Het moment waarop een kind de overstap maakt van een babybed naar een peuterbed is een mijlpaal waar veel ouders toch altijd wel even naar uitkijken. Nu is het vooral de eerste paar dagen enorm spannend, aangezien ze natuurlijk helemaal zelf uit hun bed kunnen stappen, iets wat bij een ledikant een stuk lastiger was uiteraard. Maar op welke leeftijd is het nu eigenlijk tijd om afscheid te nemen van het ledikantje en een peuterbed voor je kind te kopen waar ze de nachten in doorbrengen de komende jaren?

Wanneer is een peuter klaar voor een peuterbed?

Er is geen vaste leeftijd waarop elk kind klaar is voor een peuterbed, omdat de ontwikkeling varieert van kind tot kind. Over het algemeen gebeurt deze overgang tussen de leeftijd van 1,5 en 3 jaar. Het is belangrijk om rekening te houden met signalen die erop kunnen wijzen dat je kind klaar is voor de volgende stap in het creëren van een veilige en vooral ook comfortabele slaapomgeving. Dit kun je vaak zien doordat ze iedere keer uit het ledikantje willen klimmen, maar ook wanneer je het gevoel hebt dat ze niet meer voldoende ruimte hebben om te kunnen bewegen. Vooral wanneer ze ‘s nachts bijvoorbeeld hun hoofd stoten en wakker worden, kan dit zorgen voor een verstoorde nachtrust, waardoor het verstandig is serieus na te denken over een groter en dus peuterbed voor je kind.

Zo zie je dat je kind er klaar voor is

We snappen heel goed dat je je als ouder afvraagt hoe je nu eigenlijk kunt zien dat het tijd is voor een groter bed. Gelukkig zijn er verschillende signalen die erop kunnen duiden dat je kind klaar is om over te stappen naar een peuterbed. Bijvoorbeeld als je merkt dat je kind regelmatig probeert uit het babybedje te klimmen. Dit kan gevaarlijk zijn, vooral als het ledikantje niet uitgerust is met een bedhekje. Een ander signaal is wanneer je kind moeite heeft om comfortabel te liggen in het babybed. Als je kind vaak draait of zich ongemakkelijk lijkt te voelen in het ledikantje, kan dit een teken zijn dat het tijd is voor een groter bed.

Hoe maak je de overstap?

Het overstappen van een ledikant naar een peuterbed is niet alleen spannend voor de ouders, maar natuurlijk ook voor het kind zelf. Ze missen ineens een stuk veiligheid om zich heen, waar sommige kinderen best moeite mee kunnen hebben. Het is daarom dus ook belangrijk dat je samen met je kind gaat kijken naar een geschikt bed. Zo is een kinderbed huisje voor je kind bijvoorbeeld ontzettend leuk. Doordat het bed als het ware in de vorm van een huis is, voelen ze zich extra veilig waardoor de kans groot is dat het slapen al vanaf de eerste dag meteen goed gaat. Is het nu allemaal wat lastiger, maak je dan niet druk! Wat vooral belangrijk is, is dat ieder kind het op zijn of haar eigen tempo doet. Belangrijk is vooral dat je je kind niet dwingt, maar ze het gevoel geeft dat je ze steunt.