niet-giftige kamerplanten die perfect zijn voor gezinnen met kinderen.

Waarom niet-giftige kamerplanten?

Waarom je kamerplanten wilt die niet giftig zijn? Dat kun je zelf ook wel bedenken... kleine kinderen zijn van nature nieuwsgierig en willen de wereld om hen heen ontdekken. Ze steken vaak van alles in hun mond, inclusief plantenbladeren. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de planten in je huis niet giftig zijn.

Welke kamerplanten zijn veilig voor kinderen?

Bij het kiezen van kamerplanten voor je huis, is het handig om te weten welke soorten veilig zijn voor kinderen. Gelukkig zijn er veel prachtige opties beschikbaar die geen schadelijke stoffen bevatten. .

We hebben wel wat voorbeelden van populaire niet-giftige kamerplanten die perfect zijn voor gezinnen met kinderen:

  1. 1. Spider Plant (Chlorophytum comosum): Deze plant staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen en is gemakkelijk te verzorgen. Bovendien produceert hij vaak 'spiderettes', kleine babyplantjes die langs de bladeren hangen en een leuk aspect toevoegen aan de plant.

  2. 2. Bromelia (Bromeliaceae): Bromelia's zijn kleurrijke en exotisch uitziende planten die weinig onderhoud vereisen. Ze voegen een tropisch tintje toe aan elke ruimte en zijn veilig voor kinderen en huisdieren.

  3. 3. Palm (Arecaceae): Palmen zijn een prachtige toevoeging aan elk interieur en gedijen goed in lichte ruimtes. Ze zijn niet alleen veilig voor kinderen, maar dragen ook bij aan een ontspannen sfeer in huis.

  4. 4. Varen (Polypodiopsida): Varens zijn klassieke kamerplanten die een vleugje groen en elegantie toevoegen aan elke kamer. Ze gedijen goed in vochtige omgevingen en zijn niet giftig voor kinderen of huisdieren.

Veilig en mooi: de Calathea plant

Ken je de veilige Calathea plant al? We noemen 'm ook wel de Pauwenplant. Het is een bijzonder mooie en veilige kamerplant voor gezinnen met kinderen. Deze plant staat bekend om zijn opvallende bladtekeningen en is verkrijgbaar in verschillende varianten. De Calathea is niet alleen niet giftig, maar helpt ook bij het zuiveren van de lucht in je huis. 

Kamer met planten veilig houden voor kinderen

Door erop te letten dat je geen giftige planten in je kamer zet zorg je al voor veiligheid. Daarnaast zijn er nog wel extra maatregelen die je kunt nemen om jouw kamer met planten veilig te houden voor de kids (en de planten ook heel te houden!):

  1. 1. Plaats de planten hogerop: Zet je kamerplanten buiten het bereik van nieuwsgierige handjes door ze op verhoogde oppervlakken te plaatsen, zoals planken of hangende manden.

  2. 2. Educatie: Leer je kinderen over het belang van planten en waarom het belangrijk is om er niet aan te knabbelen. Betrek ze bij de zorg voor de planten door ze bijvoorbeeld water te laten geven onder toezicht.

  3. 3. Toezicht: Houd altijd toezicht op jonge kinderen wanneer ze in de buurt van kamerplanten zijn om ervoor te zorgen dat ze niet proberen om ze te eten of eraan te trekken.

Met al deze tips voor een veilige kamer met planten kun je een groen paradijs in je huis creëren, zonder dat jij je zorgen hoeft te maken over de veiligheid van je kinderen. Is jouw huis wel toe aan wat extra groen in het interieur?